Erişilebilirlik

AB liderlerinden Ursula von der Leyen’e yeşil ışık


Estonya Başbakanı Kaja Kallas, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve eski Portekiz Başbakanı Antonio Costa
Estonya Başbakanı Kaja Kallas, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve eski Portekiz Başbakanı Antonio Costa

Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ardından, üye ülkeler arasındaki Avrupa Birliği makamları için yapılan pazarlıklar son hızıyla sürüyor.

Brüksel’de iki günlük bir zirve için toplanan AB üyesi 27 ülkenin liderleri, Ursula von der Leyen’in AB Komisyonu Başkanlığı’na ikinci kez aday gösterilmesi üzerinde anlaştı.

Eski Portekiz Başbakanı Antonio Costa'nın Avrupa Konseyi Başkanlığı’na, Estonya Başbakanı Kaja Kallas'ın da Dış İlişkiler Yüksek Komiserliği’ne atanması üzerinde uzlaşmaya varıldı.

Anlaşma mevcut Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel tarafından sosyal medya üzerinden duyuruldu.

AB liderlerinden Ursula von der Leyen’e yeşil ışık
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00

Üç isim liderlerin geniş desteğini kazandı; ancak diplomatlar sağcı İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin, von der Leyen oylamasında çekimser kaldığını ve Costa ile Kallas'a karşı oy kullandığını söyledi.

Ursula von der Leyen'in ikinci kez bu göreve gelebilmesi için 18 Temmuz'da yeni Avrupa Parlamentosu’nun ilk genel kurulunda yapılacak gizli oylamada 720 milletvekilinin salt çoğunluğu olan 361 milletvekili tarafından da oylanması gerekiyor.

Von der Leyen 2019'da yapılan ilk oylamada, yalnızca 9 oy farkla bu göreve seçilmişti. Ancak son seçimlerde aşırı sağın yükseldiği AP’de işi bu defa daha zor olabilir.

Avrupa Parlamentosu’nun en büyük grubu Avrupa Halk Partisi PPE grubuna mensup Maltalı politikacı Roberta Metsola'nın da Avrupa Parlamentosu başkanlığı görevine yeniden getirilmesi bekleniyor.

Zirvede AB ayrıca Ukrayna ile bir güvenlik anlaşması imzaladı, Rusya'ya karşı AB savunmasının nasıl güçlendirileceğini tartıştı ve bloğun önümüzdeki beş yıl için stratejik önceliklerini kabul etti.

Anlaşma, AB'nin Ukrayna'ya silah sevkiyatı, askeri eğitim, savunma sanayi işbirliği ve mayın temizleme dahil güvenlik politikasının dokuz alanında yardım etme taahhütlerini ortaya koyuyor.

Michel, "Bu taahhütler Ukrayna'nın kendini savunmasına, istikrarsızlığa direnmesine ve gelecekteki saldırganlık eylemlerini caydırmasına yardımcı olacak ve AB'nin Ukrayna’ya uzun vadeli desteği konusundaki sarsılmaz kararlılığının daha somut bir kanıtı" dedi.

Forum

STÜDYO VOA

Biden mı Trump mı? - 28 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG