Erişilebilirlik

ABD: Türkiye’ye Yardım Teklif Ettik


Türkiye’deki darbe girişimi sonrası yaşanan gelişmeler bugün de ABD Dışişleri Bakanlığı’nın günlük basın brifingine damgasını vurdu. Özellikle Türkiye’de yaşanan gözaltılar ve Fethullah Gülen’in iadesi talebi ile ilgili ısrarlı sorular Bakanlık sözcüsü John Kirby’yi terletti.

Fethullah Gülen’in iade talebi süreci ile ilgili soruları yanıtlayan Kirby, Ankara’ya yardım tekliflerini açıkladı. Kirby, Bir Türk heyetini ABD’de ağırlamak teklifi dışında, sürece yardım için Ankara’ya da bir ekip gönderilmesini teklif ettiklerini söyledi.

Kirby, “Türk hükümetinden , darbe soruşturması ya da iade ile ilgili belirli bir talep geldi mi bilmiyorum ama biz iki süreç için de yardım teklif ettik” dedi. Ancak sözcü, iadesi istenen Gülen’le ilgili delilleri toplamanın ABD’nin sorumluluğu olmadığını da vurguladı.

‘Daha yürürlüğe girmiş yasa yok’

Türkiye’deki işten çıkarma, gözaltı ve tutuklamaların aşırıya kaçıp kaçmadığı sorusuna “şu anda çok şey olup bitiyor ve bizim için Türklerin aldığı her kararı ve niye bu kararları aldıklarını tam olarak bilmek zor” yanıtını verdi.

Kirby’nin bu yanıtı üzerine “Cumhurbaşkanı’nın genişletilmiş yetkilerinin, belirli şüphelilerin gözaltı sürelerinin uzatılması için kullanılmasını onaylıyor musunuz?” sorusu geldi. Kirby bu soruya da, yasama sürecinde alınan kararlarla ilgili tam bir görüş netliğine sahip olacak konumda değilim” dedi.

Kirby, “Türk anayasasında kutsal kabul edilen demokratik ilkeleri destekliyoruz” açıklamasına gelen “Ama anayasalar değişiyor” yorumuna ise sert bir yanıt verdi.

Dışişleri sözcüsü, “Spekülasyon yapmayacağım, varsayımlarda bulunmayacağım, daha alınmamış yasama kararları üzerinden hüküm vermeceğim” diye konuştu.

OHAL kararlarının içeriğinde ifade özgürlüğünün ortadan kalkmasını örnekleyen bir gazetecinin, “Başka bir ülkede olsa ‘bu insan haklarının ihlalidir, demokratik ilkelere karşıdır’ derdiniz. Bu ne ne kadar tutarlı” sorusuna ise Kirby, “Durumu yakından izliyoruz. Daha yürürlüğe girmiş yasa yok” yanıtını verdi.

Kelime diplomasisi

Bir başka soruda ABD hükümetinin sıkça dile getirdiği “demokratik yollardan seçilmiş hükümet” kullanımıydı. Bunun sadece seçilmişlikle mi ilgili olduğu, ABD’nin Türk hükümetini demokratik kabul edip etmediği soruldu Kirby’ye. Sözcü, kelime seçiminde dikkatli davranarak “Türkiye’yi hala bir demokrasi olarak görmeye devam ediyoruz” dedi. “İşleyen bir demokrasi olarak mı?” sorusuna ise “Demokrasi olarak” yanıtını verdi.





  • 16x9 Image

    Dilge Timoçin

    Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler mezunu Dilge Timoçin mesleğe 2000 yılında NTV'de başladı. 2008'de Habertürk TV'ye transfer oldu, dış haber sorumlusu olarak görev yaptı. ShowTV'de dış haber editörü ve spiker olarak çalışan Timoçin, sonrasında Al Jazeera Türk'e geçti; Al Jazeera İngilizce için prodüktörlük yaptı. Dilge Timoçin VOA Türkçe'ye katılmadan önce Reuters, Deutsche Welle gibi yabancı basın kuruluşlarıyla çalışıyordu

XS
SM
MD
LG