Biden yönetiminin İsrail'e, Hamas’ı ortadan kaldırmayı amaçlayan kara harekatını sürdürmesi halinde Gazze'nin güneyindeki Filistinli sivillerin "daha fazla ciddi şekilde yerinden edilmesini" önlemek için çalışması gerektiğini söylediği bildirildi.
Yönetimden üst düzey yetkililer, Beyaz Saray'ın belirlediği kurallar çerçevesinde adlarının açıklanmaması kaydıyla gazetecilere bilgi verdi. Yetkililere göre, çatışmalara geçici olarak ara verilmeden önce olduğu gibi daha büyük çaplı sivil kayıplardan ya da kitlesel yerinden edilmelerden kaçınmak isteyen Biden yönetimi, İsrailliler’e Gazze'nin güneyinde kuzeyde olduğundan çok daha hassas hareket etmeleri gerektiğini vurguladı.
Yetkililerden birine göre, Filistinliler’in can kaybının artması nedeniyle uluslararası ve yerel baskıların arttığı bir ortamda Beyaz Saray, İsrail'e, yaklaşan harekatın tarzının "dikkatlice düşünülmesi" gerektiği konusunda daha fazla baskı yapmaya başladı. Yetkili, Beyaz Saray bu endişelerini dile getirdiğinde İsrailliler’in anlayışla karşıladığını söyledi.
Yetkili, "İsrail hükümetine bunu çok açık bir dille vurguladık- İsrail'in güneye doğru ilerlerken yürüttüğü harekatın, insanların daha fazla yerinden edilmesine yol açmayacak şekilde yapılması çok önemli. Kuzeyde yaşanan türden bir yerinden edilme olayının güneyde tekrarlanmasına izin veremezsiniz. Bu yıkıcı olmanın ötesinde, herhangi bir insani yardım destek ağının kapasitesinin ötesinde olacaktır. Bu olamaz" dedi.
ABD şu anda Gazze'nin güney ve orta kesimlerinde yaklaşık 2 milyon Filistinli’nin yaşadığına inanıyor. Biden yönetimi yetkilileri İsrailliler’e, zaten gergin olan insani yardım ağının, İsrail'in misilleme saldırıları ve kara operasyonları sırasında Gazze'nin kuzeyinden gelenlerin maruz kaldığı türden bir yerinden edilmeyle başa çıkamayacağını açıkça belirttiler.
Biden yönetimi yetkilileri ayrıca İsrailliler’e, operasyonları insani yardım tesisleri, BM destekli barınaklar ile elektrik ve su dahil temel altyapının işletilmesini azami ölçüde etkilemeyecek şekilde yürütmelerini beklediklerini söyledi.
Yetkili, İsrailliler’in "güneyde farklı türde bir kampanya yürütülmesi gerektiği" fikrine açık olduklarını söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü, yerinden edilen Filistinliler’in sıkışık evlere ve kamplara sığınmak zorunda kalması nedeniyle, savaşın salgın hastalıklara davetiye çıkaran bir halk sağlığı krizine neden olduğu uyarısında bulunuyor.
Bir yönetim yetkilisi Gazze'ye akan tıbbi malzemeler arasında aşıların da bulunduğunu, ancak tifo ve kolera salgınlarını önlemek için içilebilir su kaynaklarına ve hijyene de odaklanıldığını söyledi. Bu amaçla Beyaz Saray Gazze'ye mümkün olduğunca fazla yakıt sokulması için de ısrarcı oldu. İsrailliler özellikle savaşın ilk haftalarında Hamas tarafından hortumlanacağı endişesiyle buna karşı çıktı.
Washington'un insani duraklamanın mümkün olduğunca uzatılmasını istediğini söyleyen yetkililer, ABD'nin bugün Gazze'nin sivil nüfusu için tıbbi malzeme, gıda yardımı ve kışlık eşyalar taşıyan üç ABD askeri insani yardım uçuşundan ilkini kuzey Mısır'a göndereceğini söyledi. Yardımlar Gazze'ye BM tarafından ulaştırılacak.
Yetkililer Gazze'ye yardım sevkiyatının şu anda günde yaklaşık 240 TIR’la devam ettiğini ancak bunun ihtiyaçları karşılamaya yetmediğini belirtti.
Yetkililer, teslimatların günde 400 TIR’a çıkarılması için ticari sözleşmelere başvurulması gerektiğini ve ABD tarafının bu konuyu İsrail ile görüştüğünü kaydetti.
Gazetecilere bilgi veren yetkililerden biri, "Bu hacimde yardım alabilmek için denetim prosedürlerinin arttırılması ve geliştirilmesi gerekecek ve Mısır'dan gelen kamyonları karşılamak için Gazze içinde ticari sözleşmelere başvurmanız gerekecek. Bu duraklama sona erdikten sonra insani yardım programının ikinci aşamasına geçilebileceğini umuyoruz" dedi.
Başkan Joe Biden geçen ay Gazze'ye 100 milyon dolarlık insani yardım yapılacağını duyurmuştu. ABD ordunun Mısır'a yaptığı insani yardım uçuşları, Mısır'a insani yardım amacıyla yapılan beş ticari uçuşun peşinden geldi.
Başbakan Benyamin Netanyahu, Hamas tarafından alınan rehinelerin İsrail'in elindeki Filistinli mahkumlarla takas edilmesine olanak sağlayan mevcut geçici ateşkesin sona ermesinin ardından, askeri operasyonlara önünde sonunda yeniden başlayacağını açıkça ifade etti.
Başkan Joe Biden dün, çok ihtiyaç duyulan insani yardımın Gazze'ye ulaşmasını sağlayan bu duraklamanın mümkün olduğu sürece devam etmesini istediğini söyledi.
ABD Dışişleri Bakanlığı da dün yaptığı açıklamada, Washington’un ateşkesi uzatmak ve daha fazla rehinenin serbest bırakılmasını sağlamak için bir yol bulmayı umduğu için Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın bu hafta Ortadoğu'yu yeniden ziyaret edeceğini açıkladı. Blinken, İsrail ile Hamas arasında geçen ay başlayan çatışmalardan bu yana bölgeye üçüncü gezisini yapacak.
Yine de Biden ve üst düzey yetkililer, İsrail'in son yedi hafta boyunca büyük ölçüde kuzeye odaklanan Hamas'a yönelik operasyonları sürdürme arzusu konusunda da net bir tavır sergiledi.
Beyaz Saray, İsrail'in Hamas'ın Gazze üzerindeki kontrolünü ve İsrailli siviller için oluşturduğu tehdidi ortadan kaldırma hedefini desteklediklerini ancak Filistinli sivillerin hayatlarını koruma ihtiyacı konusunda seslerini daha fazla yükselttiklerini söylüyorlar.
Hamas bölgedeki sivil nüfus arasında saklanıyor ve İsrailli yetkililer Gazze'nin kuzeyinden, sivil altyapı arasına yerleştirilmiş silah stokları ve ateşleme yerleri olduğunu söyledikleri videolar yayınlıyorlar.
Gazze'de Hamas tarafından yönetilen ve siviller ile militanlar arasında ayrım yapmayan Sağlık Bakanlığı'na göre 7 Ekim'den bu yana 13 bin 300'den fazla Filistinli öldürüldü. Bu sayının yaklaşık üçte ikisinin kadın ve çocuk olduğu kaydedildi. İsrail tarafında ise çoğu ilk Hamas saldırısında öldürülen siviller olmak üzere 1200'den fazla kişi hayatını kaybetti. İsrail'in kara harekatında ise en az 77 asker öldürüldü.
Forum