Erişilebilirlik

Biden Ukrayna lideri Zelenski’den silah yardımındaki gecikme için özür diledi


Başkan Joe Biden, Amerikan halkının uzun vadede Ukrayna'nın yanında olduğunu söyledi ve "Hâlâ tamamen işin içindeyiz” dedi.
Başkan Joe Biden, Amerikan halkının uzun vadede Ukrayna'nın yanında olduğunu söyledi ve "Hâlâ tamamen işin içindeyiz” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden Cuma günü, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile görüşmesinde, Amerikan askeri yardımının aylarca gecikmesi ve bu durumun, Rusya'nın savaş alanında kazanımlar elde etmesine yol açması nedeniyle Ukrayna'dan ilk kez kamuoyu önünde özür diledi.

Zelenski ise “İkinci Dünya Savaşı sırasında olduğu gibi” ABD’den partilerüstü destek çağrısında bulundu.

Normandiya Çıkarması'nın 80. yıldönümü etkinliklerine katıldıktan bir gün sonra Paris'te Zelenski ile biraraya gelen Biden, görüşmenin başında yaptığı açıklamada, Kongre'deki muhafazakar Cumhuriyetçiler Ukrayna'ya 61 milyar dolarlık askeri yardım paketini altı ay boyunca bekletirken daha fazla yardımın gelip gelmeyeceğini bilmedikleri haftalar için Ukrayna halkından özür diledi.

Başkan Biden, yine de Amerikan halkının uzun vadede Ukrayna'nın yanında olduğunda ısrar etti ve "Hâlâ tamamen işin içindeyiz” dedi.

Zelenski de tüm Amerikalılar’dan ülkesinin Rusya'nın işgaline karşı savunmasını desteklemelerini istedi ve Ukrayna'nın son haftalarda Rus ilerleyişini durdurmasını sağlayan silah paketini onaylamak üzere biraraya geldikleri için Kongre üyelerine teşekkür etti.

“Bu birlik içinde, ABD'nin, tüm Amerikan halkının İkinci Dünya Savaşı sırasında olduğu gibi Ukrayna'nın yanında olması çok önemli” diyen Zelenski, “ABD insan hayatlarını kurtarmaya, Avrupa'yı kurtarmaya nasıl da yardımcı olmuştu. Bizimle omuz omuza durma konusunda desteğinizin devam edeceğine güveniyoruz” şeklinde konuştu.

ABD, doğu bölgelerinde yoğun bir Rus saldırısını savuşturmaya çalışan Ukrayna’nın en büyük destekçisi ve silah tedarikçisi. Rus saldırısı Ukrayna'nın sınır bölgeleri Harkiv ve Donetsk'e odaklanmış durumda. Ancak Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın büyük ordusunun avantajını kullanmaya çalışmasıyla saldırının yayılabileceğini söylüyor.

Rusya, Kiev'in yaklaşık 1000 kilometrelik cephe hattı boyunca mühimmat ve asker eksikliğinden faydalanmayı amaçlıyor.

Bu silah açığı, Biden'ın Nisan ayında 61 milyar dolarlık paketi imzalamasından önce ABD askeri yardımının altı ay boyunca Kongre'de bekletilmesinin ardından ortaya çıkmıştı.

Taahhüt edilen Batılı silahların teslimatının yavaş ilerlemesi ve Biden'ın Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'i kışkırtmaktan korktuğu için daha fazla donanım tedarik etme konusunda tereddüt etmesi, Zelenski'yi uzun süredir hayalkırıklığına uğratıyor. Bu durum, ilişkilerinde gerginliğe neden oldu.

ABD'li yetkililer Perşembe günü yaptıkları açıklamada, ABD'nin Ukrayna'ya yaklaşık 225 milyon dolar askeri yardım göndereceğini söyledi. Yetkililer, son paketin Yüksek Mobiliteli Topçu Roket Sistemi (HIMARS) için mühimmatın yanısıra havan sistemleri ve bir dizi topçu mermisi içerdiğini belirtti.

