Erişilebilirlik

ABD'de başkanlık yarışı mitingler ve karşılıklı açıklamalarla kızışıyor


Demokrat Parti Başkan Aday Adayı Kamala Harris ve rakibi Donald Trump
Demokrat Parti Başkan Aday Adayı Kamala Harris ve rakibi Donald Trump

ABD’de başkanlık seçimi yarışı her geçen gün hız kazanmaya devam ediyor. Cuma günü Demokrat Parti başkan aday adayı Kamala Harris, Arizona’da kalabalık bir kitleye hitap ederken rakibi Cumhuriyetçi Parti Başkan Adayı Donald Trump’sa Montana’da bir miting düzenledi.

Kamala Harris Cuma günü 7 gün sürecek yoğun bir miting programının ilk gününde Arizona’daydı. Harris, partililer ve kendisine destek verenlerle birlikte Phoenix’teydi. Harris mitingini yaparken ülkenin en eski Latin sivil haklar örgütünün siyasi eylem komitesi olan LULAC Adelante'nin desteğini de kazandı. Grup Harris’e destek açıklamasında bulundu.

Yaklaşık 15 bin kişilik bir gruba hitap eden Harris’in konuşması zaman zaman Filistin’e destek sloganlarıyla kesildi.

Harris bu sloganlara, "Başkan ve ben ateşkes anlaşmasını yapmak ve rehineleri eve getirmek için her gün gece gündüz çalışıyoruz" dedi ve "Ses yükseltmenize saygı duyuyorum ama şu anda 2024'teki başkanlık yarışını konuşmak için buradayız" dedi.

Harris Phoenix'te miting düzenledi.
Harris Phoenix'te miting düzenledi.

Kamala Harris, hafta başında Michigan'daki mitingi sırasında da bazı protestocuların konuşmasını kesmesi üzerine "Eğer Donald Trump'ın kazanmasını istiyorsanız, o zaman bunu söyleyin. Aksi takdirde şu an ben konuşuyorum" ifadelerini kullanmıştı.

Trump Montana’daydı

Cumhuriyetçi Parti Başkan Adayı Donald Trump da Cumhuriyetçilerin 1996'dan bu yana her başkanlık yarışında kazandığı bir eyalet olan Montana'nın Bozeman kentinde bir miting düzenledi. Trump konuşmasında Harris'e yine kişisel saldırılarda bulundu ve - ona "deli", "aptal" ve "düşük IQ" dedi. Trump, Harris’i Demokrat aday olduğundan beri röportaj ya da büyük basın toplantıları yapmadığı için onu eleştirdi.

Trump, bir gün önce yaptığı açıklamada da Harris’in mitinglerde topladığı kalabalıkları eleştirmiş ve dalga geçmişti.

Donald Trump kendi düzenlediği mitinglerin kalabalığını ifade etmek içinse destekçilerinin ABD Kongre Binası'nı bastığı gün olan 6 Ocak 2021'de toplanan kalabalığın büyüklüğünü, Martin Luther King Jr'ın 1963'te Washington'da yaptığı "Bir Hayalim Var" konuşmasını dinleyenlerin sayısıyla karşılaştırmıştı. Ancak iki etkinlik arasındaki kalabalıklar arasında büyük fark olduğu pek çok veriyle ortaya konuldu.

Cumhuriyetçi Parti Başkan Adayı Donald Trump
Cumhuriyetçi Parti Başkan Adayı Donald Trump

Trump’ın bu kıyaslamalarına Harris’in başkan yardımcısı aday adayı Walz karşılık verdi ve "Kimse kalabalığın büyüklüğünü falan umursamıyor," diye espri yaptı.

Trump’ın Cuma günü miting düzenlediği Montana başkanlık yarışında bir savaş alanı olmasa da, 2025 yılında ABD Senatosu'nun hangi partinin kontrolünde olacağını belirleyebilecek çekişmeli bir yarışa ev sahipliği yapacak.

Mitingde Demokrat Senatör John Tester'ın karşısına çıkacak olan Cumhuriyetçi Tim Sheehy de bir konuşma yaptı. Öte yandan Trump, uçağının mekanik bir sorun nedeniyle Montana'daki başka bir havaalanına yönlendirilmesinin ardından konuşmasına planlanandan yaklaşık bir buçuk saat geç başladı.

Sahneye çıkmadan önce Trump, Truth Social isimli kendisine ait sosyal platformundaki hesabında eski San Francisco Belediye Başkanı Willie Brown ile ölümle burun buruna geldikleri bir helikopter yolculuğu yaptığını iddia eden paylaşımlarda bulundu; ancak Brown böyle bir olayın hiç yaşanmadığını söyledi.

Yaklaşık bir saat 45 dakika süren konuşmasında Trump, Demokratları bir kez daha aşırı solcular olarak nitelendirdi ve partinin adaylarını "yoldaş Walz ve yoldaş Harris" olarak adlandırdı.

Trump ayrıca Walz tarafından popüler hale getirilen Cumhuriyetçilerin tuhaf olduğu yönündeki söyleme de yanıt verdi. Trump, "Bence biz tuhaflığın tam tersiyiz, onlar tuhaf" dedi.

Öte yandan Demokratların Arizona mitingindeki kalabalık Trump için "Onu hapse atın" diye slogan attığında başkan yardımcısı aday adayı Walz bu söyleme yanıt verdi ve "Hayır, bundan daha iyisi, sandıkta onun canına okuyun" ifadelerini kullandı.

Kamala Harris’se daha sonra aynı slogana yanıt vererek şunları söyledi: "Evet, mahkemeler bununla ilgilenecek. Kasım'da kazanacağız. Kasım'da kazanacağız. Bunu da halledeceğiz" Harris'in ekibi daha sonra bu yorumun detaylandırılması talebine yanıt vermedi.

Donald Trump da 2016 başkanlık seçiminde rakibi Hillary Clinton’un hapse atılması yönünde slogan atanlara destek vermiş ve onun parmaklıklar arkasında olması gerektiğini söylemişti.

Demokratlar Kasım ayında Demokrat ve Cumhuriyetçi seçmenler arasında yakın oy oranlarına sahip iki Batı eyaleti Nevada ve Arizona’yı almayı umuyor. Son seçimde Biden Trump’a karşı bu eyaletlerde seçimi kazanmıştı. Her iki eyalet de neredeyse üçte bir oranında Latin kökenli seçmeni barındırıyor ve her iki parti için de kilit öneme sahip. Her iki eyalette de yapılan son anketler yarışın son derece yakın geçeceğine işaret ediyor.

Harris'in Cumartesi günü Las Vegas, Nevada'ya gitmesi bekleniyor. Orada kumarhane ve otel çalışanlarını temsil eden Mutfak Sendikası Yerel 226 da Cuma günü Harris’e desteğini açıkladı.

Trump’ın da bu süreçte ayrıca Georgia eyaletine yüklenmesi dikkat çekiyor. Trump kampanyasının eyalette bir günde 23 milyon dolardan fazla reklam harcaması yaptığına dikkat çekiliyor.

Forum

STÜDYO VOA

Philadelphia’da beklenen buluşma: “Harris ve Trump ilk kez karşı karşıya geliyor” - 9 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG