Erişilebilirlik

ABD Hamas’ın da kabul etmesi halinde İsrail’den ateşkese yeşil ışık bekliyor


İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cebaliye mülteci kampından çekilmesinin ardından geride kalan hasarı inceleyen Filistinliler, 31 Mayıs 2024.
İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cebaliye mülteci kampından çekilmesinin ardından geride kalan hasarı inceleyen Filistinliler, 31 Mayıs 2024.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, Pazar günü yaptığı açıklamada, Hamas'ın İsrail'in önerdiği ateşkesi kabul etmesi durumunda ABD'nin İsrail'in de bu planı kabul etmesini beklediğini ifade etti.

Kirby, "Bu İsrail'in önerisiydi. Hamas'ın kendilerine iletilen bu öneriyi kabul etmesi durumunda İsrail'in de bunu kabul edeceği beklentisindeyiz," dedi.

Mısır, Katar ve ABD'den barış arabulucu heyeti, ABD Başkanı Joe Biden'ın Cuma günü ana hatlarını çizdiği ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasını her iki tarafa da kabul etmeleri için çağrısında bulundu.

İsrail’den Hamas’a karşı alternatif arayışı

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise Pazar günü yaptığı açıklamada, İsrail'in barış sürecinin hiçbir aşamasında Hamas'ın Gazze'yi yönetmeye devam etmesini kabul etmeyeceğini ve gruba karşı alternatiflerin incelendiğini belirtti.

Gallant, "Önemli askeri eylemlerimizi gerçekleştirirken, aynı zamanda Hamas'a karşı bir yönetim alternatifi değerlendiriyoruz," dedi.

"Gazze'deki bölgeleri izole edeceğiz, Hamas ajanlarını bu bölgelerden çıkaracağız ve Hamas'ı tehdit eden alternatif bir hükümetin kurulmasını sağlayacak güçleri devreye sokacağız," diye ekledi.

Gallant, olası alternatifler hakkında ayrıntılı bilgi vermedi.

İsrail basınında yer alan haberlere göre, Gallant'ın da üyesi olduğu İsrail Savaş Kabinesi'nin, Başkan Biden'ın Gazze'deki savaşın sona erdirilmesine yönelik bir çerçeve anlaşma sunmasının ardından günün ilerleyen saatlerinde toplanması bekleniyordu.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, "İsrail'in savaşı sona erdirme koşulları değişmedi: Hamas'ın askeri ve yönetim kabiliyetlerinin yok edilmesi, tüm rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze'nin artık İsrail için bir tehdit oluşturmamasının sağlanması," ifadelerini kullandı.

Netanyahu karşıt tarafların baskısı altında

Netanyahu, sağcı koalisyon hükümetinin çatırdaması ve İsrail'in Gazze ve Hamas'a yönelik planı konusunda ülkesindeki karşıt tarafların yoğun baskısıyla karşı karşıya.

Kabinesinin iki sağcı üyesi, Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Cumartesi günü Netanyahu'yu Biden'ın önerisini kabul etmesi durumunda hükümeti düşürmekle tehdit etti.

Muhalefet lideri Yair Lapid, Netanyahu'yu anlaşmayı kabul etmeye çağırdı ve Ben Gvir ile Smotrich'in kaçması durumunda başbakanı desteklemeyi teklif etti.

Lapid, eski Twitter olan X platformunda, "Netanyahu'ya rehine anlaşması için bizim güvenlik ağımıza sahip olduğunu hatırlatırım," dedi.

Rehinelerin aileleri İsrail ve Hamas'a anlaşmayı kabul etmeleri için baskı yaptı. On binlerce protestocu, Cumartesi günü Tel Aviv'de rehinelerin geri dönmesi için yeniden gösteri düzenledi.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Pazar günü yaptığı açıklamada, Netanyahu'ya, "Rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayacak bir anlaşma için kendisine ve hükümete tam desteğimi vereceğim," dedi.

Kudüs İbrani Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada Herzog, "İsrail Devleti'nin güvenlik çıkarlarını koruyan bir anlaşma çerçevesinde onları eve getirmek bizim doğal yükümlülüğümüzdür," şeklinde konuştu.

Hamas’tan Biden’ın İsrailk planına olumlu yanıt

Hamas ise Cuma günü, Biden'ın İsrail planı olarak tanımladığı plana olumlu baktığını söyledi.

Ancak Hamas'ın üst düzey yetkilisi Mahmud Mardawi, Cumartesi günü Katar televizyonuna verdiği mülakatta, "İşgal ordusunun çekilmesi ve ateşkes talebi karşılanmadan hiçbir anlaşmaya varılamaz," diyerek savaşa son verilmesi ve İsrail askerlerinin Gazze'den tamamen çekilmesi çağrısında bulundu.

Biden: "Savaşın sona erme zamanı geldi"

Başkan Biden, Cuma günü yaptığı açıklamada, barış anlaşmasının altı haftalık bir ateşkesi, İsrail ordusunun kısmen geri çekilmesini ve bazı rehinelerin serbest bırakılmasını içereceğini, "düşmanlıkların kalıcı olarak sona erdirilmesinin" ise arabulucular aracılığıyla müzakere edileceğini söyledi.

"Bizim için savaşın sona ermesi ve barışın başlaması için zaman geldi," dedi.

Netanyahu, "İsrail tarafından önerilen tam taslağa" göre, bir aşamadan diğerine geçişin "şartlı" olduğunu ve savaş hedeflerini sürdürmesine izin vermek için hazırlandığını ısrarla vurguladı.

Forum

STÜDYO VOA

Biden ve Trump yeniden karşı karşıya – 27 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:57 0:00
XS
SM
MD
LG