Erişilebilirlik

ABD 90 dakikalık düelloya geri sayıyor: Trump ve Biden ilk kez karşı karşıya geliyor


Başkan Joe Biden ve eski Başkan Donald Trump bu akşam CNN'de yayınlanacak ilk televizyon tartışmasında kozlarını paylaşacak.
Başkan Joe Biden ve eski Başkan Donald Trump bu akşam CNN'de yayınlanacak ilk televizyon tartışmasında kozlarını paylaşacak.

Başkan Joe Biden ve eski Başkan Donald Trump bu akşam, 5 Kasım seçimlerine beş aydan az bir süre kala ilk televizyon tartışmasında biraraya geliyor.

Bu, ABD başkanlık seçimlerinin dört yıllık döngüsünde şimdiye kadarki en erken televizyon tartışması olacak. Biden ve Trump, 2020 seçimleri öncesinde, seçim gününe iki ay kala yapılan televizyon tartışmasında karşı karşıya gelmişti.

İki ABD başkanı Perşembe günü 2024 seçimleri öncesinde ilk kez karşı karşıya gelecek. Böylelikle Biden ile Trump, 2020 yılı Ekim ayındaki son tartışmadan bu yana ilk kez aynı mekanda buluşacak.

Trump, Biden'ın Ocak 2021'deki başkanlık yemini törenine katılmamıştı. İki başkan, o zamandan beri birbirleriyle atışıyor.

Trump geçtiğimiz günlerde, Biden'ın tartışma programına hazırlığını alaya aldı ve yüz yüze karşılaşmayı atlatabilmek için tıbbi desteğe ihtiyacı olacağını öne sürdü. Trump Philadelphia'daki bir mitingde, elleriyle tırnak işaretlerini taklit ederek, "Şu anda, sahtekar Joe 'çalışmak' için bir kulübeye gitti. Şu anda uyuyor, çünkü güçlenmesini istiyorlar" dedi.

Trump, uzun zamandır Biden'ın "iki cümleyi biraraya getiremediğini" iddia ediyor. Ancak son zamanlarda Trump, destekçilerini, tasvir ettiği halsiz yaşlı adamın aksine Biden’ın daha çetin olabileceği ihtimaline hazırlıyor.

Trump bir muhabire, "Sanırım tartışmaya değer biri olacak. Onu hafife almak istemiyorum" dedi.

CNN'in evsahipliğinde yapılacak Biden-Trump tartışmasının kuralları neler?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:16 0:00

Biden ise Mayıs ayı ortasında, "Donald Trump 2020'de bana karşı iki münazara kaybetti. O zamandan beri hiçbir tartışmaya katılmadı" şeklinde konuşmuştu. Trump, bu yılın başlarında Cumhuriyetçi Parti’nin ön seçim sürecindeki tartışma programlarına katılmamıştı.

Biden, "Şimdi benimle tekrar tartışmak istiyormuş gibi davranıyor. O zaman beni mutlu et, dostum" şeklinde konuştu.

Biden ve Trump CNN tarafından düzenlenen ilk canlı tartışmaya hazırlanıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:30 0:00

Tartışmada hangi konular gündeme gelebilir?

Trump'ın Biden'ı ABD ekonomisini kötü yönetmekle ve ABD'nin Meksika ile olan güneybatı sınırının kontrolünü gevşetmekle suçlaması bekleniyor. Biden yakın zamanda sınırdan giriş kısıtlamalarını sıkılaştırmadan önce binlerce göçmenin ABD'ye girmesine izin vermişti.

Trump, Biden'ın başkanlığının başlarında aşırı hükümet harcamalarının enflasyonu yıllık yüzde 9'dan fazla arttırdığını iddia ediyor. Ancak enflasyon oranı o zamandan beri önemli ölçüde düşerek Mayıs ayında yüzde 3,3'e geriledi.

Biden’ın ise Trump'ın artık hüküm giymiş bir suçlu olduğuna işaret etmesi bekleniyor. Biden, Trump’ın porno yıldızı Stormy Daniels’a yapılan sus payı ödemesini gizlemek için iş kayıtlarında tahrifat yapma ve 2016 başkanlık seçiminin sonucunu etkileme girişimiyle bağlantılı 34 suçlamadan suçlu bulunduğunu belirtebilir. Buna ek olarak Biden, Trump'ın, ikisi 2020 seçim yenilgisini yasadışı yollarla engellemeye çalıştığını iddia eden üç iddianameyle daha karşı karşıya olduğunu hatırlatabilir.

Biden ayrıca 2022'de Anayasa Mahkemesi’nin ABD'de yaklaşık 50 yıllık anayasal kürtaj hakkını ortadan kaldırmasına Trump’ın mahkemeye üç muhafazakar yargıç atamasının yol açtığını öne sürebilir. Biden, Trump'ın ikinci kez başkan seçilmesi durumunda siyasi düşmanlarına karşı "intikam" planlarını gerçekleştirme şansı bulabileceğini, bunun da Amerikan demokrasisi için bir tehdit olduğunu iddia etmişti.

Wall Street Biden-Trump tartışmasına odaklandı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00

Ulusal anketler Biden ve Trump'ı başa baş gösteriyor.

Çok sayıda ABD'li siyasi analist, milyonlarca Amerikalı’nın şimdiye kadarki en yaşlı iki aday olan 81 yaşındaki Demokrat Biden ve 78 yaşındaki Cumhuriyetçi Trump arasındaki yarışta tercihlerini çoktan belirlediklerini söylüyor. Birçok seçmen iki başkan adayından da hoşlanmıyor. Bu nedenle seçmenler, iki adaydan birini gönülsüzce seçebilir, üçüncü bir partiye ya da bağımsız bir adaya oy verebilir ya da hiç oy kullanmayabilir.

Henüz karar vermemiş olan siyasi bağımsızlar ya da belki de yarışmayı yakından takip etmeyenler için bu televizyon tartışması, belirleyici olabilir ya da en azından birinden birine doğru yönelmelerini sağlayabilir. İkinci tartışma 10 Eylül'de yapılacak.

2020'deki ilk Biden-Trump tartışmasını 73 milyondan fazla kişi izlemiş ve program, her iki adayın da sık sık birbirlerinin sözünü kesmesi ve birbirlerinin yerine konuşması nedeniyle analistler tarafından muhtemelen gelmiş geçmiş en kötü başkanlık münazarası olarak eleştirilmişti. İkinci karşılaşmaları daha medeni bir ortamda gerçekleşmişti.

Tartışma kuralları

Perşembe günkü tartışma için yeni kurallar uygulanıyor. CNN'in Atlanta’daki merkezindeki bir televizyon stüdyosundan yayınlanacak olan program, kanalın iki deneyimli sunucusu Jake Tapper ve Dana Bash tarafından yönetilecek. Salonda seyirci olmayacak. Bu da Biden ve Trump'ın ateşli taraftarlarının tezahürat, yuhalama ve alkışlama ihtimalini ortadan kaldırıyor.

Her iki adayın kampanyaları tarafından kabul edilen şartlara göre, Biden ve Trump’ın kendilerine doğrudan yöneltilen soruları yanıtlamak için iki dakikası, daha sonra her birinin karşıt görüş bildirme ve bunlara yanıt vermek için bir dakikası olacak.

Mikrofonlar sadece soru sorulan aday için açık olacak, ancak bu mikrofondan diğer adayın eşzamanlı herhangi bir cevabının duyulup duyulamayacağı belli değil. Yanıp sönen kırmızı ışıklar, bir cevabı bitirmek için beş saniyeleri kaldığında adayları uyaracak ve daha sonra süreleri dolduğunda ve mikrofonları kapatıldığında sabit kırmızıya dönecek.

Tartışmanın 3 buçuk dakikalık iki reklam arasıyla birlikte 90 dakika sürmesi planlanıyor. Kampanya yetkililerinin reklam aralarında adaylarıyla konuşmalarına izin verilmeyecek. Adayların herhangi bir aksesuar ya da önceden yazılmış not kullanmalarına da izin verilmeyecek ve kendilerine sadece kalem, kağıt ve su verilecek.

Tartışma başlamadan önce açış konuşmaları yapılması planlanmadı. Kampanya yetkilileri, adayların hangi kürsünün arkasında duracaklarına ya da kapanış konuşmasını hangi sırayla yapacaklarına karar vermek için yazı tura attı. Yazı turayı Biden kazandı ve sahnede sağ taraftaki kürsüyü seçerek gecenin son konuşmasını Trump'a verdi.

Michigan Üniversitesi'nden münazara uzmanı Aaron Kall VOA'e yaptığı açıklamada, "Yüz yüze bir izleyici kitlesinin olmaması, azami düzeyde agresif olma güdüsünü azaltıyor. Tantana olmadan programa çıkacaklar ve izleyicilerin gerçek zamanlı olarak nasıl tepki verdiğinden habersiz olacaklar" dedi.

Aaron Kall, "Başkan Biden her şeyden önce hata yapmamalı, ilerlemiş yaşı ve ikinci bir dönem başkanlık yapmaya yetecek dayanıklılığıyla ilgili medyada olumsuz haber döngüsü yaratacak bir gaf yapmamalı" dedi. Kall’a göre Biden "izleyicilere Trump başkanlığının en kötü ve en kaotik kısımlarını hatırlatmalı ve önümüzdeki dört yıl boyunca ülkeyi ileriye taşımak için gereken uygun dayanıklılığı sergilemeli."

Kall, Trump içinse "Dört yıl önce Cleveland'daki ilk münazarada performansını olumsuz etkileyen Başkan Biden ve moderatörlerin sürekli sözünü kesmelerinden kaçınmalı" şeklinde konuştu.

"Trump bir başkan gibi davranmaya çalışmalı ve çekişmeli tartışmalar sırasında ortalığı yatıştırmalı" diyen Aaron Kall, "Trump'ın bu yönüne Kongre'nin ortak oturumlarında yaptığı bazı resmi konuşmalarda tanık olduk ama Başkan Biden'la yapacağı bir münazarada 90 dakika boyunca sakin kalıp kalamayacağı, ikilinin geçmişi ve aralarındaki kişisel husumet göz önüne alındığında belirsiz" şeklinde konuştu.

Aaron Kall, son olarak, "Her iki adayın da medeni davranmak için nedenleri var ancak tartışma başladığında durum değişebilir. CNN'in yeni kuralları Atlanta'da daha medeni ve içerik dolu bir ortam sağlamak için tasarlandı ancak on milyonlarca Amerikalı bunun gerçekten gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini görmek için programı izleyecek" şeklindeki görüşlerini sözlerine ekledi.

Forum

STÜDYO VOA

Biden mı Trump mı? - 28 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG