Erişilebilirlik

ABD'de domuzdan insana ikinci kalp nakli gerçekleştirildi


Domuzdan insana ilk kalp nakli de yine Maryland Üniversitesi ekibince gerçekleştirilmişti. Ancak 7 Ocak 2022'deki ilk ameliyat sonrası hasta David Bennett sadece iki ay hayatta kalabilmişti
Domuzdan insana ilk kalp nakli de yine Maryland Üniversitesi ekibince gerçekleştirilmişti. Ancak 7 Ocak 2022'deki ilk ameliyat sonrası hasta David Bennett sadece iki ay hayatta kalabilmişti

Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde ölmek üzere olan bir hastaya genetik yapısı değiştirilmiş domuz kalbi nakledildi. 20 Eylül'deki ameliyattan iki gün sonra açıklama yapan nakil ekibi, hastanın oturabildiğini ve şakalar yaptığını söyledi.

Ameliyat, tıp tarihinin ikinci domuz kalbi nakli oldu. Domuzdan insana ilk kalp nakli de yine Maryland Üniversitesi ekibince gerçekleştirilmişti. Ancak 7 Ocak 2022'deki ilk ameliyat sonrası hasta David Bennett sadece iki ay hayatta kalabilmişti.

Ulusal Sağlık Enstitüleri'nden laboratuvar teknisyeni olarak emekli olan David Faucette ve eşi Ann, ameliyattan önce.
Ulusal Sağlık Enstitüleri'nden laboratuvar teknisyeni olarak emekli olan David Faucette ve eşi Ann, ameliyattan önce.

Doktorlar, ikinci vaka olan 58 yaşındaki donanma gazisi Lawrence Faucette'in kalp yetmezliği nedeniyle neredeyse kesin bir ölümle karşı karşıya olduğunu; ancak başka sağlık sorunları nedeniyle geleneksel kalp nakli için uygun olmadığından bu deneysel tedaviyi kabul ettiğini belirtti.

Çarşamba günkü ameliyattan önce hastane tarafından kaydedilen bir videoda konuşan hasta da "Bu noktadan sonrasını kimse bilmiyor. En azından şimdi umudum ve bir şansım var. Alabileceğim her nefes için dişimle tırnağımla mücadele edeceğim" diyordu.

Önümüzdeki birkaç hafta kritik olsa da, doktorlar Faucette'in bünyesinin domuz organına verdiği ilk yanıttan heyecan duyuyor.

Hayvandan insana organ nakli girişimleri, insanların bağışıklık sistemleri yabancı dokuyu hemen yok ettiği için onlarca yıldır başarısız oluyordu.

Bugünse bilimadamları, domuz organlarının genetiğini değiştirerek insan vücuduna daha uygun hale getirmeye çalışıyorlar.

ABD'nin birçok hastanesinde de araştırmacılar domuz böbreklerini ve kalplerini bağışlanan insan bedenlerinde test ederek, yeterli bilgi edinmeyi umuyorlar.

Maryland Üniversitesi, bu yeni deneysel ameliyat için daha önce de olduğu gibi ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA) özel izin aldı. Bu izin, hastalar için başka seçeneği kalmadığı durumlarda veriliyor.

FDA'e 300 sayfadan fazla belge sunan tıbbi ekip, geçen yılki ilk ameliyat sonrası her ne kadar hasta tam olarak anlaşılamayan nedenlerle ölmüş olsa da, yeniden denemenin mantıklı olduğunu kabul ettirdi.

Ulusal Sağlık Enstitüleri'nden laboratuvar teknisyeni olarak emekli olan Faucette de risklerin farkındaydı.

Eşi Ann Faucette yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Birlikte daha fazla zaman geçirmeyi ummaktan başka bir beklentimiz yok. Bu, verandada oturup birlikte kahve içmek kadar basit bir şey olabilir" dedi.

Bu defa gizli virüslere karşı hazırlık var

Peki bu kez farklı olan ne? Bilimadamları geçen yılki nakilden sonra kalbin içinde gizlenen bir domuz virüsünün belirtilerini keşfettiler ve artık gizli virüsleri aramak için daha iyi testlere sahipler. Ayrıca bazı ilaç değişiklikleri de yaptılar.

Muhtemelen daha da önemlisi, Faucette son evre kalp yetmezliğine sahip ve diğer seçenekleri tükenmiş olsa da, David Bennett kadar ölüme yakın değildi.

Hastane, 22 Eylül itibariyle yeni kalbinin herhangi bir destekleyici makine olmadan iyi çalıştığını söyledi.

Maryland ekibinin xenotransplantasyon yani türler arası organ nakli uzmanı Dr. Muhammad Mohiuddin, "Bu domuz kalbinin bir insanda çalıştığını görmek inanılmaz bir duygu. Ancak hiçbir öngörüde bulunmak istemiyoruz. Her günü bir zafer olarak kabul edip ilerleyeceğiz" dedi.

Potansiyel insan nakli için uygun domuz organları geliştirmek üzere çalışan biyoteknoloji şirketi Revivicor'un sağladığı kalpte, insan bağışıklık sistemince daha kabul edilebilmesi için bazı domuz genlerinin çıkarılması ve bazı insan genlerinin eklenmesi gibi 10 genetik modifikasyon yapıldı.

ABD ve dünya genelinde nakil için bağışlanan insan organları yetersiz. ABD'de geçen yıl 4 bin 100'den fazla kalp nakli yapıldı. Bu rekor bir sayı; ancak arz o kadar kısıtlı ki sadece uzun vadede hayatta kalma şansı en yüksek olan hastalara nakil yapılabiliyor.

Forum

XS
SM
MD
LG