İnsan kaçakçılığı ve modern kölelik, geçtiğimiz günlerde Amerikan Kongresi’nin gündemindeydi. Temsilciler Meclisi, insan kaçakçılığıyla mücadele etmek ve bu felaketten etkilenenlere yardımcı olmak amacıyla 520 milyon dolar tutarındaki fonu yenileme kararı aldı.
Amerikan Kongresi, modern köleliğin küresel maliyetini şöyle açıklıyor: ”İş piyasası zarar görüyor. İnsanlar mahvoluyor. Toplum, istikrar ve hukukun üstünlüğü darbe alıyor. Yolsuzluklar, açgözlülük ve şiddet körükleniyor.”
İnsan kaçakçılığı, küresel çapta 150 milyar dolarlık bir sektör. Modern köleliğin kurbanı olan 20 milyon kişinin yarısından fazlası kadınlar ve kız çocukları.
Rusya, İran ve Suriye, modern köleliğe en çok göz yuman ülkeler listesinde yer alıyor. Kongre, Trump Yönetimi’nin listeye Çin’i de eklemesinden birkaç hafta sonra bu sorunla mücadele ve mağdurlara yardım için gereken fonları sağlama taahhüdünde bulundu: ”Mağdurların gıda, hukuki temsil ve psikolojik yardım gibi ihtiyaçlarını karşılaması için Kongre’nin yeniden onay verdiği fonlara ihtiyacımız var. Bu insanların yaşadıkları, kölelikle eşdeğer. Ellerindeki herşeyi kaybetmişler.”
Mağdurlara yardım etmek için çalışan Powell’a göre insan kaçakçılığı, çok yaygın bir sorun: ”Buna hepimiz tanık oluyor, ancak farkına varmıyoruz.”
Bu acı gerçeğin aslında ne kadar yakında yaşandığı, Kongre üyelerinin dikkatinden kaçmadı: ”Çoğu kişi, bu sorunun Amerika’dan çok uzaklarda, denizaşırı ülkelerde ya da büyük kentlerde yaşandığını düşünür. Ancak modern kölelikle her yerde karşılaşıyoruz.”
Modern köleliği Kongre’de gündeme getiren ilk siyasetçilerden biri olan Temsilciler Meclisi üyesi Chris Smith, soruna farklı bir yaklaşım getirdiklerini söylüyor: ”İnsan kaçakçılarını tutukladıktan sonra elde ettikleri gelire de el koyuyor ve bu paraları mağdurlar için bir fona aktarıyoruz.”
Başka ülkeler de önlem almaya zorlanıyor: ”İnsan kaçakçılarına karşı önlem alıncaya kadar yabancı ülkelere askeri yardımda bulunmayı reddediyoruz.”
Lee, modern kölelik krizinin Amerika’da en yoğun olduğu Houston’ı temsil ediyor: ”Houston, çok kalabalık bir metropol. Paravan şirket olarak, insan kaçakçılığı amacıyla kullanılan birçok işletme var. Modern köleliğin kurbanları korku içindeler, savunmasızlar. İngilizce bilmiyorlar. Bu çok büyük bir bela, hepimize zarar veren bir felaket.”
Bu mücadelenin kazanılması için katedilmesi gereken çok uzun bir yol var.