Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, Suriye sınırına tampon bölge kurulmasını düşünmediklerini, ancak bunun “bir dizi seçenekleri de tartışmaya devam etmeyecekleri anlamına gelmediğini” söyledi.
Bakanlığın olağan basın brifinginde konuşan Psaki, Dışişleri Bakanı Kerry’nin dün İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond’la ortak basın toplantısında, tampon bölge önerisi hakkında, “iyice incelenmesi gerek” şeklindeki açıklamasını değerlendirdi.
Tampon bölge konusunun “Türkiye ve diğer ülkelerce” bir süredir gündeme getirildiğini hatırlatan Psaki, bu konuda görüşmelerde bulunduklarını, görüşmelerinin devam ettiğini açıkladı. Psaki, “Şimdilik hayata geçirmeyi düşünmesek de, bu bir dizi seçenekleri tartışmaya devam etmiyoruz anlamına gelmiyor” diye konuştu. Jen Psaki, “Suriye ve Irak’taki ortak hedeflerimizi destekleyecek adımları belirleme ve atma konusunda Türkler’le birlikte çalışıyoruz. Bir fikirleri olursa ortaya atıyorlar, biz de bunu tartışmaya açığız. Hiçbir zaman tamamen reddetmedik. Sadece şu dönemde gerçekleştirmeyi düşünmüyoruz” şeklinde devam etti.
Benzer görüşü dün Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest da dile getirmişti.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, Kerry’nin sözleriyle ilgili olarak Bakan’ın güvenlik garantisi beklentisi içinde olduğunu, tampon bölgenin Suriye’de rejime bağlı kuvvetler tarafından saldırılara karşı güvence altına alınması gerektiğini savunduğunu belirtti.
‘Türkiye merkezi rol üstlenmeli’
Bir gazetecinin, Türkiye’nin tampon bölge ve “uçuşa yasak bölge” taleplerini IŞİD yerine Esat rejimine saldırmak için bir bahane olarak kullanıp kullanmadığını sorduğu Jen Psaki, “Türkiye’nin önemli bir ortak ve NATO müttefiki” olduğunu, “IŞİD tehdidine doğrudan maruz kaldığını” kaydetti. Sözcü, Türkiye’nin “odaklanması gereken kendi kaygılarına sahip olduğunu” vurgularken, bunun Türkiye’nin “merkezi bir rol üstlenmesini gerektiren” bir unsur olduğunun altını çizdi. Psaki, Dışişleri Bakanı Kerry’nin Türkiye’yle yakından temasta olduğunu, IŞİD’le mücadele için koalisyonu koordine etmek için Başkan Barack Obama tarafından görevlendirilen özel temsilci John Allen’ın da Ankara’da üst düzey temaslar yürüteceğini bildirdi.
Türkiye’deki gösterilerdeki ölüm olayları ‘kaygı verici’
IŞİD’in Kobani’ye saldırısının ve Ankara’nın tavrının protesto edildiği Türkiye içindeki eylemlere de değinen Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, bu gösterilerde ölenler olduğunu hatırlatarak, bunu kendileri açısından “kaygı verici” bulduklarını açıkladı. “Türkiye’de olduğu gibi tüm dünyada ifade özgürlüğü ve toplanma özgürlüğüne destek veriyoruz” diyen Psaki, tüm taraflara itidal ve şiddetten uzak durma çağrısında bulundu.
‘Kıbrıs’ta gerilim arttıracak hareketlerden uzak durulmalı’
Kıbrıs Rum lideri Nikos Anastasiadis’in Türk tarafıyla görüşmelerden çekilmesinin ardından son gelişmeleri değerlendirmesi istenen Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin münhasır ekonomik bölgesinde kendi kaynaklarını değerlendirmesine, Birleşmiş Milletler’in adayı iki bölgeli ve iki toplumlu federasyon halinde birleştirme yönünde iyi niyetli çabaları çerçevesinde yürüttüğü müzakere sürecine destek verdiklerini” vurguladı. Bununla birlikte Psaki, adanın petrol ve doğal gaz dahil tüm kaynaklarının, “tüm toplumlar arasında kapsamlı bir çözüm çerçevesinde paylaştırılması” gerektiğini belirtti ve tarafları “bölgede gerilimi arttıracak hareketlerden” kaçınmaya çağırdı.
Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi Espen Barth Eide’nın da Kıbrıs’a gitmesini memnunlukla karşıladıklarını söyleyen Psaki, tüm taraflara adil ve kalıcı, kapsamlı bir çözüme ulaşma kararlılık ve cesaretini göstermeleri çağrısında bulundu, “Çözüm görüşmeleri umarım başarılı bir şekilde ilerler” diye konuştu.