Erişilebilirlik

ABD’nin eski Berlin Büyükelçisi Richard Grenell’den Alman hükümetine sert eleştiri


ABD'nin eski Berlin Büyükelçisi Richard Grenell.
ABD'nin eski Berlin Büyükelçisi Richard Grenell.

Başkan adayları Donald Trump ile Kamala Harris arasındaki televizyon düellosuyla ilgili olarak Alman Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan bir paylaşım, Cumhuriyetçi Parti’nin tepkisine neden oldu.

Donald Trump’ın önemli bir müttefiki olarak kabul eski Berlin Büyükelçisi Richard Grenell, Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’u doğrundan eleştirerek, sert tepki gösterdi.

Baerbock ve Alman hükümetini, ABD Başkanlık seçimlerini etkilemeye çalışmakla suçlayan Grenell, "Alman hükümetinin bariz seçim müdahalesi Rusya ve İran'dan daha kötü. Bunu açıkça takip ediyoruz ve tepki vereceğiz" dedi.

Grenell, Trump'ın Kasım ayındaki seçimleri kazanması halinde olası dışişleri bakanı olarak görülüyor.


Annalena Baerbock (Yeşiller Partisi) liderliğindeki Federal Dışişleri Bakanlığı tarafından sosyal medya platformu X üzerinden yapılan bir paylaşımda, 5 Kasım’daki başkanlık seçimi öncesi Salı akşamı yapılan canlı tartışmada Cumhuriyetçiler’in adayı Donald Trump’ın göçmenlerle ilgili dile getirdiği iddialara atıfta bulunuldu.

Bakanlık tarafından #Debate2024 (Tartışma 2024) etiketiyle yapılan paylaşımda, "Biz bu arada kedi ve köpek yemiyoruz" denildi.

Rakibi ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile canlı yayında karşı karşıya gelen Trump, tartışmada Haitili göçmenlerin "kedi ve köpek yediği’ iddiasında bulunmuştu.

Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın paylaşımında ayrıca, Trump’ın Almanya’nın enerji politikalarına yönelik açıklamaları da eleştirildi. Trump, konuşmasında, sürdürülebilir enerji kaynaklarına geçişi savunan Harris’i eleştirerek Almanya’nın bunun denediğini ama fosil yakıtlardan vazgeçme konusunda başarısız olduğunu savunmuştu.

Almanya Bakanlığı, bu sözlere verdiği yanıtta doğrudan Trump’a seslenerek, "İster beğenin ister beğenmeyin; Almanya’nın enerji sistemi tamamen işlevsel ve yüzde 50’den fazlası geri dönüştürülebilir kaynaklardan geliyor. Kömür santrallerini ve nükleer santralleri – inşa etmiyoruz – kapatıyoruz" sözlerini kullandı.


Trump döneminde ABD-Almanya ilişkileri gerilmişti

Richard Grenell, ABD Başkanı Donald Trump tarafından Berlin’e atanarak 8 Mayıs 2018’den 1 Haziran 2020’ye kadar Amerika Birleşik Devletleri’nin Berlin Büyükelçisi olarak görev yaptı, ardından da Sırbistan ve Kosova arasındaki barış müzakereleri için özel başkanlık elçiliğini üstlendi.

Grenell Berlin’de bulunduğu sürede sık sık Almanya’nın politikalarını eleştirdi ve bazı konularda sert açıklamalarla dikkat çekti.

Özellikle, Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hattı projesine katılan Alman şirketlerine yönelik tehditleri ve Almanya’nın savunma harcamaları konusundaki eleştirileri, Alman hükümeti ve muhalefet partilerinde tepkilere neden oldu.

Hatta bazı Alman siyasetçiler, Grenell’in "istenmeyen adam" ilan edilmesini bile talep ettiler.

Trump'ın başkanlık döneminde ABD ile Almanya arasındaki ilişkiler zaman zaman yüksek dozda gerginleşmişti. Donald Trump, NATO üyelerinin savunma harcamalarını arttırmaları gerektiğini sıkça vurgulamış ve Almanya'nın savunma bütçesinin yeterli olmadığını ileri sürmüştü.

Forum

STÜDYO VOA

Blinken barış görüşmeleri için Kahire’ye gidiyor – 17 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG