Avrupa Birliği Dışişleri Bakanlarının, Türkiye’yle üyelik müzakerelerinde esas alınacak çerçeve belgesi üzerinde anlaşmaya vardığı bildirildi.
Belge, Ankara’da Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Merkezi'nde, Başbakan Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve baş müzakereci Devlet Bakanı Ali Babacan'ın katıldığı özel bir toplantıda incelemeye alındı.
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türkiye saatiyle geceyarından sonra planlanan hükümetlerarası konferansa katılmak amacıyla Ata uçağıyla Lüksemburg’a hareket etti.
Avrupa Birliği Dışişleri Bakanlarının, Türkiye konusunda Lüksemburg’da dün başlayan olağanüstü toplantısında Avusturya’nın, müzakere çerçeve belgesine, tam üyelik yerine 'imtiyazlı ortaklık' veya bu yolda bir ifade eklemeye çalışması, belgenin onaylanmasını geciktirdi.
Dönem başkanı İngiltere’nin Dışişleri Bakanı Jack Straw, Türkiye’nin Birliğe üye olmamasının Müslüman ve Hıristiyan devletler arasında ilişkilerin bozulmasına neden olacağı uyarısında bulundu.
Türkiye'yle görüşmelerin yol haritasını oluşturacak müzakere çerçeve belgesi üzerindeki anlaşmazlığı dün gideremeyen Avrupa Birliği dışişleri bakanları, bu sabah başladıkları toplantıların ardından Avusturya’yı zor da olsa ikna etti. 'İmtiyazlı ortaklık' ısrarı nedeniyle görüşmeleri son ana kadar tıkayan Avusturya’nın tutumunu ve şu ana dek gelinen noktada ortaya çıkan tabloyu, Avrupa Birliği sürecinin önde gelen uzmanlarından Türkiye-Avrupa Birliği Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Can Baydarol’a sorduk. Baydarol, Fuat Kozluklu’nun sorularını yanıtladı.
Lüksemburg’da ortaya çıkan sonucun, Türkiye’ye ekonomik etkileri olması kaçınılmaz. New York’taki Alpha Finans Şirketi’nin Türkiye ve Doğu Avrupa Masası Şefi, Öner Ayan, radyomuza dünya finans çevrelerinin kalbi Wall Street’in, Avrupa Birliği sürecine bakışını değerlendirdi. Ayan ile muhabirimiz Elif Özmenek konuştu.
Söyleşilere yukarıdaki Real Audio bağlantılarından ulaşabilirsiniz.