Erişilebilirlik

AB Desteği Mülteci Kriziyle Boğuşan İtalya'ya Yetecek mi?


AB Desteği Mülteci Kriziyle Boğuşan İtalya'ya Yetecek mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Kuzey Afrika’dan gelen mülteci akınıyla başa çıkmakta zorlanan ve limanlarını göçmen taşıyan yabancı gemilere kapatmakla tehdit eden İtalya’ya, Avrupa Birliği’nden destek sözü geldi. Bu yıl, şimdiye kadar 80 bin mülteci Akdeniz’i geçerek İtalya kıyılarına ulaşırken, 2 bin mülteci yolculuk sırasında öldü.

Geçen hafta Akdeniz’i geçen on binlerce mülteci, İtalya kıyısındaki limanlara getirildi. Ciddi şekilde su kaybı yaşayan mültecilerin çoğu, yetersiz beslenme ve enfeksiyonların yol açtığı sorunlarla mücadele ediyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar’dan Marcella Kraay, İtalya’nın Corigliano Calabro Limanı’na, binden fazla mülteci ulaştıran Aquarius adlı kurtarma teknesinde görev yapıyor.

İtalya’nın Avrupa Birliği temsilcisi, bu durumun sürdürülemez olduğu uyarısını yaparken, Roma hükümeti limanlarına yabancı ülkelerden mülteci taşıyan gemileri durdurmakla tehdit etti. Marcella Kraay, İtalya’yı anladığını söylüyor: “İtalya hükümeti bu konuda bize resmi bir bildirim yapmadı. Ancak ben bu açıklamayı, İtalya hükümetinin bir yardım talebi olarak yorumladım. Aslında AB ülkelerinin biraz daha sorumluluk üstlenmesi iyi olacaktır.”

Göçmenlikten sorumlu AB Komiseri İtalya’ya destek verdi: “İtalya büyük baskı altında ve biz onları yalnız bırakmayacağız.”

Essex Üniversitesi’nden mülteci hukuku uzmanı Geoff Gilbert, İtalya’nın mültecileri kabul etmek zorunda olduğunu söylüyor: “Deniz hukuku, uluslararası mülteci hukuku ve uluslararası insan hakları hukuku hepsi işin içine giriyor. İtalya’nın durumunu çok iyi anlıyorum, ama gemileri geri gönderme hakkı olduğunu sanmıyorum.”

Gilbert, İtalya’nın 2015’de mülteci yükünün paylaşılması için yapılan ancak şimdiye kadar pek fazla ilerleme kaydetmeyen anlaşmanın uygulanması için böyle bir tehditte bulunmuş olabileceğini söylüyor.

Geçen hafta, İtalya’daki 400 mülteci, Fransa sınırını geçmeyi talep ederek polisle çatışmıştı.

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG