Amerika’da bağışlar geçen yıl rekor düzeye yükseldi, tam 485 milyar dolar. Ama bağışlar 2021’de rekor seviyeye yükselse de enflasyon hesaba katıldığında geçen yılki bağış oranı 2020’in yüzde 0,7 gerisinde kalıyor.
Amerika’da enflasyon, yakıt fiyatları rekor düzeyde ama rekor düzeyde olan bir başka rakam da var.
Bağışlar…
Ülkede bağışlar 2021’de 2020’deki rekorunu kırdı.
The Giving USA raporu bunu ortaya koyuyor.
Rapora göre 2020’de 466 milyar dolar olan bağışlar yüzde 4 artarak 2021’de 485 milyar dolar oldu.
Ama ülkede son 40 yılın zirvesindeki enflasyon bağışların da değerinin azalmasına neden. Buna göre enflasyon hesaba katıldığında 485 milyar dolarlık rekor bağış aslında 2020’nin 466 milyar dolarından yüzde 0,7 daha az. Birçok kar amacı taşımayan kuruluş şimdilerde bunun zorluklarıyla karşı karşıya. Çünkü enflasyon nedeniyle bağışlar fiyatlar gibi yükselmiyor.
Giving USA Foundation’ın başkanı Laura MacDonald düşüncesi bu yönde.
Bireylerin bağışları bütün bağışın yüzde 70’inden daha azını kapsıyor. Özellikle enflasyon nedeniyle geçen yıl bireysel bağışlar önceki yıllara oranla daha da azaldı. 2017’de bireysel bağışlar 335 milyar dolarla zirve yapmıştı ama bu oran 2021’de enflasyon hesaba katıldığında 327 milyar dolar.
Bu durum eski Başkan Donald Trump döneminde 2017 yılında yürürlüğe giren vergi indirimiyle ilgili yasanın bağışları arttıracağını düşünenlerle çelişiyor.
O yıl, şirketlere yönelik vergi oranı yüzde 37’den yüzde 21’e düşürülmüştü.
2021’de rekor bağış rakamına rağmen bu konudaki süreç gelecek için pek de umut vermiyor.
MacDonald’a göre Amerikalılar 10 yıl ve daha öncesine kıyasla bağış etkinliklerine daha az katılıyor ve bu da endişe verici bir durum.
Peki bağışlardan en fazla yaralanan sektörler hangileri? Salgın döneminde büyük darbe alan sanat ve kültür gruplarına bağış 2021’de yüzde 27,5 artarak 23,5 milyar dolara yükseldi. Tersine, eğitime yapılan bağış yüzde 2,8 düştü ve 71 milyar dolar oldu.
2020 yılında ise aşılarla ilgili bağışların üniversitelerle bağlantılı hastanelere ve araştırmalara yönelmesi nedeniyle bu sektöre bağışlar yükseliş göstermişti.
Bu arada şirket bağışları da soru işaretlerini beraberinde getirdi. 2021’de yüzde 23,8 artarak 21 milyar dolara yükselse de, vergi öncesinde şirket karlarının yüzde 37 arttığına dikkat çekiliyor.
Verilere göre şirket bağışları şirketlerin vergi öncesi karlarının yüzde 1’den azını yansıtıyor.
Bununla birlikte bağışlar genelde istikrarlı, sadece eğitime yönelik bağışlarda azalma söz konusu.
Kamu yararı organizasyonlarına yönelik bağışlar ki buna insan hakları ve seçmen hakları grupları da dahil, 2021’de önceki yıla göre yüzde 23,5 arttı.
Lily Yardımsever Aile Okulu’nda araştırma ve uluslararası programlarında dekan yardımcısı Una Osili, insan hakları gibi organizasyonların 2020’de George Floyd’un öldürülmesini takiben çok fazla görünülürlük ve ivme kazandığını belirtiyor.
Bağışlardan bahsederken Amerikalı yatırımcı Warren Buffet’tan da biraz bahsetmek gerek. Buffet, 93,4 milyar dolarlık servetiyle Forbes dergisine göre dünyanın en zengin yedinci insanı ve servetinin nerdeyse tamamını bağışlayacağı taahhüdünü daha önce dile getirmiş bir isim.
Son olarak adı açıklanmayan bir kişiyle öğle yemeğinde bir araya gelmeyi kabul etti Buffet: 19 milyon dolar karşılığında.
Bu paranın tamamı San Francisco’da Glide adlı bir yardım kuruluşuna aktarılacak.
2000’den bu yana Buffet açık arttırmayla en fazla ücreti ödeyenle Glide’a yardım sağlamak için buluşuyor.
Bağış konusunda dünyanın en zengin ikinci insanı Jeff Bezos’un eski eşi MacKinzie Scott bir başka dikkat çeken isim.
Scott, iki yıl içinde yaklaşık 9 milyar dolar bağışla birçok milyarderi geri bırakmış durumda.
Raporda da yer aldığı gibi Amerika’da kişisel bağışlar toplam bağışların önemli bir yerini tutuyor, bu rakamlar da buna örnek.
Ama enflasyon bu rakamların değerini ne kadar daha azaltacak, enflasyon Amerika’daki ekonomik hayatı ne kadar da olumsuz etkilemeye devam edecek? Bu soruların yanıtları sadece yardım kuruluşları tarafından değil, yönetimdeki isimlerden halkın her kesimine kadar merakla bekleniyor.