Irak’ın Bakuba kentinde düzenlenen bombalı intihar saldırısında en az 7 kişi öldü, 20 kişi yaralandı.
Amerikan ordusu, bir resmi binaya yönelik saldırıda bir Amerikan askeri, bir Amerikan sözleşmeli personeli ve beş Irak hükümet görevlisinin öldüklerini açıkladı..Yaralılar arasında dokuz Amerikalı personelin bulunduğu bildirildi.
Parlamentonun Anayasayı Oylaması Bekleniyor
Öte yandan Sünni, Şii ve Kürt liderler yeni anayasa taslağı üzerinde görüşmelere devam ediyor.
Taraflar, federalizm, İslam'ın rolü, kadın hakları ve petrol fgelirlerinin paylaşımı gibi konularda anlaşamıyor.
Son ana kadar yeni Irak anayasası taslağıyla ilgili olarak çelişkili haberler geldi. Şii ve Kürtlerin anlaştıklarını duyurmalarına karşı bunun tamamen yanlış olduğunu iddia eden Sünni Arapların beyanları çelişkinin temelini oluşturuyordu. Şii ve Kürt tarafların kendilerine olan güvenleri tam görünüyordu ama herkes taslağın ilanın neden son dakikaya bırakıldığını merak ediyordu. Gece yarısına yirmi dakika kala liderlerin Bağdat Kongre Sarayı’na gelmeye başlaması taslağın meclise sunulacağının ilk işaretleri oldu. Kongre Sarayına önce Şii lider Abdulaziz El Hekim geldi. Salavat sesleri eşliğinde meclisin toplandığı salona giren El Hekim’i sırasıyla Irak geçici devlet başkanı Celal Talabani ve Kürt Bölgesi başkanı Mesut Barzani izledi.
Belirlenen zamanın dolmasına dakikalar kala Irak Geçici Ulusal Meclisi başkanı Haşim El Hasani yeni anayasa taslağının meclise teslim edildiğini duyurdu. Sözlerini “ama” diyerek sürdüren El Hasani, yeni taslak konusunda bazı tarafların hala itirazlarının olduğunu ve bu itirazlar konusunda bir anlaşmaya varmak amacıyla görüşmelerin üç gün boyunca süreceğini belirtti.
El Hasani uzlaşma sağlanamayan konuları şöyle sıraladı: Federal devlet ve federal bölgelerin belirlenmesiyle ilgili yasa. Devrik Baas rejimi ile ilgili ibarelerin bulunduğu bentler. Devlet başkanlığı, başbakanlık ve milletvekilliği gibi makamlara ilişkin yasalar. Taslağın meclise verildiğini ancak daha geniş tabanlı bir uzlaşma sağlanmasının hedeflendiğini belirten El Hasani sürenin dolumunda herkesin kendi seçimini yapacağını söyledi.
Sünni Arap gurubu dünkü toplantı sonrası kameraların önüne çıkarak federal sisteme karşı olduklarını bir kez daha dile getirdiler. Sünni Araplar adına anayasa hazırlık komisyonunda görev alan Salih El Mutlak, seçimlere katılamayan kitlenin temsilcileri olarak Irak’ın etnik ve mezhebi bölgelere ayrılmasının ülkeyi bir iç savaşa sürükleyeceğini iddia etti.
Bugünde Irak İslam Partisi düzenlediği bir basın toplantısıyla taslağa karşı olduklarını duyurdu. Partisi adına konuşan Tarık El Haşimi taslağın adalet ve eşitlik ilkelerinden uzak olduğunu savunarak daha önce üzerinde karar kılınan taslakla basılı olarak dağıtılan taslağın birbirinden farklı olduklarını iddia etti. El Haşimi hükümeti “anlaşırsanız anlaşın anlaşmazsanız siz bilirsiniz” şeklinde bir tavır takınmakla suçladı ve bunun Irak için sağlıklı olmayacağını söyledi.
Aynı saatlerde basın açıklaması yapan diğer bir isimde Irak başbakanı İbrahim El Caferi oldu. El Caferi herkesin evet dediği bir taslağın mümkün olamayacağını söyleyerek tarafların tartışa tartışa ulaştığı son noktayı Irak için olumlu olarak değerlendirdiklerini belirtti.
El Caferi ayrıca devrik baas rejimiyle ilgili olarak taslakta yer alan ifadelerin, bu ideolojinin siyasi arenaya yeniden çıkmasını önlemeye yönelik olduğunu açıkladı.
Irak meclisin iki günü daha var. Bu süre dolduğunda taslak oylanacak ve Irak kamuoyunun görüşüne sunulacak. Iraklıların yeni anayasayı kabul edip etmeyecekleri ise 15 Ekim tarihinde yapılacak referandumla belli olacak.
Iraklı Türkmenler anayasa taslağı hakkında ne düşünüyor? Irak Türkmen Cephesi Siyasi Daire Başkanı Faruk Abdullah Abdurrahman, Irak anayasasının bu şekliyle halkoyuna sunulması durumunda, kabul edip etmeyeceklerini önümüzdeki günlerde açıklayacaklarını söyledi.
Aydan Kızıldağlı’nın sorularını yanıtlayan Irak Türkmen Cephesi Siyasi Daire Başkanı Faruk Abdullah Abdurrahman'la söyleşiye, yukarıdaki Real Audio bağlantısından ulaşabilirsiniz.