Rusya'nın son saldırısı ve Ukrayna ordusunun sarsılması üzerine tutumunu yumuşatan ABD dahil bazı NATO müttefikleri geçen hafta, Ukrayna'nın Rusya içinde sınırlı saldırılar düzenlemek üzere Kiev'e teslim ettikleri silahları kullanmasına izin vereceklerini açıklamıştı.

Bu adım, Avrupa'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşadığı en büyük çatışmanın kontrolden çıkabileceği uyarısında bulunan Kremlin'in öfkeli tepkisine neden oldu.

Biden ve Zelenski Perşembe günü, Kiev'in savaştaki çabalarını destekleyen Avrupalı liderlerle birlikte Normandiya Çıkarması’nın 80’inci yıldönümü etkinliklerine katıldı. Biden, Avrupa'yı Nazi egemenliğinden kurtarma mücadelesiyle bugün Rus saldırganlığına karşı verilen savaşla doğrudan paralellik kurarak Ukrayna'dan “uzaklaşmayacağız” sözü verdi.

Ukrayna, Kremlin güçlerine karşı verdiği mücadeleyi Batılı demokratik özgürlük ile Rus zorbalığı arasındaki bir çatışma olarak tanımlıyor. Rusya ise kendisini NATO askeri ittifakının doğuya doğru genişlemesine karşı savunduğunu söylüyor.

Zelenski Fransız Parlamentosu’na hitap etti

Cuma günü Fransız parlamentosunun alt kanadı Ulusal Meclis'te 20 dakikalık bir konuşma yapan Zelenski, İkinci Dünya Savaşı sırasında yapılan fedakarlıkları ülkesinin şu anki mücadelesine benzetti.

Zelenski, “Bu savaş bir dönüm noktasıdır. Şimdi tarihi, ihtiyacımız olduğu şekilde yazabileceğimiz bir an içindeyiz. Ya da düşmanımızın işine gelen tarihin kurbanı oluruz” dedi.

Ukraynaca konuşan Zelenski'nin konuşması milletvekillerinin alkışları ve tezahüratlarıyla sık sık kesildi. Zelenski, Fransızca olarak “Sevgili Fransa, yaşamı savunurken yanımızda durduğunuz için teşekkür ederim” dediğindeyse ayakta alkışlandı.

Bu arada Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Perşembe günü geç saatlerde Fransa'nın Ukrayna'ya Mirage savaş uçakları tedarik edeceğini açıkladı.

Ukrayna’yı şimdiye kadar yüksek sesle destekleyen Macron, Şubat ayında yaptığı açıklamada Batı birliklerinin Ukrayna'da sahaya inmesinin “ihtimal dışı” olmadığını söylemişti.

Zelenski ve Macron Elysee Sarayı’nda görüşecek

Zelenski, Paris'teki temaslarına Napolyon'un mezarının bulunduğu altın kubbeli Invalides anıtında düzenlenen resmi karşılama töreniyle başladı.

Zelenski gün içinde Versailles'da bulunan ve Fransa tarafından Kiev güçlerine sağlanan silahlar arasında yer alan Caesar obüslerini üreten Nexter silah üreticisini ziyaret edecek, ayrıca Élysée Sarayı'nda Macron ile biraraya gelecek.

Zelenski'nin dış gezileri Ukrayna'nın içinde bulunduğu kötü durumu kamuoyunun gözleri önünde tutmayı, Rusya'nın işgaline karşı mücadelesinde daha fazla askeri yardım almayı ve ikili ittifaklar yoluyla uzun vadeli Batı desteğini sağlamayı amaçlıyor.

Fransa ve Ukrayna Şubat ayında 10 yıllık bir ikili güvenlik anlaşması imzalamıştı. Zelenski o zamandan beri birçok Avrupa ülkesiyle benzer ikili anlaşmalara imza attı.

Forum

STÜDYO VOA

Trump için sınırlı dokunulmazlık – 1 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG