Erişilebilirlik

ABD Kongresi’ndeki gizli yapay zeka brifinginde riskler ve fırsatlar değerlendirildi


ABD Kongre Binası
ABD Kongre Binası

ABD senatörleri yapay zekanın yükselişini, bu teknolojiyle ilgili ilk kez düzenlenen bir brifingde tartıştı. Senatörler, aralarında Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines, Savunma Bakan Yardımcısı Kathleen Hicks ve Beyaz Saray Bilim Teknoloji ve Politika Ofisi Direktörü Arati Prabhakar'ın da bulunduğu bir dizi uzman ve yetkiliyi dinledi.

Senatörler, yapay zeka konusundaki ilk gizli brifinglerinden, teknolojinin yarattığı risklerle ilgili artan endişelerle ve gelişen endüstriyi düzenleyecek bir yasama planında net bir savaş çizgisi olmadan ayrıldılar.

Senato Çoğunluk Lideri Demokrat Chuck Schumer ve diğer senatörlerin, hızla gelişen endüstri konusunda uzmanlığa ihtiyaç duydukları uyarısı ardından düzenlenen brifingde konuşmacılar, yapay zekanın sunduğu riskler ve fırsatlar hakkında bilgi verdi.

Basına kapalı gerçekleştirilen gizli görüşmelerde konuşmaların çoğu, ister yanlış bilginin yükselişiyle mücadele isterse de seçimlerin korunması olsun, "Amerikalıları güvende tutmak" ile ilgiliydi.

Schumer, “Gizli brifing çok önemli, çünkü yapay zekanın etkileyeceği tüm konular arasında ulusal güvenlik en önemlisi olabilir. Otokratların, yabancı düşmanların ya da siyasi kaos veya mali kazançla ilgilenen yerli haydut aktörlerin elinde yapay zekanın tehlikeleri aşırı olabilir. Ancak yapay zeka aynı zamanda Amerikalıları güvende tutmak, anavatana yönelik saldırıları öngörmek ve engellemek, siber güvenliğimize benzeri görülmemiş bir karmaşıklık katmak ve seçimlerimizi korumak için en büyük araçlarımızdan biri haline gelebilir” dedi.

Toplantının ardından Schumer, “Kongre'nin şimdiye kadar karşılaştığı en zor görevlerden biri” olarak nitelendirdiği yapay zeka konusunda “güvenceler” olması gerektiğini söyledi.

ABD’li basın kuruluşu Hill’in haberine göre Cumhuriyetçi Senatör John Kennedy de, "Yapay zeka hayatlarımızı daha iyi hale getirmek için olağanüstü bir potansiyele sahip. Tabii önce bizi öldürmezse" dedi.

ChatGPT ve Bard gibi yapay zeka destekli sohbet robotlarının yanısıra video, ses ve görüntü tabanlı araçlar, halüsinasyon olarak adlandırılan sohbet robotlarınca paylaşılan yanlış bilgilerin yayılmasına ilişkin endişeleri ve teknolojinin nasıl silah haline getirilebileceğine dair riskleri artırıyor.

Yapay zeka konusunda bir dizi brifing çağrısında bulunan dört çalışma grubu üyesinden biri olan Demokrat Senatör Martin Heinrich, "Şu anda bu alanla ilgili ilginç şeylerden biri, özellikle partizan hissettirmemesi. Dolayısıyla yararlanmamız gereken bir an var" dedi.

Heinrich, "Bu modeller size doğruyu söylemek için tasarlanmadı. Size uygun bir İngilizce yanıt gibi görünen bir şey söylemek için tasarlandılar" dedi.

Demokrat Senatör Elizabeth Warren de yapay zeka sistemlerinin eğitildiği geniş dil modellerinin doğruluk için tasarlanmadığını söyledi ve "Bu durum, yapay zekanın mantıklı görünmek için kullanılırken yanlış cevapların birbiri ardına gelmesine neden olabileceği yönünde gerçek tehditler yaratıyor" şeklinde konuştu.

Ancak senatörler yapay zekanın nasıl düzenleneceği ve hatta düzenlenip düzenlenmeyeceği konusunda bölünmüş durumdalar.

Hill’e göre Demokrat Senatör Chris Coons, brifingden "ileride önemli zorluklar olduğu ve Senato'nun bunları ele almak için yasa çıkarması gerektiği konusunda her zamankinden daha endişeli" olarak ayrıldığını söyledi.

