Erişilebilirlik

ABD’de seçime geri sayım: Biden ve Trump ilk televizyon tartışmasında canlı yayında karşı karşıya gelecek


Demokrat Joe Biden ve Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump bu akşam yapılacak ilk televizyon tartışmasında canlı yayında karşı karşıya gelecek.
Demokrat Joe Biden ve Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump bu akşam yapılacak ilk televizyon tartışmasında canlı yayında karşı karşıya gelecek.

Demokrat Joe Biden ve Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump bu akşam CNN’in evsahipliğinde yapılacak 90 dakikalık ilk televizyon tartışmasında karşı karşıya gelecek. Belirlenen kurallar çerçevesinde salonda izleyici olmayacak. İki aday ekonomiden göç politikasına, kürtaj tartışmasından dış politikaya çeşitli konularda seçmene mesaj verecek.

ABD’de 5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimlerine beş aydan az zaman kala Demokrat Başkan Joe Biden ve Cumhuriyetçi rakibi eski Başkan Donald Trump’ın CNN’in Atlanta’daki merkezinde yapılacak canlı televizyon tartışmasını sunucular Jake Tapper ve Dana Bash yönetecek.

CNN'in evsahipliğinde yapılacak Biden-Trump tartışmasının kuralları neler?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:16 0:00

Nasıl hazırlanıyorlar?

81 yaşındaki Demokrat Biden ilk televizyon tartışmasına yoğun uluslararası diplomasi trafiğinin ardından gittiği Camp David’de danışmanlarıyla birlikte; 78 yaşındaki Donald Trump da mitinglerle geçen hafta sonunun ardından kapalı kapılar ardında Florida’da tartışmaya hazırlanıyor.

Başkan adayları genellikle televizyon tartışmalarına, konu başlıklarına ilişkin istişareler, olası soru-cevaplar ve mümkün olduğunca gerçeğe yakın provalarla hazırlanıyor. Hatta zaman zaman bu provalarda karşı tarafı yani adayın rakibini bir kişi canlandırıyor.

Joe Biden, ateşli silah davasında yargılanan oğlu Hunter Biden; Donald Trump ise yargılandığı ve jüri tarafından suçlu bulunduğu sus payı davasıyla ilgili rakibi tarafından hedef alınabilir. Televizyon tartışması Trump’ın bu dava kapsamında cezasının belli olacağı günden iki hafta öncesine denk geliyor.

Kapatılması istenen TikTok şimdi Biden ve Trump’ın seçim platformuna dahil edildi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Göçmen politikası adayların birbirine yükleneceği olası konu başlıklarından. Cumhuriyetçi Donald Trump hafta sonu Pennsylvania’da düzenlediği bir mitingde, “İlk günden itibaren Amerika’nın tarihindeki en büyük sınırdışı operasyonunu başlatacağız. Başka seçeneğimiz yok” demişti.

Demokrat Biden ise son dönemde Amerika’nın güney sınırından geçişlerde sığınma başvurularına kısıtlama getirdi. Ardından Amerikan vatandaşlarının yasal statüye sahip olmayan eşlerine vatandaşlık yolu açan bir karar da açıkladı.

Televizyon tartışmasında kurallar neler?

Adayların ilk televizyon tartışmasına evsahipliği yapacak olan CNN kuralları belirledi. Bu kurallara göre canlı yayınlanacak televizyon tartışmasında stüdyoda seyirci olmayacak.

Konuşma sırası kendisinde değilse adayın mikrofonu kapalı olacak. Önceki yıllarda yapılan televizyon tartışmalarında adaylar birbirinin sözünü sık sık kestiği için kaotik anlar yaşanmıştı.

Biden ve Trump iklim ve fosil yakıt politikalarında farklı düşünüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Her adayın kürsüde kalemi, not defteri ve bir şişe suyu olacak. Adayların önceden hazırlanmış notlarla kürsüye çıkmasıysa yasak.

Sahnedeki kürsü yerleriyse yazı-turayla belirlendi. CNN’e göre yazı-turayı kazanan Biden’ın kampanya ekibi izleyicilerin sağındaki kürsüyü seçti.

İki adayın yeniden karşı karşıya geleceği bir sonraki televizyon tartışmasının 10 Eylül’de ABC’de düzenlenmesi planlanıyor.

Forum

STÜDYO VOA

Biden mı Trump mı? - 28 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG