Erişilebilirlik

ABD’de Seçimlere Korsan Saldırı Endişesi Güçleniyor


Amerikan Kongresi’ndeki Demokrat Partililer, Federal Soruşturma Dairesi’ni (FBI) Rusya’nın Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimine siber saldırılarla müdahale etmeye çalışabileceği iddialarını incelemeye çağırırken hükümet yetkilileri, yeni sorunlarla mücadele etmeye çalışıyor.

Senato’nun Demokrat Parti Grup Lideri Harry Reid, FBI Başkanı James Comey’e gönderdiği mektupta, Rusya’nın başkanlık seçimlerini etkilemeye çalışma olasılığının sanılandan çok daha kapsamlı bir tehdit olduğunu belirtti.

Reid, mektubunda, ”Saldırgan bir hükümetin hür ve adil seçimlerimizi baltalamaya çalışma riski, demokrasimizin Soğuk Savaş’tan bu yana karşı karşıya kaldığı en ciddi tehditlerden biridir” dedi.

Harry Reid’in mektubunu, Demokrat Parti’nin dört üst düzey Kongre üyesinin imzaladığı bir başka mektup izledi. Kongre üyeleri Eliot Engel, John Conyers, Elijah Cummings ve Bernie Thompson, Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Donald Trump’ın kampanyasını yürüten yetkililerin Rusya’yla işbirliği yapıp-yapmadığının FBI tarafından soruşturulması talebinde bulundu. Demokrat Parti Ulusal Komitesi ve Demokrat Parti Kongre Kampanya Komitesi, kısa süre önce siber saldırıların hedefi olmuştu.

Rus Hükümeti’nin parmağı var mı?

Amerikalı yetkililerin Rus siber korsanların Ağustos ayında Amerika’da iki eyaletin seçim veri tabanlarına siber saldırı düzenlediğinden şüphelendiğine dair haberler, hafta başından itibaren gündemi meşgul etmeye başladı.

FBI, siber saldırıdan etkilenen iki eyaletin hangileri olduğunu açıklamasa da siber saldırı haberini ilk veren kaynak olan Yahoo News, Arizona ve Illinois eyaletlerinin saldırıya maruz kaldığını bildiriyor. Yahoo News’a göre Illinois eyaletinden bir seçim kurulu yetkilisi, siber korsanların 200 bin seçmene ilişkin kişisel verilerinin çalınmasından sonra seçmen kayıt sisteminin on gün boyunca kapatıldığını söyledi. Yine Yahoo News’ün haberine göre Arizona eyaletine yönelik siber saldırıda, seçmen kayıt sistemine virüslü yazılım yüklendi.

Amerikalı yetkililer, Demokrat Parti Ulusal Komitesi’ne yönelik son siber saldırıların Rus hükümetine çalışan korsanlarca düzenlenmiş olabileceğini söylüyor. Rusya ise siber saldırılarda parmağı olduğu iddialarını reddediyor.

“Elektronik oy kullanma sistemi istismara açık”

Federal yetkililer, yabancı siber korsanların, özellikle de Rusya için çalışanların, ilk kez Amerika’daki bilgi işlem sistemlerine girip başkanlık seçimlerinin sonuçlarını etkileyecek şekilde sisteme zarar vermesinden kaygılanıyor.

Notre Dame Üniversitesi Mendoza İşletme Fakültesi’nden Profesör Timothy Carone’a göre bu yılki seçimler, gelecekte elektronik oy kullanma sisteminin ne gibi sorunlarla karşılaşabileceğini gösterecek.

Siber güvenlik şirketi Tripwire’dan enformasyon teknolojisi ve risk stratejisi uzmanı Tim Erlin ise Kasım seçimleri sırasında siber saldırılar düzenleneceğinden emin. Seçimlerle ilgili siber güvenlik sorunlarının şimdiden baş gösterdiğini belirten uzman, 2016 seçiminin siber saldırılardan yüzde yüz etkileneceğini kaydetti.

Düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi’nden James Andrew Lewis ise siyasi amaçlı siber korsanlığın yeni ve tehlikeli bir kavram olduğu görüşünde.

Rus siber korsanların beceri seviyesinin çok yüksek olduğunu kaydeden Lewis, Rusya’nın Amerika’ya yönelik son saldırılarının Kasım’da seçimler sırasında düzenleyecekleri saldırıların provası niteliğinde olduğunu söylüyor.

James Andrew Lewis’e göre siber saldırılarla bir seçimin sonucunu değiştirmek son derece zor. Uzman, ”Bunun için siber korsanların çok fazla sayıda bilgisayarlı oy kullanma makinelerine erişmesi gerekir -- ki bu çok zor bir iş” diyor. Ancak yine de siber korsanların oy toplamlarının tutulduğu eyalet seçim sistemlerine girip seçimlere gölge düşürecek nitelikte saldırılar düzenlemeleri mümkün.

Lewis’e göre kablosuz oy kullanma makinelerine girip oy sayımını etkileyecek siber saldırılar düzenlenmesi olasılığı daha yüksek. Uzmana göre bu olasılık, hem belirsizlik yaratır hem de kamuoyunun fikirlerini etkiler.

Güvenlik önlemleri arttırılıyor

Federal yetkililer, 8 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimlerinden önce bilgisayar güvenliğini arttıracak önlemler alıyor.

İç Güvenlik Bakanlığı, Amerikan Seçim Yardım Komisyonu, Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü ve Adalet Bakanlığı, eyalet yetkililerine oy kullanma sistemlerini güvenlik altına almaları için yardım ediyor.

Long Island Üniversitesi İç Güvenlik ve Terör Enstitüsü Direktörü Harvey Kuchner, FBI ve İç Güvenlik Bakanlığı gibi federal kurumlara güvenlik eğitimi vermiş bir uzman. Kushner’a göre Amerikan hükümeti, siber güvenliği şimdiye kadar yeterince sağlamada başarılı olamadı.

Kushner, buna örnek olarak, birkaç yıl önce hükümetin sağlık reformu kapsamında açılan sağlık sigortası kayıt sisteminde yaşanan sorunlarını veriyor.

Ancak James Andrew Lewis’e göre federal hükümetin siber saldırılarla mücadelede elinde birçok kaynak bulunuyor. Uzman, FBI’in siber saldırıları önleme becerilerinin yanısıra hükümetin geniş istihbarat kaynaklarına ve en iyi özel siber güvenlik şirketlerinin hizmetlerine erişimi olduğunu kaydediyor. Lewis, ”Özel şirketler, forensik kanıtlar, federal kaynaklar ve istihbarat faaliyetlerinin avantajlarını kullanarak kimin ne yaptığından haberdar olmak mümkün,” diyor.

Notre Dame Üniversitesi Mendoza İşletme Fakültesi’nden Profesör Timothy Carone, federal yetkililerin seçimler sırasında siber güvenlik açığı oluşmaması için ellerinden geleni yaptıklarını, ancak saldırıların yine de olacağını kaydediyor. Uzmana göre en önemli ve büyük sorun, siber saldırılardan sonra meydana gelen hasarı onarmak.

Diğer bazı uzmanlarsa seçim günü bilgisayar sistemlerine korsan saldırıları düzenlenmesi durumunda seçim yetkililerinin yedekleme sistemlerini devreye sokmaları, hatta kağıt oy pusulası kopyalarını saklamaları gerektiğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG