Gürcistan, son günlerde ayrılıkçı Güney Osetya bölgesinde Rus kuvvetlerine karşı çarpışan kuvvetlerini, Rusya'nın istediği şekilde, bölgenin dışına çektiğini açıkladı.
Gürcistan Rusya'ya barış görüşmelerine başlama önerisinde de bulundu. Ateşkes önerisi Tiflis'teki Rus Büyükelçiliği'ne sunuldu, ancak Moskova'nın öneriyi kabul edip etmeyeceği henüz bilinmiyor.
Gürcistan Güvenlik Konseyi Başkanı Alexander Lomaia Tiflis'te gazetecilere Gürcü birliklerinin Güney Osetya sınırları dışına çekildiğini söyledi.
Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikhail Saakaşvili, Rusya'nın ülkesine karşı topyekun savaş açtığını söylemiş, "çılgınlık" olarak nitelediği bu durumun derhal durdurulması için yardım istemiş ve ateş-kes çağrısında bulunmuştu.
Rusya ise ateşkes görüşmeleri yapmadan önce Gürcistan'ın, Güney Osetya'daki askerleri birkliklerini geri çekmesi gerektiğini açıklamıştı. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigory Karasin. bugün Moskova'da gazetecilere, Gürcistan'ın geri çekildiği yolundaki açıklamasını doğrulamaları gerektiğini söyledi.
Gürcistan'ın son açıklamasından önce, Rusya’nın, Gürcü kuvvetlerine karşı yeni bir saldırıya girişmek için Güney Osetya’ya 10 bin kadar asker daha gönderdiği bildirildi. Rus Interfaks haber ajansı Gürcistan’a silah ve askeri malzeme sevkiyatını önlemek için Karadeniz’de Gürcistan kıyıları yakınına savaş gemileri gönderildiğini bildirdi. Rus donanmasının ayrıca Karadeniz'de bir Rus gemisine ateş açan bir Gürcü gemisini batırdığı haber veriliyor.
Bu arada üst düzeyli bir Gürcü yetkili bugün (Pazar) Rus uçaklarının, başkent Tiflis yakınındaki bir askeri havaalanını bombaladığını söyledi.
Rusya’dan Gürcistan’a Soykırım Suçlaması
Rusya Başbakanı Vladimir Putin Gürcistan’ın, kendi halkına karşı soykırım yaptığını bu nedenle Güney Osetya’yı yönetme hakkını kaybettiğini söyledi.
Bu arada Gürcistan'ın diğer, ayrılıkçı bölgesi Abhazya'da yerel yetkililer ayrılıkçıların kontrolundaki Kodori Vadisi'nde Gürcistan'ın muhtemel bir askeri operasyonuna karşı mevzilerin güçlendirildiğini açıkladı. Ayrılıkçı Abhaz liderler, ihtiyat askerlerini silah altına aldıklarını bildirdi.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon bütün tarafları derhal ateşi kesmeye ve görüşmelere başlamaya çağırdı. Ban, sorunu gidermek için harcanan uluslararası çabaları memnunlukla karşıladığını söyledi.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü Dönem Başkanı Finlandiya Dışişleri Bakanı Alexander Stubb bugün Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'le birlikte Gürcistan yetkilileriyle görüşmek üzere Tiflis'e gidiyor. İki yetkili Tiflis'ten sonra Moskova'ya giderek derhal bir ateş-kes sağlanması için girişimlerde bulunacak.Savaş Cuma günü Gürcistan’ın Güney Osetya bölgesinde ayrılıkçı harekete son vermek ve kontrolu yeniden ele geçirmek için giriştiği askeri operasyonla başladı. Rusya, bu girişime, bölgeye asker ve tanklar göndererek karşılık verdi.
Gürcistan Dışişleri Bakanı Eka Tkeşelaşvili çarpışmalarda 150 kişinin öldüğünü söyledi. Rusya ise ölü sayısının en az 1500 olduğunu bildiriyor. Gürcistan’ın Güney Osetya ve Abhazya bölgeleri 1990’ların başında bağımsızlıklarını ilan etmişti. Çıkan çatışmalardan sonra bu bölgelere, Rus ve Gürcü askerlerinden oluşan “Barış Gücü” birlikleri sevkedilmişti.
Tiflis hükümeti bu bölgelerin Güncistan’ın parçası olduğunu belirtiyor ve kontrolu yeniden sağlamak için çalışıyor.