Erişilebilirlik

Biden 26 Eylül'de Beyaz Saray'da Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski’yi ağırlayacak


21 Eylül 2023 - Ukrayna lideri Zelenski'nin Beyaz Saray ziyareti sırasında Başkan Joe Biden'la biraraya geldiği an
21 Eylül 2023 - Ukrayna lideri Zelenski'nin Beyaz Saray ziyareti sırasında Başkan Joe Biden'la biraraya geldiği an

ABD Başkanı Joe Biden'ın 26 Eylül’de Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile Beyaz Saray'da bir araya geleceği açıklandı.

Beyaz Saray, Perşembe günü yaptığı açıklamada, iki liderin Ukrayna ile Rusya arasında devam eden çatışmaya ilişkin görüşmelerde bulunacağını duyurdu.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre tarafından yapılan açıklamada, Zelenski'nin ayrıca Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile de ayrı görüşeceği belirtildi.

Sözcü Jean-Pierre, “Liderler, Ukrayna'nın stratejik planlaması ve Rus saldırganlığına karşı savunmasında ABD'nin Kiev’e verdiği destek dahil, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın durumunu ele alacaklar. Başkan ve Başkan Yardımcısı, bu savaşta galip gelene kadar Ukrayna'nın yanında durma konusundaki sarsılmaz kararlılıklarını vurgulayacaklar” dedi.


Başkan Biden da X'te yayınladığı mesajında, Zelenski’yi ağırlamak için sabırsızlandığını söyledi; ”Ziyareti sırasında Amerika'nın, özgürlüğünü ve bağımsızlığını savunan Ukrayna'yı destekleme konusundaki kararlılığını bir kez daha teyit edeceğim” ifadesini kullandı.

Zelenski de Rusya'nın ülkesine karşı yürüttüğü savaşta zafer kazanmak için bir planı olduğunu ve öneriyi Biden'a sunmayı planladığını söyledi.

Ukrayna’nın başkenti Kiev'de 13 Eylül’de düzenlenen 20. Yıllık Yalta Avrupa Strateji Toplantısı'nın açılışında konuşma yapan Zelenski, Rusya'nın yürüttüğü gibi saldırı savaşlarının, ya işgalci ordunun savaş meydanından püskürtülmesiyle ya da işgal edilen ülkenin kurtulduğu ve bağımsızlığının korunduğu diplomasi yoluyla olumlu bir şekilde sona erebileceğini söylemişti.

Cumhurbaşkanı Zelenski, her iki durumda da Ukrayna'nın güçlü bir pozisyona ihtiyacı olduğunu belirterek, “ABD bu konuda yardımcı olabilir. Eğer biz de kilit ortağımızla birlikte aynı şekilde zafer için çabalarsak…” şeklinde konuşmuştu.

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00


Zelenski geçtiğimiz haftalarda, müttefiklerinden, özellikle de ABD ve İngiltere'den, uzun menzilli silahlarını Rusya içindeki hedeflere karşı kullanmak için henüz izin alamamış olmaktan duyduğu hayal kırıklığını dile getirmişti.

Ancak her iki ülke de Rusya ile doğrudan bir çatışmanın içine çekilmekten endişe duyuyor.

İki hafta önce müttefik savunma bakanlarının katıldığı bir toplantıda ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Ukrayna'ya uzun menzilli silah sistemleri sağlamanın oyunun kurallarını değiştireceğine inanmadığını söyledi.

Ukrayna'nın halihazırda insansız hava araçları dahil kendi ürettiği sistemlerle Rusya içinde saldırı düzenleyebildiğini kaydeden Austin, “Tek bir kabiliyetin belirleyici olacağına inanmıyorum ve bu yorumumun arkasındayım,” dedi.

Biden geçen hafta, 13 Eylül’de de İngiltere Başbakanı Keir Starmer’ı Beyaz Saray’da ağırladı.

Forum

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG