Erişilebilirlik

ABD Ekonomisi Nasıl Gidiyor?


Amerikan piyasaları, geçen hafta açıklanan önemli ekonomik verilerin resesyona ilişkin endişeleri azaltması sayesinde hafta boyunca rekor kırarak yükselişte seyretti.

Bu haftanın en çok izlenen ekonomik gelişmelerinin başında ABD Başkanı Donald Trump'ın New York Ekonomi Kulübü’ndeki konuşmasının ABD-Çin ticaret müzakerelerine olası etkisi ve Kongre’de azil sürecinin kamuya açık ifade sürecinin neden olabileceği etkiler geliyor.

Geçen hafta, Amerika’yla Çin arasında devam eden ticaret müzakerelerinde bir anlaşmaya yakın olunduğu ve bu anlaşmayla gümrük tarifelerinin de kaldırılacağı yolundaki haberler, Başkan Trump’ın açıklamalarıyla bir anda değişik bir yön almıştı. Son haftalarda ABD’yle Cinli yetkililerin Birinci Etap adı verilen anlaşmaya yaklaştığı umutlarıyla rekor seviyelere yükselen piyasalar, Başkan Trump’ın bu iddiayı yalanlamasının ardından düşüşe geçmişti.

Başkan Trump üç günlük New York ziyaretinin son ayağında Salı günü New York Ekonomi Kulübü’nde yaptığı konuşmada, müzakereler konusunda ayrıntıya girmedi, ancak Cin’le anlaşmak için Cin’in Amerika’yla mevcut olan ticaret hacmini eşitlemesini ve ABD tarım sektöründen milyarlarca dolarlık tarım ürünü almayı kabul etmesini beklediklerini belirtti.

Başkan konuşmasında FED Merkez bankasını bir kaç kez sert sözlerle eleştirdi ve ekonominin daha hızlı büyümemesinin nedeninin FED’in “yavaş davranması” olduğunu söyledi. Başkan genel olarak konuşmasında sıkça hükümetinin ekonomiye, özellikle de istihdama yaptığı katkıları övdü; “Biz göreve gelirken üç yılda 2 milyon istihdam yaratılacağını öngörüyorlardı, biz 7 milyon istihdam yarattık” seklinde konuştu.

Başkan Trump konuşmasında ayrıca uyguladığı düşük vergi politikaları sayesinde yükselen piyasaları ve regülasyonları ortadan kaldırması sayesinde Amerikan şirketlerinin yeniden ülke içinde üretim yapmayı seçmelerini de övdü ve rekor düşük işsizlik ve ücret artışları gibi ekonomik toparlanmayı öne çıkardı.

Başkan konuşmasının ardından kendisine Cin ve Amerika arasındaki ticaret savaşı konusunda yöneltilen sorularıysa yanıtlamadı.

Konuşmanın ardından piyasalarda düşüşler görüldü. S&P 500, Dow Jones ve Nasdaq endeksleri bir yandan Başkan Trump’ın ekonomi hakkındaki yorumları, diğer yandan bu hafta açıklanacak enflasyon verileri ve ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın Kongre'deki konuşmasının etkisinde temkinli bir seansa başladı.

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG