Erişilebilirlik

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Kuzey Kore'nin Rusya'ya asker gönderdiğine ilişkin kanıt olduğunu söyledi


ABD Savunma Bakanı Austin, Kuzey Kore'nin Ukrayna'da savaşmak üzere Rusya'ya asker gönderdiğine ilişkin kanıt olduğunu söyledi.
ABD Savunma Bakanı Austin, Kuzey Kore'nin Ukrayna'da savaşmak üzere Rusya'ya asker gönderdiğine ilişkin kanıt olduğunu söyledi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin Rusya'ya asker gönderdiğine ilişkin kanıtlar olduğunu söyledi. Güney Kore Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı da parlamentoda, 3000 Kuzey Kore askerinin Ukrayna'daki savaş alanlarına gönderilmeden önce Rusya'da insansız hava araçları ve diğer ekipmanlar konusunda eğitim aldığını aktardı.

Washington Post tarafından yayınlanan bir videoya göre Roma ziyareti sırasında gazetecilere konuşan Austin, “Tam olarak ne yapıyorlar? Bunu göreceğiz, bunlar çözmemiz gereken şeyler” dedi.

Austin, Kuzey Kore birliklerinin Rusya'nın yanında Ukrayna'daki savaşa katılması halinde bunun “çok ciddi bir mesele” olacağını, Avrupa ve Hint-Pasifik bölgesinde etki yaratacağını sözlerine ekledi.

Güney Kore istihbaratı, Rus donanmasının bu ay 1500 Kuzey Kore özel savaş birliğini Rusya'ya götürdüğüne dair haberleri ilk kez kamuoyuna duyurdu. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski daha önce hükümetinin 10 bin Kuzey Kore askerinin işgalci Rus güçlerine katılmak üzere hazırlandığına ilişkin istihbarata sahip olduğunu söylemişti.

ABD ve NATO daha önce Kuzey Kore'nin asker gönderdiği haberini resmi olarak teyit etmemiş, ancak doğru olması halinde böyle bir gelişmenin tehlikesi konusunda uyarıda bulunmuştu. Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, Pazartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada, hükümetinin Kuzey Kore'nin asker sevkiyatı konusunda “alarm verdiğini” çünkü riskin farkında olduğunu söyledi.

Rusya ve Kuzey Kore ise asker hareketliliği olduğunu yalanladı.

Güney Kore Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı Cho Tae-yong Çarşamba günü milletvekillerine 1500 Kuzey Kore askerinin daha Rusya'ya girdiğini söyledi. Bu bilgi, Cho'nun kapalı kapılar ardında düzenlediği brifinge katılan Güney Koreli parlamenter Park Sunwon'dan geldi.

Park, gazetecilere yaptığı açıklamada, Cho'nun milletvekillerine, istihbarat dairesinin Kuzey Kore'nin Aralık ayına kadar Rusya'ya toplam 10 bin asker konuşlandırmayı hedeflediğini değerlendirdiğini söylediğini aktardı.

Park, Cho'nun Rusya'ya gönderilen 3000 Kuzey Kore askerinin birden fazla askeri üsse dağıldığını ve eğitimde olduğunu söylediğini de iletti. Park'a göre Cho, milletvekillerine, istihbarat dairesinin askerlerin henüz savaşta konuşlandırılmadıklarına inandığını söyledi.

Park ile birlikte istihbarat brifingi hakkında konuşan parlamenter Lee Seong Kweun, istihbarat dairesinin Rus ordusunun şu anda Kuzey Koreli askerlere insansız hava araçları gibi askeri teçhizatın nasıl kullanılacağını öğrettiğini tespit ettiğini söyledi.

Lee, Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı Cho'nun Rus eğitmenlerin Kuzey Koreli askerlerin moral ve fiziksel gücü hakkında yüksek görüşlere sahip olduklarını ancak modern savaş anlayışından yoksun oldukları için eninde sonunda ağır kayıplar vereceklerini düşündüklerini söylediğini aktardı. Cho'ya atıfta bulunan Lee, Rusya'nın çok sayıda tercüman istihdam ettiğini söyledi.

