Erişilebilirlik

ABD’de enflasyon beklentilerin altında yükseldi: Yıllık yüzde 3,2 aylık yüzde 0,2


ABD'de Temmuz ayında enflasyon beklentilerin altında yükseliş gösterdi.
ABD'de Temmuz ayında enflasyon beklentilerin altında yükseliş gösterdi.

ABD’de Temmuz ayı enflasyon rakamı açıklandı. Temmuz ayında enflasyon yıllık bazda yüzde 3,2 oranında arttı. Aylık bazda artışsa yüzde 0,2 oldu.

ABD’de enflasyon FED’in faiz artışlarının ardından bir yıl önceki yüzde 9 seviyesinden geçen ay yüzde 3’e kadar gerilemişti. Bu ayda özellikle enerji fiyatlarındaki artışın etkisiyle beklentiler yıllık enflasyonun yüzde 3,3 düzeyinde olacağı şeklindeydi. Ancak enflasyon yüzde 3,2 olarak gerçekleşerek beklentilerin altında bir yükseliş gerçekleştirdi.

FED’in özellikle takip ettiği yıllık çekirdek enflasyon da yüzde 4,7 olarak kayda geçti. Gıda ve enerji fiyatlarından arındırılmış çekirdek enflasyon verisinde aylık artış da yüzde 0,2 oldu.

Temmuz ayında gıda fiyatları yüzde 0,2 yükselirken Temmuz’da petrol fiyatlarındaki yükselişe rağmen enerji fiyatlarında artış sınırlı kaldı ve yüzde 0,1 olarak kayda geçti. Buna göre enerji fiyatları yıllık bazda yüzde 12,5 gerilerken gıda fiyatları yıllık olarak yüzde 4,9 yükselmiş oldu.

Gıda fiyatlarında artış yıllık yüzde 4,9 olarak kayda geçti.
Gıda fiyatlarında artış yıllık yüzde 4,9 olarak kayda geçti.

Piyasalar olumlu tepki verdi

Piyasalar da enflasyonun beklentilerin altında kalmasına olumlu tepki verdi. Dow Jones, S&P500 ve NASDAQ borsaları güne artışlarla başladı. Borsalarda açılıştaki yükseliş artış yüzde 1’e yakın oldu.

ABD'de enflasyon verisinin açıklanmasının ardından dolar endeksi geriledi ve altın fiyatlarında yükseliş yaşandı. Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı 4 dolar yükseldi ve bin 926 dolar oldu.

ABD’de enflasyon beklentilerin altında yükseldi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

Enflasyon'un beklentilerin altında artışı FED'in ekonomide yumuşak geçiş yapma planlarına dair umutları da arttırdı. Ancak piyasa uzmanları, enflasyonun ABD Merkez Bankası FED'in hedefi olan yüzde 2'ye gerilemesi için henüz zorlu bir süreç olduğunu belirtiyorlar.

FED'in dikkatle takip ettiği enflasyon verisinin ardından yıl sonuna kadar bir kez daha faiz artışına gidip gitmeyeceği gerek ABD gerekse dünya genelinde piyasaların en dikkatle takip ettiği konulardan biri olmaya devam edecek.

Genel beklenti FED'in yüzde 2'lik enflasyon hedefine ulaşabilmek amacıyla faiz artışlarına en az 25 baz puanlık daha bir ek yapacağı şeklinde. Piyasa uzmanları 2024'in ilk başlarında FED'in faizleri sabit tuttma daha sonra da enflasyon hedefi durumuna göre indirimlere başlama yoluna gideceğini tahmin ediyorlar.

ABD Merkez Bankası FED, geçen yıl Haziran ayında yüzde 9,1 ile 40 yıldan uzun bir süredir rekor düzeye ulaşan enflasyonu düşürebilmek için 11 kez art arda faiz arttırımına gitmişti.

"Rapor ekonomimizin güçlü olduğunu gösteriyor"

Başkan Joe Biden yaptığı yazılı açıklamada, bugün yayınlanan verilerin Amerikan ekonomisinin güçlü kalmayı sürdürdüğünü gösterdi.

Geçen yazdan bu yana yıllık enflasyonun üçte iki civarında düştüğüne işaret eden Biden, gıda ve enerji sektörleri dışında kalan enflasyonun da 2021 yılı Eylül ayından bu yana en düşük üç aylık dönemini yaşadığına dikkat çekti.

Biden, işsizliğin rekor düzeyde düşük oranlarda seyrettiğini, ortalama Amerikalı çalışanların reel ücretlerinin artmaya devam ederek pandemiden önceki dönemden daha yüksek seviyeye çıktğını ve en yüksek artışı da düşük ücretlilerin gördüğünü kaydetti.

Forum

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG