Türkiye'nin kuzey Irak’ta giriştiği askeri herekatın tamamlandığı ve birliklerin sınır gerisindeki üslerine döndüğü açıklandı.
Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinde yayınlanan açıklamaya göre, 21 Şubat akşamı başlayan ve bu sabah (29 Şubat) sona eren harekat boyunca toplam 240 PKK'lı öldürüldü ya da ele geçirildi. Operasyonlarda 24 asker ve 3 geçici köy korucusu şehit oldu.
Açıklamada, harekatta özellikle PKK'nın karargahı durumundaki Zap bölgesinin hedef alındığı, burada, örgütün barınma olanakları, haberleşme imkanları, uçaksavar savunması ve yaşam malzemelerinin büyük oranda tahrip edildiği belirtildi. Açıklamada, operasyonda bölgede yaşayan sivillerin zarar görmediği vurgulandı.
Genelkurmay'ın açıklamasında "Şüphesiz, bir bölgede icra edilen operasyonla terör örgütünün tamamen etkisiz hale getirilmesi söz konusu değildir. Ancak, Irak’ın kuzeyinin teröristler için emniyetli bir bölge olmadığı örgüte gösterilmiştir. İcra edilen harekatın, bölgenin teröristler tarafından kalıcı ve güvenli bir üs bölgesi olarak kullanılmasını önleyerek, uzun vadede Irak’ın istikrar ve iç barışına da katkı sağlayacağı değerlendirilmektedir," deniyor.
Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari de Türkiye’nin askerlerini geri çektiğini açıkladı.
Bush Washington'da düzenlediği basın toplantısında soruları yanıtlarken Kuzey Irak'ta PKK militanlarına karşı sürdürülen Türk askeri harekatının sınırlı ve geçici olması gerektiğini belirtmişti.
Amerika Savunma Bakanı Robert Gates de, aynı mesajı, Ankara’da görüştüğü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Savunma Bakanı Vecdi Gönül’e iletmişti.
Türk birlikleri Kuzey Irak’tan çekildi
Genelkurmay Başkanlığı'nın operasyonun bittiğine ilişkin açıklaması, Amerika Savunma Bakanı Robert Gates'in Ankara'da gerçekleştirdiği temaslarda operasyonun 'en kısa sürede' bitmesi mesajını yinelemesine karşılık Türk yetkililerin askerin çekilmesine ilişkin henüz bir takvimin olmadığında ısrar etmesinin yarattığı gergin ortamda geldi. Kuzey Irak'tan askerlerin çekildiğine ilişkin sabah saatlerinde bölgeden gelen haberler, Genelkurmay Başkanlığı'ndan gelen açıklamayla da doğrulandı. Operasyonun bitmesi için Amerikan yönetiminin Türkiye'ye baskı uyguladığına ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı ortama da denk gelen Genelkurmay açıklamasında, TSK'nın Kuzey Irak'tan çekilme kararına 'içeriden ya da dışarıdan' herhangi bir etkinin sözkonusu olmadığı mesajı vurgulandı.
Genelkurmay açıklamasına göre; TSK hava koşulları ve aydınlık durumu gibi etkenler dikkate alınarak kara operasyonu için 'en uygun zaman'ı 21 Şubat 2008 günü saat 19:00 olarak seçti. Hava destekli kara operasyonuna Kara Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı birlikleri katıldı. Operasyonun hava koşulları açısından elverişsiz bir mevsimde yapılması, baskın sağlamak ve TSK'nın her koşulda görev yapabilme yeteneklerinden faydalanmak için özellikle tercih edildi. PKK'nın karargahı olarak bilinen Zap bölgesini hedef alan operasyonun amacı 'bölgedeki teröristleri etkisiz hale getirmek ve örgütün fiziksel altyapısını tahrip etmek' olarak belirlendi. Operasyonun sevk ve idaresi 2. Ordu Komutanlığı'nca Şırnak'tan, yürütmesi de Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı'nca Çukurca'dan yapıldı. Operasyonda görev alan birlikler tamamen komando eğitimli yaya ve uçarbirliklerdi.
Genelkurmay açıklamasında "Birliklerimiz sınır ötesi dağlık bir bölgede, derin kar ve şiddetli soğuklarda harekatı başarıyla uygulamışlardır" denilirken, sivil halk ve yerel unsurların operasyondan olumsuz etkilenmediği mesajı bir kez daha vurgulandı.
29 Şubat'ta Bitti
Genelkurmay açıklamasında kara operasyonunun bilançosuna da tüm ayrıntılarıyla yer verildi. Buna göre, operasyon süresince bölgedeki 60 hedef grubuna (272 hedef) hava taarruzunda bulunuldu, Kara Kuvvetleri ateş destek araçları tarafından 517 muhtelif hedef ateş altına alındı. Operasyonun başından beri manevra birlikleri ve uçaklar tarafından 126 mağara, 290 barınak ve sığınak, 12 komuta merkezi, 11 muhabere tesisi, 6 eğitim tesisi, 23 lojistik tesis, 18 ulaştırma tesisi, 40 hafif silah mevzii ve 59 uçaksavar mevzii kısmen ya da tamamen tahrip edildi.
"Harekatın başlangıçtaki hedeflerine ulaştığı değerlendirilmiş; birliklerimiz arazi arama ve taramaları yaparak, 29 Şubat 2008 sabahı itibarıyla yurt içindeki üs bölgelerine dönmüşlerdir" denilen açıklamada, bir bölgede yürütülen operasyonla terör örgütünün tamamen etkisiz hale getirilmesinin sözkonusu olmadığı ancak Irak'ın kuzeyinin teröristler için emniyetli bir bölge olmadığının örgüte gösterildiği de dile getirildi. Açıklamada, Irak'ın kuzeyinin terör örgütünün faaliyetleri açısından bundan sonra da yakından izleneceği belirtildi.