Lee, Güney Kore İstihbarat Dairesi'nin Kuzey Kore'nin Rusya'ya gönderilmek üzere seçilen askerlerin aile fertlerini tecrit etmek için özel bölgelere yerleştirdiğine dair işaretler tespit ettiğini de kaydetti.

İstihbarat Dairesi Başkanı Cho, parlamenterlere, Kuzey Kore'nin asker sevkiyatını kendi halkına açıklamadığını söyledi. Lee, buna karşın haberlerin, yakınları Rusya'ya atananlar dahil bölge sakinleri arasında yayıldığına dair söylentiler olduğunu söyledi.

Ukrayna Askeri İstihbarat Başkanı Kirilo Budanov, Salı günü online askeri haber kaynağı The War Zone'a yaptığı açıklamada, Kuzey Kore birliklerinin Çarşamba günü Rusya'nın Kursk bölgesine, Ukrayna'nın saldırısına karşı savaşan Rus birliklerine yardım etmek üzere geleceğini söyledi.

Batı ile ayrı ayrı çatışmalara giren Kuzey Kore ve Rusya son iki yıldır işbirliklerini hızla arttırıyor. Haziran ayında her iki ülkenin de saldırıya uğramaları halinde acil askeri yardım sağlamak için mevcut tüm imkanları kullanmalarını gerektiren büyük bir savunma anlaşması imzalanmıştı.

Güney Kore Ulusal İstihbarat Dairesi, geçen hafta Kuzey Kore'nin azalan silah stoklarını yenilemek için Ağustos 2023'ten bu yana Rusya'ya 13 binden fazla konteyner top, füze ve diğer konvansiyonel silahlar gönderdiğini bildirdi.

Kuzey Kore'nin Rusya'ya asker gönderdiğine ilişkin haberler Güney Kore'de güvenlik endişelerini arttırdı. Güney Koreli yetkililer, Rusya'nın Kuzey Kore'ye Güney Kore'yi hedef alan nükleer ve füze programlarını güçlendirebilecek sofistike silah teknolojileri vererek Kuzey Kore'yi ödüllendirebileceğinden endişe ediyor.

Güney Kore'den Salı günü yapılan açıklamada, Kuzey Kore'nin asker sevkiyatına karşılık olarak Ukrayna'ya silah tedarik etme seçeneğinin değerlendirilebileceği kaydedilmişti. Güney Kore Ukrayna'ya insani ve mali destek gönderdi ancak şu ana kadar aktif olarak çatışmalarda yer alan ülkelere silah sağlamama politikası doğrultusunda Ukrayna'ya doğrudan silah sağlamaktan kaçındı.

Kuzey Kore 1,2 milyon askerle dünyanın en büyük daimi ordularından birine sahip olsa da 1950-53 Kore Savaşı'ndan bu yana büyük çaplı çatışmalara girmedi. Çok sayıda uzman, Kuzey Kore birliklerinin Rusya'ya ne kadar yardım edebileceğini sorguluyor ve savaş tecrübelerinin yetersizliğini öne sürüyor. Uzmanlar, Kuzey Kore'nin Rusya'dan ekonomik destek ve Kuzey Kore'nin eskimiş konvansiyonel silah sistemlerinin modernizasyonu ve yüksek teknolojili silah teknolojisi transferleri için yardım almak istediğini aktarıyor.

İngiltere Savunma Bakanı John Healey, Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius ile Londra'da yaptığı görüşmenin ardından Kuzey Kore birliklerinin Rusya'ya konuşlandırılmış olmasının “kuvvetle muhtemel” olduğunu söyledi. Pistorius, olası asker sevkiyatının “giderek daha fazla birbirine yaklaşan ve birbiriyle bağlantılı hale gelen” uluslararası çatışmalarla başa çıkmanın zorlukları öne çıkardığını kaydetti.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG