Erişilebilirlik

Avrupa Polis Kongresi'nde Gündem Mülteciler ve Nefret Suçları


Kongre'nin açış konuşmasını Almanya Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer yaptı
Kongre'nin açış konuşmasını Almanya Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer yaptı

Almanya'nın başkenti Berlin'de bu yıl 22'ncisi gerçekleştirilen, Avrupa Birliği'nin en geniş katılımlı iç güvenlik konferansı Avrupa Polis Kongresi'nde kaçak mültecilere ve nefret suçlarına karşı yeni önlemler ana başlıklar. Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer’in himayesinde yapılan iki günlük kongreye 20 ülkeden 2 bine yakın polis örgütü temsilcisi, devlet ve hükümet yetkilisi, parlamenter ve gizli istihbarat elemanı katılıyor. Organizasyonda en son güvenlik teknolojileriyle, silah ve güvenlik şirketlerinin ürünleri de sergileniyor.

Sadece Avrupa’da değil, dünya çapında güvenlik ve polis kurumlarını son dönemde en çok uğraştıran ve çözüm aranan konuların başında siber suçlar ve sanal dünyada nefret suçları ile mücadele geliyor. Berlin’deki kongrede de bu iki alana yönelik hangi tedbirlerin alınabileceği ve nasıl kurumsallaştırılacağı tartışılıyor. Sosyal medya ya da internet üzerindeki forumlar aracılığıyla yapılan nefret söylemlerinin ürkütücü bir boyut aldığını belirten uzmanlar, yine aynı medyalar üzerinden yapılan çok sayıda paylaşımın şiddet ve teröre de teşvik ettiğini savunuyor.

Sosyal medyadan nefret suçlarının şiddet eylemlerinin öncüsü ve tetikleyicisi olduğu da iddia ediliyor ve buna örnek olarak Kassel Bölge Valisi Walter Lübcke’nin geçen yıl Haziran ayında bir ırkçı tarafından kafasına tek kurşun sıkılarak öldürülmesi gösteriliyor. Başbakan Angela Merkel’in sığınmacılara açık kapı politikasını savunan Lübcke, aşırı sağcılar tarafından sosyal medya üzerinden uzun süre ölümle tehdit edilmiş, öldürülmesinden sonra ise bazı sosyal medya hesaplarında “Hain öldürüldü” ve “Alman halkı intikam aldı” gibi mesajlar paylaşılmıştı.

Avrupa Polis Kongresi’nin katılımcıları, bu tarz gelişmeleri önceden tespit edebilmek için, güvenlik kurumlarının çatıları altında, ‘Nefret Suçlarıyla Mücadele Birimleri’ kurulmasını öneriyor. Söz konusu birimlerin internette nefret suçu işleyenleri daha yoğun şekilde takibata alabileceği,paylaşımlarım daha uzun süre saklanabileceği ve güvenlik birimlerinin bu paylaşımı yapanlara erişiminin de daha kolay hale geleceği belirtiliyor. İnternet ortamındaki nefret söylemleri ve ölüm tehditleri gibi suç sayılabilecek paylaşımların internet şirketleri tarafından yetkililere bildirilmesinin de zorunlu hale getirilmesi talep ediliyor.

Avrupa Polis Kongresi'nin açılışında konuşan Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer, yasa dışı olarak Almanya ve diğer Avrupa Birliği (AB) ülkelerine giriş yapan göçmenlere karşı önlemleri de gündeme getirdi. AB içinde başka ülkeye sığınanların ikinci bir Avrupa ülkesinde sığınma talebine karşı önlem almanın en iyi yolunun, sınır kontrollerinin arttırılması olduğunu söyleyen Seehofer, 2015’te Avusturya sınırında kontrollere başlayan Almanya’da bu uygulamanın sıkılaştırılacağını ve sonu açık şekilde sürdürüleceğini duyurdu.

Almanya’nın 3 bin 700 kilometre uzunluğunda sınırları bulunuyor. Avusturya ile sınır uzunluğu ise 800 kilometre. Sadece geçen 2019’da yüzlerce kaçak göçmenin Avusturya üzerinden Almanya’ya girişinin önlenebildiğini söyleyen Seehofer, AB Sınır Koruma Ajansı Frontex'in yetkilerinin de genişletilmesini önerdi.

2004 yılında kurulan Frontex, AB üyesi ülkelerin komşularıyla olan sınırlarının korunmasını ve güvenliğini sağlamayı hedefliyor. Ancak son yıllarda Doğu Akdeniz ve Ege adaları üzerinden kaçak giriş yapmak isteyen göçmenlerin engellenmesinde destek sağlıyor. Polis Kongresi’nde dış sınırlarda görevlendirilmesi planlanan memurların sayısının daha hızlı bir şekilde arttırılması talebi vurgulandı. Buna göre, Frontex bünyesinde çalışacak memurların sayısının 2027 yerine 2024’e kadar yaklaşık 10 bin arttırılması isteniyor.

XS
SM
MD
LG