Erişilebilirlik

ABD, Ukrayna'ya bir Patriot füze sistemi daha gönderecek


ABD, Ukrayna'ya bir Patriot füze sistemi daha göndermeye karar verdi.
ABD, Ukrayna'ya bir Patriot füze sistemi daha göndermeye karar verdi.

ABD, Rusya'nın kuzeydoğu Harkiv bölgesine yönelik yoğun saldırısıyla mücadele eden Ukrayna'ya bir Patriot füze sistemi daha gönderiyor.

Karar kamuoyuna açıklanmadığı için isimlerinin gizli kalması koşuluyla konuşan Amerikalı iki yetkili, Başkan Joe Biden'ın onayladığı bu hamlenin, hava savunması için umutsuz çağrılar yapan Kiev'e cevap niteliği taşıdığını söyledi.

ABD Ukrayna'ya daha önce bir Patriot sistemi daha vermişti. Pentagon ayrıca, bu sistem için rutin olarak açıklanmayan sayıda füze de sağlamıştı. Aralarında Almanya'nın da bulunduğu diğer müttefikler de, hava savunma sistemleri ve bu sistemler için mühimmat sağladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski geçtiğimiz ayın sonlarında, Rusya'nın her ay ülkeye fırlattığını söylediği 3 bine yakın bombayla mücadelede için ABD yapımı ek Patriot sistemleri talep etmişti.

Madrid'de konuşan Zelenski, Rusya'nın elektrik şebekesine, sivil bölgelere ve askeri hedeflere yönelik geniş çaplı yıkıma yol açan bombalı saldırılarını savuşturmak için Ukrayna'nın acilen yedi sisteme daha ihtiyacı olduğunu söyledi.

Zelenski, Rusya'nın 10 Mayıs'ta sınır ötesi bir saldırı başlattığı ve Ukrayna birliklerinin hala şaşkınlık içinde olduğu Harkiv'i korumak için bu sistemlerden ikisine ihtiyacı olduğunu kaydetti.

İspanya'nın başkentinde düzenlenen bir basın toplantısında konuşan Zelenski, “Eğer bu modern Patriot sistemlerine sahip olsaydık, (Rus) uçakları sivil halkın ve ordunun üzerine (süzülen) bombaları bırakacak kadar yakın uçamazdı” dedi.

Karar, ABD, Avrupa ve diğer ülkelerin savunma liderleri Ukrayna'nın güvenlik ihtiyaçlarına ilişkin aylık toplantılarına hazırlanırken alındı. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, yarın Brüksel'deki toplantıya ev sahipliği yapacak.

ABD, müttefiklerine Ukrayna'ya hava savunma sistemleri sağlamaları için sürekli baskı yapıyor ancak birçok ülke, özellikle de Rusya tarafından tehdit edildiğini düşünen Doğu Avrupa ülkeleri, yüksek teknolojili sistemleri göndermek istemiyor.

ABD de, dünyanın her yerinde ABD güçlerini ve müttefiklerini korumak için kullandığı savunma sistemlerini bir noktaya yığmaktan çekiniyor.

Pentagon sözcüsü Tümgeneral Pat Ryder 10 Haziran’da gazetecilere yaptığı açıklamada Ukrayna'nın hava savunma ihtiyacının da yarınki toplantıda gündeme geleceğini söyledi.

Forum

STÜDYO VOA

Biden mı Trump mı? - 28 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG