Erişilebilirlik

ABD'de bu hafta hem aşırı sıcak ve hem soğuk hava dalgası bekleniyor


ABD Ulusal Meteoroloji Dairesi (NWS), güneybatıdan kuzeye doğru, Denver ve Chicago'ya kadar uzanan bölgede, 63 milyondan fazla kişiyi kapsayan sıcak hava dalgası uyarılarının yapıldığını kaydetti.
ABD Ulusal Meteoroloji Dairesi (NWS), güneybatıdan kuzeye doğru, Denver ve Chicago'ya kadar uzanan bölgede, 63 milyondan fazla kişiyi kapsayan sıcak hava dalgası uyarılarının yapıldığını kaydetti.

ABD’de sıcak hava dalgası doğuya doğru ilerlerken kuzeybatıda kar yağışı bekleniyor. Yetkililer, sıcak hava dalgası doğuya doğru ilerlerken güneybatıda yaşayanları önlem almaları konusunda uyardı. Körfez eyaletlerinin şiddetli yağmur ve sellerin etkisi altında kalması, batıdaki Rocky sıradağları bölgesi ve kuzeybatı eyaletlerindeyse kar yağışı bekleniyor.

Aşırı sıcaklar Arizona, New Mexico ve Teksas genelinde ve Colorado ve Kansas'ın bazı bölgelerinde yayılırken, şiddetli hava olayları Pazar günü ABD'nin birçok bölgesini etkisi altına aldı. Kuzeybatıdaki Washington ve Oregon’da mevsim normallerinin dışında soğuk, Rocky sıradağlarının kuzerinde kar ve kuzey ovalarından yukarı Orta Batı’ya kadar şiddetli yağış tahminleri gündemde.

ABD Ulusal Meteoroloji Dairesi (NWS), Pazar günü güneybatıdan kuzeye doğru, Denver ve Chicago'ya kadar uzanan bölgede, 63 milyondan fazla kişiyi kapsayan sıcak hava dalgası uyarılarının yapıldığını kaydetti.

Batıdaki Arizona eyaletinin Phoenix kentinde Cumartesi günü 44,4 dereceye ulaşan sıcaklıklar Pazar günü hafif bir düşüşle 43,3 dereceye geriledi. Meteoroloji uzmanları Phoenix'te Haziran ayının ilk iki haftasının normalden ortalama 3 derece daha sıcak geçtiğini ve bunun da Haziran ayının en sıcak başlangıcı olduğunu belirtiyor.

Phoenix'teki Ulusal Meteoroloji Dairesi'nden Ted Whittock, "Bölgemizde şimdiden oldukça yüksek sıcaklıklar gördük. Herkesin sabah 10 ile akşam 6 arasında dışarıda geçirdiği zamanı azaltmasını, susuz kalmamasını ve hafif, bol giysiler giymesini tavsiye ediyoruz" dedi.

Sıcaklar özellikle son yıllarda Phoenix kenti merkezinde tehlike arz ediyor. Kentte 2023 yılında 645 kişi sıcağa bağlı nedenlerden hayatını kaybetmişti. Bu rakam, kentte sıcak nedeniyle yaşanan ölümlerde rekor düzey olarak kayıtlara geçmişti.

Phoenix ve Maricopa İlçesi, bölge halkını daha güvende tutabilme çabasıyla bu yıl, insanların güneş battıktan sonra klimada dinlenebilecekleri iki yeni gece soğutma merkezi ek önlemler aldı. İnsanların soğuk su alabilecekleri ve gündüz saatlerinde serin bir alanda oturabilecekleri, 1 Mayıs'tan bu yana açık olan 100'den fazla merkez daha var.

Komşu New Mexico'da da Pazartesi günü en yüksek sıcaklığın 41,6 dereceye ulaşacağı tahmin edilen Roswell dahil Chavez İlçesi ovaları için hafta sonu boyunca aşırı sıcak hava uyarısı yürürlükteydi.

Colorado'da sıcaklıklar Pazar günü Denver’da 32,2 dereceyle güneydeki Pueblo kentinde 37,7 derece arasında değişirken, Pazartesi günü eyaletin güney kesimlerinde sıcaklıkların 37,7 dereceyi aşması bekleniyor.

Pazar günü orta kesimlerdeki eyaletlere ve Büyük Göller bölgesine doğru ilerleyen sıcak hava dalgasının Salı günü kuzeydoğu eyaletlerine ulaşması bekleniyor.

Diğer taraftan, Chicago bölgesinde şiddetli rüzgar ve şiddetli yağış potansiyeli olan gök gürültülü fırtına tehdidi artarken, hissedilen sıcaklığın hafta ortasına kadar 37,7 dereceye ulaşacağı tahmin ediliyor.

Sıcak hava dalgası doğuya doğru yayıldıkça, Washington ve Atlas Okyanusu kıyısındaki eyaletlerin geri kalanı ile kuzeydoğudaki New England bölgesinde sıcaklıkların hafta ilerledikçe 30'u derecelerin üstüne çıkması ve aşırı nemin daha da bunaltıcı hale gelmesi bekleniyor.

ABD'de geçen yıl, 1936'dan bu yana, iki günden fazla süren anormal sıcak havalardan oluşan en fazla sayıda sıcak hava dalgası görüldü.

Batıdaki Rocky sıradağları bölgesinde kar yağışı uyarısı

Ülkenin büyük bir bölümü sıcaktan bunalırken, Pazartesi ve Salı günleri batıdaki Rocky sıradağlarının kuzeyinde kar yağışı bekleniyor.

Montana ve kuzey-orta Idaho'nun bazı bölgeleri kış fırtınası uyarısı altında. Montana eyaletindeki Missoula kenti ve çevresindeki dağlarda 15 santimetreye kadar yoğun, ıslak kar bekleniyor. Glacier Milli Parkı çevresindeki daha yüksek rakımlar için 51 santimetreye kadar kar tahmin edildi.

Forum

STÜDYO VOA

Biden mı Trump mı? - 28 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG