Gürcistan Devlet Başkanı Mikhail Saakaşvili, AB'nin ateşkes planını imzaladı.
Plan, tarafların çatışmalara derhal son vermelerini, ele geçirdikleri bölgelerden aşamalı olarak çekilmelerini ve sonra da görüşme masasına oturmalarını öngörüyor.
AB'nın barış planı, Fransa ve Finlandiya Dışişleri Bakanları tarafından Rus hükümetine sunulmak için Moskova'ya götürülecek.
Plan, Fransa ve Finlandiya Dışişleri Bakanları tarafından Rus hükümetine sunulmak için Moskova'ya götürülecek.
NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer de Rusya'yı hem Gürcistan'ın egemenlik ve toprak bütünlüğünü ihlal etmek hem de aşırı kuvvete başvurmakla suçladı.
Bu arada Yediler Grubu Rusya'dan ateşkese uymasını istedi.
Amerika Dışişleri Bakanlığı, grup üyesi 7 ülkenin Dışişleri Bakanlarının, telefonla Güney Osetya'daki durumu görüştüklerini açıkladı.
Bakanların, Rusya'dan, Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne saygı göstermesini istediği ve uluslararası arabuluculuk çabalarının sürdürülmesine karar verdiği öğrenildi.
Yediler Grubu,
Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ile AGİT Dönem Başkanı
Finlandiya'nın Dışişleri Bakanı
Alexander Stubb'un arabuluculuk girişimini destekliyor.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Robert Wood, Amerika'nın Rusya'ya baskı yapabilmek için elinde koz olmadığını söyledi. Sadece Amerika değil tüm dünyanın Rusya'nın tepkisini orantısız bulduğunu ileri süren sözcü, Moskova hükümetinin çağrılara kulak asmasının kendi yararına olacağını belirtti.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Amerika'nın müttefiklerinin de çatışmanın sona ermesini, herşeyden önce ateş-kes ve Rusya'nın saldırılarına son vermesini görmek istediğini vurguladı ve devamla "Arabulucuk şarttır. Moskova hükümetinin arabuluculuk girişimlerini kabul etmesi gerekir" dedi.
Sözcü, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'nin diplomatik temasları hakkında ayrıntılı bilgi vermeyi reddederken; başka kaynaklardan, Bakanın Gürcistan Devlet Başkanıyla en az üç kez görüştüğü öğrenildi. Rus Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov da Rice ile birkaç kez konuştuğunu söyledi.
Avrupa Komisyonu da, Brüksel'de yaptığı toplantıda, Rusya'dan Gürcistan'daki askere faaliyetine son vererek müzakere masasına dönmesini talep etti.
Gürcistan Devlet Başkanı Mikhail Saakaşvili ise, Amerika ve diğer Batı ülkelerinden, çatışmaların durdurulması için diplomatik girişimde bulunmalarını istedi.
Saakaşvili, Tiflis'de yaptığı konuşmada, Gürcistan'a diplomatik ve insani yardım yapılmasının Batının vicdani sorumluluğu olduğunu söyledi. Saakaşvili, Çin'e de, duruma diplomatik kanallardan müdahele etmesi çağrısı yaptı.
Başkan Bush, dün
yaptığı bir konuşmada, Güney Osetya'daki şiddet olaylarının kabul edilemez
olduğunu ve Rusya'nın sınırı aştığını
söyledi.