Arizona eyaletinin Phoenix kenti en az 43,3 santigrat derece sıcaklıkların görüldüğü art arda 31'inci gününe girdi. Pazar günü ABD'nin diğer kentlerinde de rekor sıcaklıklar yaşandı. Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Amerika'da da halk son bir haftadır aşırı sıcaklarla mücadele ediyor.
Ulusal Hava Durumu Dairesi, Phoenix'te dün sıcaklığın 43,8 santigrat dereceye kadar çıktığını belirtti.
Uzmanlara göre bu Temmuz ayı kayıtlara geçen en sıcak, hatta medeniyetin başlangıcından bu yana görülen en sıcak Temmuz ayı bile olabilir.
Tarihi sıcaklar ilk olarak Haziran'ın sonundan itibaren ABD'nin günaybatısında görülmeye başlandı. Teksas'tan başlayarak New Mexico, Arizona ve California çöllerine uzandı.
Pazar günü büyük bir yangın California'nın Mojave Ulusal Koruma Alanı'nda kontrolden çıktı ve sert rüzgarlar nedeniyle hızla yayılmaya başladı. İtfaiye görevlileri söndürme çalışmalarında ilerleme kaydettiklerini açıkladıkları sırada güneyde ikinci bir yangın tahliyelere neden oldu.
York yangını, Caruthers Kanyonu yakınında meydana geldi. Dumanlar 160 kilometre mesafeden Nevada eyaletinden bile görünüyordu.
Bazı fotoğraflarda alevlerin 6 metre yüksekliğe kadar çıktığı, 248 kilometrekarelik alandaki çöl makilerini, ardıç ağaçlarını ve güneybatı ABD'ye özgü Joshua ağaçlarının bulunduğu ormanlık alanları etkilediği görüldü.
Yetkililer, kurumuş bitki örtüsünün yanmaya hazır olduğu ve bu hava koşullarıyla birleştiğinde geniş yangınlara ve yüksek alevlere neden olabildiği uyarısında bulunuyor.
Güneybatıdaki Bonny yangını Riverside ilçesindeki 8,8 kilometre karelik alanda etkili olmaya devam ediyor. Cumartesi günü California'nın uzak bölgelerinden Aguanga'da 1.300'den fazla kişinin evlerini tahliye etmesi istendi.
Ulusal Hava Durumu Merkezi'ne göre yüksek sıcaklıkların bugünün sonuna kadar orta San Joaquin Vadisi'nin bazı bölümlerinde de etkili olması bekleniyor.
Los Angeles'ın 16 kilometre kuzeyindeki California, Burbank'te ise sıcaklar hayvanların davranışlarını etkiledi. Polis yerleşim bölgesinde görülen bir ayıyı evlerden birinin arkasındaki jakuzinin içinde otururken buldu.
Rekor sıcaklar ölüm getiriyor
İklim değişikliği daha yoğun ve uzun süren sıcak hava dalgalarına neden olurken ADB'de rekor sıcaklıklar onlarca kişinin ölümüne yol açtı. Sıcaklardan en çok kliması olmayan yoksul kesim etkileniyor. Bir zamanlar lüks olarak görülen klima artık hayati bir unsur haline geldi.
Geçen yıl kapalı alanlardaki sıcaklıkla bağlantılı 86 ölümün hepsi soğutma olmayan ortamlarda meydana geldi.
Washington Üniversitesi profesörlerinden Kristie Ebi, "Basitçe anlatayım; sıcak öldürür, sıcak hava dalgası başlayınca ölümcüllüğü de 24 saat içinde başlar" dedi.
ABD'de 115 metropol bölgesini kapsayan Boston Üniversitesi'nin çalışmasına göre Kansas City, Detroit, New York ve benzer şehirlerde aşırı sıcaklarla kliması olmadan başetmek zorunda olan yoksul ve siyah Amerikalılar durumdan en çok etkilenenler olacak.
Phoenix'te bugün ve yarın beklenen fırtınalı yağışların sıcaklıkları düşürebileceği sanılıyor.
Ancak bu rahatlama kısa süreli olabilir. Çarşamba günü sıcaklıkların yeniden 43,3 santigrat dereceye çıkması ve haftasonuna kadar 46,1 santigrat derecelere tırmanması bekleniyor.
Phoenix'te ayrıca gece görülen en düşük sıcaklık da 32,2 santigrat derecenin altına inmedi. Bu da kent sakinlerinin güneş battıktan sonra serinlemesini de zorlaştırıyor.
Öte yandan Las Vegas da en sıcak Temmuz aylarından birini geçiriyor. Kent 2010'un Temmuz ayında görülen, her gün en yüksek ve düşük sıcaklığın ortalaması olan 35,5 santigrat dereceyi aşmaya yakın.
Yüksek sıcaklıklar Ortabatı'dan Kuzeydoğu ve Orta Atlantik bölgelerine ilerlerken, aşırı sıcaklar ABD'nin doğusunu da etkiliyor. Ülkenin doğusunda da bazı yerlerde şimdiden bu yılın en yüksek sıcaklıkları kayıtlara geçti.
Forum