Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği’ne yapılan Kıbrıs önerileri nedeniyle hükümete yöneltilen eleştirilere yanıt verdi. İtibarını iade etmeden, kimsenin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni masadan alamayacağını söyleyen Erdoğan emin adımlarla yollarına devam ettiklerini kaydetti. Erdoğan’ın Amerika Başkanı Bush ve Yunanistan Başbakanı Karamanlis ile telefonda görüştüğü açıklandı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği’ne iletilen Kıbrıs önerileri ile ilgili açıklama yaptı. Başbakan, kendi iktidarları döneminde itibarını iade etmeden kimsenin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini masadan alamayacağını söyledi. Muhalefetin eleştirilerine, “Siyaset netice alma sanatıdır, yoksa kuru kuruya bağırmakla olmaz” sözleriyle yanıt veren Erdoğan Kıbrıs için “Milli Davamızdır” diyenlerin Kıbrıslı Türklere ne kazandırdıklarını sordu. Erdoğan, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın Pakistan tarafından resmi davetli olarak kabul edildiğini, Amerika başta olmak üzere Avrupa'nın bir çok ülkesinde Dışişleri düzeyinde görüştüğünü hatırlattı ve bunun bir mücadelenin eseri olduğunu kaydetti.
Bu arada Erdoğan'ın Amerika Başkanı Bush ve Yunanistan Başbakanı Karamanlis ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiği açıklandı. Başbakanlık Basın Sözcüsü Akif Beki, Erdoğan’ın Bush ile Avrupa Birliği sürecindeki gelişmeleri değerlendirdiğini kaydetti. Beki’nin verdiği bilgiye göre Bush Erdoğan’a küresel barışa katkıda bulunacağını söylediği Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini desteklemeye devam ettiğini aktardı. Beki, Erdoğan'ın ayrıca Bush'a İran'ın nükleer programı ve Suriye ziyareti hakkında bilgi verdiğini ve Irak konusunun da görüşüldüğünü ifade etti. Erdoğan’ın Karamanlis ile yaptığı görüşmede ise Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğiyle ilgili son gelişmelerin ele alındığı ve Erdoğan’ın Karamanlis’i, sürece yapıcı katkıda bulunmaya davet ettiği bildirildi.
Bu arada Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne ilettiği Kıbrıs önerileri konusunda en güçlü destek Türk Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ömer Sabancı’dan geldi. Hükümetin önerisini “olumlu ve yapıcı” bir adım olarak değerlendiren Sabancı, tam üyelik perspektifinden vazgeçilmesinin söz konusu olamayacağını söyledi. Sabancı, “Hakkımızı teslim alana kadar mücadele edeceğiz” dedi ve Türkiye’nin müzakere eden ülke statüsünün korunması gerektiğini vurguladı. Muhalefetin tepkilerini eleştiren Sabancı oyuna gelmeden uyum faaliyetlerinin kesintisiz sürdürülmesini istedi ve “Tıkanan kanallar açıldığında Türkiye Avrupa Birliği yoluna devam edecektir” diye konuştu.