Erişilebilirlik

Bush: 'Irak Stratejisini Haftaya Açıklayacağım'


Başkan Bush, yeni Irak stratejisini gelecek hafta açıklayacağını duyurdu.

Beyaz Saray’da Almanya Başbakanı Angela Merkel’le birlikte düzenlediği basın toplantısında konuşan Bush, Irak stratejisi konusundaki düşüncelerinin, ‘şekillenmeye başladığını’ söyledi. Bush, bu stratejinin Iraklıların, kendilerini yönetebilme ve savunabilme gibi hedeflere ulaşmasında yardımcı olacağını söyledi.

Başkan Bush ayrıca, açıklamasında, Saddam Hüseyin’in geçen haftaki idamına da değindi ve infazın, devrik liderin konumuna ‘daha saygılı biçimde’ gerçekleştirilebileceğini kaydetti.

Irak Ekibi Değişiyor

Amerikalı yetkililer, Bush’un, yeni planı çerçevesinde, Katar’da üslenen Merkez Kuvvetleri Komutanı Orgeneral John Abizaid ve Irak’taki Amerikan kuvvetlerinin komutanı Orgeneral George Casey’in yerine başka komutanları atayabileceğini bildirdi.

Bağdat Büyükelçisi Halilzad'a BM Yolu

Başkan Bush’un, Zalmay Halilzad’ı Amerika’nın Birleşmiş Milletler büyükelçisi olarak aday gösterebileceği bildirildi.

Halen Irak’taki Amerikan büyükelçiliği görevini yürüten Halilzad, Birleşmiş Milletler’de John Bolton’dan boşalan yeri dolduracak.

Bolton, büyükelçilik görevini geçici olarak yürütüyordu ve Demokrat Parti’nin denetimine geçen yeni Kongre’nin, daimi temsilcilik görevini onaylamayacağı anlaşılınca istifa etmişti.

Afganistan doğumlu Halilzad, Irak’tan önce Kabil’de de büyükelçilik görevinde bulunmuştu.

Bağdat’a gidecek yeni Amerikan büyükelçisinin ise, halen İslamabad’da bulunan Büyükelçi Ryan Crocker olabileceği belirtiliyor.

Irak Konusu Merkel'le Görüşmeyi Gölgeledi

Washington'a resmi ziyarette bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel'in temasları Başkan Bush'la yaptığı ortak basın toplantısı, Başkan Bush'un Irak konusundaki açıklamalarıyla gölgelendi.

Merkel, Avrupa Birliği ve Amerika arasında ortak bir mali piyasa oluşturulması amacıyla Washington'da bulunuyordu.

Başbakan Merkel ve Başkan Bush arasındaki görüşmelerde ikili ilişkiler, Afganistan, İran’ın nükleer programı ve diğer uluslararası konular da ele alındı.

XS
SM
MD
LG