Erişilebilirlik

AB’den Yeni Terörle Mücadele Düzenlemesi


Avrupa Birliği terörle mücadele kapsamındaki yaptırımlarda otonomisini artırabilmek için yeni bir düzenlemeyi devreye soktu.
Avrupa Birliği terörle mücadele kapsamındaki yaptırımlarda otonomisini artırabilmek için yeni bir düzenlemeyi devreye soktu.

Terörle mücadele konusunda attığı adımlar sık sık eleştirilen Avrupa Birliği, yasal düzenlemelerini güncelledi. AB artık IŞİD ve El Kaide bağlantılı kişilere Birleşmiş Milletler’den bağımsız yaptırım uygulayabilecek

Üye ülkelerinde terör saldırılarıyla karşı karşıya kalan ve ciddi bir yabancı savaşçılar sorunu yaşayan Avrupa Birliği, daha etkili bir politika izleyebilmek için IŞİD ve El Kaide gibi gruplarla bağlantılı kişi ya da kurumlara yaptırım uygulayabilmek için terörle mücadeleye ilişkin yasal düzenlemeleri güncelledi.

Avrupa Birliği daha önce de bu gruplarla bağlantılı olan kişiler hakkında yaptırım uygulayabiliyordu ancak bu bazı şartlara bağlıydı. Her şeyden önce Avrupa Birliği’nin yaptırım uygulamak istediklerinin Birleşmiş Milletler’in de yaptırım uyguladıkları arasında yer alması gerekiyordu. Avrupa Birliği üye ülkeleri de tek taraflı yaptırım kararı alabiliyordu ancak Avrupa Birliği geneline yayılan bir uygulama yoktu. Yapılan değişiklikle kısıtlayıcı bu durum ortadan kaldırıldı. Avrupa Birliği artık ototnom hareket edebilecek.

Yapılan düzenlemeyle terör saldırısı hazırlığı yapan, saldırıda bulunan, IŞİD ve El Kaide’ye mali katkı sağlayarak, bu örgütlerle petrol ya da silah ticareti yaparak destek sağlayanlar ve bu örgütlerden terör eğitimi alanlar yaptırım listesine dahil edilecek. Örgütlere eleman toplayanlar, bu örgütlere destek amaçlı eylem ve aktiviteleri teşvik ya da provoke edenler, Avrupa Birliği dışında tecavüz, cinsel şiddet, zorla evlendirme, köleleştirme gibi ciddi insan hakları ihlallerinde bulunanlara da yaptırım uygulanacak.

Avrupa Birliği’nin öngördüğü yaptırımlar ise Birlik ülkelerine seyahat yasağı ve malvarlıklarının dondurulması. Yaptırım listesine Avrupa Birliği vatandaşları alınabilecek. Seyahat yasağıyla yabancı savaşçı olduğundan şüphelenilen üçüncü ülke vatandaşlarının Avrupa Birliği ülkelerine girişleri engellenecek. Yaptırım listesine alınıp seyahat yasağı konulan kişi Avrupa Birliği vatandaşıysa sadece vatandaşı olduğu Avrupa Birliği ülkesine giriş yapmasına izin verilecek.

Yeni düzenleme kararını açıklayan Avrupa Birliği henüz kimseyi bu kapsamda yaptırım listesine almadı ancak bu adımın önümüzdeki dönemde, fazla gecikmeksizin, atılması öngörülüyor. Yaptırım listesine kimlerin ya da hangi kuruluşların alınacağına Avrupa Birliği ülkeleri oybirliğiyle karar verecek.

XS
SM
MD
LG