Amerikan Alman Marshall Fonu ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi tarafından düzenlenen Irak konferansında Irak’ın işgalinden bu yana geçen süreç değerlendiriliyor. İki günlük konferansta Bush yönetiminin bu yılın başında açıkladığı yeni Irak stratejisi çerçevesinde yapılanlar, ayrıca Türkiye’yle Irak arasında Kerkük konusu ve Kürdistan Demokratik Partisi lideri Mesud Barzani’nin son açıklamalarıyla gerginleşen ilişkiler ele alınıyor.
Toplantının açılış konuşmasını Amerika’nın Irak özel temsilci yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın danışmanlarından Barbara Stephenson yaptı. Stephenson konuşmasında ilk olarak Irak’ta gelinen aşama ve yeni strateji çerçevesinde belirlenen önceliklere değindi.
Amerikalı yetkili, Irak hükümetiyle koordineli olarak yürütülen yeniden imar çalışmalarında önemli aşamalar kaydedildiğini vurguladı. Bu çalışmalara ayrılan kaynakların arttırıldığına da dikkat çeken Stephenson, “Kaynak çok, ancak bunların gerekli yerlere ve gerektiği şekilde ulaştırılmasında zorluklar yaşanıyor” dedi.
Stephenson konuşmasında Kerkük sorununa da değindi. Amerikalı yetkili bu konuyu ABD’nın genel politikaları çerçevesinde değerlendirdi ve “Irak’ta tam bir uzlaşma ortamı için bu sorunun çözümünün önemli” olduğunun altını çizdi. Kerkük’ün hem Irak içerisinde hem de Irak’ın komşuları açısından hassas bir konu olduğunu dile getiren Barbara Stephenson, Irak içinde de referandumun ne zaman yapılması gerektiği konusunda anlaşmazlıklar bulunduğuna dikkat çekti. Bazı çevrelerin referandumun hemen yapılmasını, bazılarınınsa belli bir uzlaşmaya varıldıktan sonra gerçekleşmesini istediğini belirten Barbara Stephenson, “Biz Amerika olarak Kerkük sorununun Iraklılar tarafından çözülmesi gerektiğine inanıyoruz ve bu da Anayasanın belirlediği çerçevede yapılmalıdır” şeklinde konuştu. “Irak’ın dostu olarak görüşlerimizi de belirtme hakkına sahip olduğumuzu düşünüyoruz” diyen Amerikalı yetkili “Bizce Kerkük konusunda bulunacak çözüm tüm tarafların beklentilerini karşılamalı ve Irak’ın bütününde barışın sağlanması amacına hizmet etmelidir” şeklinde konuştu.
Dışişleri Bakanlığı’nın Irak konusundaki üst düzey danışmanlarından Barbara Stephenson PKK terör örgütüyle mücadele konusuna konuşmasında değinmedi. Ancak soru-cevap bölümünde Kürt katılımcılardan birinin “Türkiye kuzey Irak’ta sınır ötesi bir operasyon yaparsa Amerika’nın buna bakışı ne olur?” şeklindeki sorusuna, Amerika’nın PKK’yı terörist örgüt olarak gördüğünün altını çizerek yanıt verdi. Stephenson, “Amerika açık olarak PKK’yı terör grupları listesine almıştır ve terörist bir grubun hem Amerika’nın hem de Irak’ın dostu ve müttefiki olan bir ülkeye karşı saldırılar düzenlemesi kabul edilemez” şeklinde konuştu.
Stephenson, bu anlamda “kuzey sınırında şu günlerde yaşananları kabul edilemez buluyoruz ve bu konuda Türk ve Irak hükümetleriyle kuzey Irak’taki bölgesel Kürt yönetimi arasında görüşmelere destek veriyoruz ve sorunun bu şekilde çözülmesini arzu ediyoruz” dedi.
Bununla birlikte Amerikalı yetkili olası bir sınır ötesi operasyon konusunda spekülatif bir açıklama yapmayacağının altını çizdi.