Coons, brifingi yapay zekanın riskleri ve fırsatları üzerine yapılan "bir dizi yapıcı konuşmanın" sonuncusu olarak nitelendirdi; ancak teknolojiyi düzenlemeye yönelik bir yasama önerisine giden yolda henüz iki partili bir fikir birliği görmediğini söyledi.

Senato İstihbarat Komitesi'ndeki en üst düzey Cumhuriyetçi olan Senatör Marco Rubio da düzenlemeye giden herhangi bir yolun sıkıntılı olacağını söyledi.

Rubio, "Emin olduğum tek şey şu: İnsanlık tarihinde geri döndürebileceğiniz hiçbir teknolojik ilerleme bilmiyorum. Bu gerçekleşecek. Asıl soru, faydalarını en üst düzeye çıkarmak ve zararlarını azaltmak için etrafına nasıl korkuluklar ve uygulamalar inşa edeceğimiz" dedi.

Hill’in haberine göre Rubio ayrıca kanun yapıcıların teknolojiyi dünya çapında yaygınlaştıran özel kuruluşları kontrol etmeye çalışırken, sınırlamalarla karşılaşacakları konusunda da uyardı.

Rubio, "Hükümetin bunu nasıl kullandığı ya da ABD'deki bir şirketin ne yaptığı konusunda bunu yapabiliriz. Ancak yapay zeka, geçmişteki bazı teknolojilerin aksine, bilgiye ve mühendisliğe dayalı bir şey değil. Yani ulusal sınırlar içine hapsedebileceğiniz türden bir şey değil. Kendi ülkenizde izin vermediğiniz bu kabiliyeti başka bir ülke geliştirmeye devam edecektir, bu nedenle küresel bir bakış açısıyla sorunu çözdüğünden emin değilim" ifadelerini kullandı

Düzenlemeye karşı olmadığını da vurgulayan Rubio, "Yapay zeka hakkında henüz neyi düzenlemeye çalıştığımızı bile anlayacak kadar bilgi sahibi değilim. Muhtemelen hükümetin bunu savunma alanlarında nasıl kullandığını kodlamak gibi bir rol oynayabilir, ancak bunun ötesinde size bir fikir vermeye hazır değilim çünkü bunun hala öğrenmekte olduğumuz bir şey olduğunu düşünüyorum" dedi.

Bazı senatörler, Kongre'nin rekabete zarar verebilecek şekilde aşırı düzenleme yapma konusunda dikkatli olması gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor; bu alanda lider teknoloji şirketleri tarafından da benzer bir nokta dile getiriliyor.

Meta'nın küresel ilişkiler başkanı Nick Clegg, Financial Times gazetesinde yayınlanan bir yazısında teknoloji şirketlerini yapay zeka araçlarını geliştirirken şeffaflık içinde hareket etmeye çağırdı.

Clegg aynı zamanda, "yapay zeka hakkındaki en karanlık uyarıların, teknolojinin bugün bulunduğu noktanın ötesindeki teknolojik sıçramalarla ilgili olduğunu" söyledi.

Clegg, "Günümüzün büyük dil modellerinin sohbet robotu tarzı uygulamaları ile teorik olarak bilim kurgu tarzı süper zeka yeteneğine sahip süper boyutlu sınır modelleri arasında dünya kadar fark var. Ancak biz dağın eteklerinde, dağın zirvesinde bulabileceğimiz tehlikeleri tartışıyoruz" diye yazdı.

Bu brifing, Schumer'in bu yıl içinde toplanacağını söylediği bir dizi uzman forumunun yanısıra, Kongre üyelerinin gelişen endüstriyi düzenlemeyi nasıl ele alacaklarına dair ortaya koyduğu planın bir parçası.

Schumer geçen ay yapay zeka düzenlemesi için bir çerçeve oluşturdu. Kendisiyle birlikte bu konuya öncülük etmesi için Demokrat Martin Heinrich ile Cumhuriyetçi Todd Young ve Mike Rounds'dan oluşan iki partili bir senatör grubu kurdu.

Schumer'in önerdiği çerçeve, Beyaz Saray'ın Yapay Zeka Haklar Bildirgesi planı ve Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü'nün (NIST) Yapay Zeka Risk Yönetimi Çerçevesi aracılığıyla yönetim tarafından yayınlanan diğer gönüllü kılavuzları takip ediyor. Ancak katı hükümet düzenlemelerinin eksikliği, teknoloji endüstrisini büyük ölçüde kendi kendine dayatılan yönergeler oluşturmaya bırakıyor.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG