Sabancı suikastı faillerinden Fehriye Erdal’ın Belçika da işlediği suçlar nedeniyle dört yıl hapis cezasına çarptırılmasının ardından kayıplara karışması, Türkiye’de tepkilere neden oluyor.
Bu sabah haftalık basın toplantısı yapan Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, Erdal’ın kaçmasında Belçika makamlarının ihmali olduğunu söyledi. Ancak Çalışkan, Bruges mahkemesinin aldığı kararla DHKP-C örgütünün terör örgütü olarak kabul edilmesini, “olumlu bir gelişme” olarak değerlendirdi. Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü, Fehriye Erdal’ın en kısa zamanda yakalanacağını ümit ettiklerini de sözlerine ekledi. Çalışkan, Erdal'ın yakalandıktan sonra Belçika'ya mı, yoksa Türkiye'ye mi iade edileceği yönündeki bir soru üzerine, “bu kişinin yakalanacağı ülkenin tutumu durumu belirleyecek” yanıtını verdi.
Erdal’ın kaçmasına ilişkin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek’ten de benzer tepkiler gelmişti. Abdullah Gül, Türkiye'nin Erdal'ın bulunmasını ve iade edilmesini beklediğini söyledi. Fehriye Erdal’ın göz hapsinde tutulurken kaybolmasının ''çok düşündürücü'' olduğunu da vurgulayan Gül, Belçika makamlarının bunu kendi kendilerine sorması gerektiğini belirtti.
Adalet Bakanı Cemil Çiçek ise, Erdal’ın kaçmasını kastederek, “benzer bir olay Türkiye’de olsa büyük gürültü kopardı” dedi ve Avrupa Birliği ülkelerini teröristlerin yakalanması için işbirliği yapmaya çağırdı. Çiçek’te Abdullah Gül gibi, Fehriye Erdal’ın bir an önce Türkiye ye iade edilmesi gerektiğini söyledi.
Bu arada, bugün birçok gazete sayfalarında Fehriye Erdal’ın bulunduğu yeri bazı istihbarat servislerinin bildiği yönünde haberlere yer veriyor. Ancak Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan bugün yaptığı basın toplantısında, bu haberlerin ve iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi.
Sabancı Holding Otomotiv Grubu Başkanı Özdemir Sabancı, Toyota-Sa Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefe'yi 9 Ocak 1996 tarihinde öldürülmesi olayının zanlılarından olan Fehriye Erdal, 26 Eylül 1999'da, Belçika'da, başka bir kişinin adına düzenlenen sahte pasaportla yakalandı. Türkiye, Belçika’dan şimdiye kadar birçok kez Erdal’ın iadesini istedi. Ancak Belçika, Türkiye'nin iade talebini, idam cezasının yasalardaki varlığı nedeniyle reddetmişti.
2003 yılında yapılan yasal düzenlemeyle Türkiye’de idam cezası kaldırıldı. Dışişleri Bakanlığı bu sabah yaptığı yazılı açıklamayla, Avrupa Konseyi üyesi ülkeleri tarafından onaylanan ilgili protokolün yürürlüğe girmesiyle Türkiye’de ölüm cezasının yakın bir zamanda her durumda kaldırılmış olacağını duyurdu. Açıklamada, “ölüm cezasının savaş ve yakın savaş tehlikesi zamanları da dahil olmak üzere her durumda kaldırılmasını hükme bağlayan protokol, ülkemiz için 1 Haziran 2006 tarihinde yürürlüğe girecektir. Protokol’ün Türkiye için yürürlüğe girmesiyle, ülkemizde ölüm cezası her durumda kaldırılmış olacaktır” denildi. Bu durum göz önüne alınarak, Belçika’nın Fehriye Erdal’ı yakalaması durumunda Türkiye’ye iade edebileceği belirtiliyor.