Erişilebilirlik

ABD Anayasa Mahkemesi’nin kürtaj kararının birinci yılı


Anayasa Mahkemesi’nin geçen yıl aldığı kararla ülke genelinde federal kürtaj hakkını kaldırarak bunun kararını eyaletlere bırakmasının yankıları hala sürüyor. Birçok eyalette kürtaj hakkına kısıtlamalar getirildi.

Ülkede kadınların kürtaja erişimi nerde yaşadıklarıyla ilgili bir konu. Idaho eyaleti de en katı kürtaj yasalarından birine sahip. Ve bu bebek sahibi olmayı planlayan kadınları da etkileyebilir.

Rhianna Olds riskli bir hamilelik geçiryor, 8,5 aydır hamile. Hamileliğle ilgili sürekli bir uzmanla görüşüyordu ta ki hastanesi çalışan sıkıntısını gerekçe göstererek bu hizmeti durdurana kadar. Bu, Idaho’nın yasal ve siyasi atmosferi olarak nitelendiriliyor.

Olds, “Tam bir ay önce uzmanla göreşecektik, birimi kapatıyoruz dediler. Belirsizlik içinde kaldık, ne yapacağız şimdi diye düşündük” diyor.

ABD Anayasa Mahkemesi’nin kürtaj kararının birinci yılı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00

Geçen yıl Anayasa Mahkemesi kürtaj için yasal korumaları kaldırdı, kürtaj kararını eyaletlere bıraktı. Idaho da ülkenin en katı kürtaj kanunlarından birini yürürlüğe koydu. Doktorlar tecavüz ve ensestle, annenin hayatını kurtarma amaçları dışında hamilelikleri sonlandırdıklarında 5 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya kalacaklar.

St. Luke Boise Tıp Merkezi’nden Dr. John Werdel, “Hemişereler endişeli. Anestezisler endişeli. Sağlıkçılar endişeli. Doktorlar bekliyor. Avukatlarıyla görüşüyorlar. Kariyerlerimiz boyunca olduğundan son 8 ayda avukatlarımızla daha fazla görüştük” diyor.

Yeni yasa çerçevesinde Idaho’da şu ana kadar herhangi bir tıp çalışanı soruşturmaya maruz kalmadı. Ama Werdel bu ihtimalin arttığına dikkat çekiyor.

Werdel, “Sağlıkla ilgili karar alanlara korkuyu saldığınızda problemle karşı karşıya kalabilirsiniz. Gerçekten zor zamanınızda doktorunuzun size odaklanmanızı istersiniz. Kendileriyle ilgili risklere odaklanmasını istemezsiniz” diyor.

Idaho Senatosu’nun Cumhuriyetçi üyesi Ben Adams, “Bazen insanlar beğenmedikleri bir konuya bakıyorlar ve kabul etmemek için bir bahane bulmaya çalışıyorlar” diyor.

Adams Kongre üyelerinin sağlık profesyonelleri için sağlıklı bir çevreyle seçimin ilkelerini birbiriyle dengelemeye çalıştığını belirtiyor.

Adams, “Her zaman kanunda bir değişim olsa hemen artçı şoklar da oluyor. Bu tamam o zaman değişmeyeceğiz anlamına gelmiyor. Idaho’da doğmamış bir hayatı korumaya çalışıyoruz” ifadelerini kullanıyor.

Rhianna Olds için doğum planı en az 90 km arabasını sürmeyi de içeriyor.

Eyaletindeki kadınlar için endişeli olduğunu söylüyor.

Olds, “Şimdi iki kızım olacak. Idaho’da mı kalacağım ve onları burda mı yetiştireceğim yoksa kadın haklarının dikkate alındığı başka yere mi taşınacağım? Bu, korkutucu bir düşünce” diyor.

Geçen yıl Idaho’da Rhianna Olds’unki gibi riskli hamilelikler için eğitimli 10 uzman vardı. Werdel yıl sonuna kadar bu sayının 5’e düşeceğini tahmin ediyor.

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG