Avrupa Birliği dönem başkanlığını yürütmekte olan Lüksemburg Başbakanı Jean Claude Juncker , yeni Avrupa anayasasını onaylama sürecinin öteki ülkelerde devam etmesi gerektiğini söyledi.
Fransa’daki sonuçtan sonra konuşan Juncker, anayasanın yeniden tartışmaya açılamayacağını da belirtti.
Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Guenter Verheugen, Fransa’daki sonucun bir gerileme teşkil ettiğini kabul etti, fakat Avrupa Birliği için felaket anlamına gelmediğini söyledi.
İngiltere Başbakanı Tony Blair, Fransızların Avrupa anayasasını reddetmesiyle birlikte birliğin ekonomik ve siyasi geleceğinin tehlikeye düştüğünü söyledi.
Blair, birlik anayasasının kabulü için İngiltere’de referanduma gidilip-gidilmeyeceği konusunda bir açıklama yapmak için zamanın erken olduğunu da kaydetti.
İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw ise Avrupa’nın geleceği konusunda ciddi soruların ortaya çıktığını belirtti. Straw bir süre düşünüp ondan sonra atılacak yeni adımlara karar vermek gerektiğini de söyledi.
Hollanda’da Çarşamba günü yapılacak referandumda da, anayasanın reddedilmesi bekleniyor. Hollandalı seçmenin anayasaya karşı çıkması, bu ülkedeki göçmen aleyhtarı duygulardan kaynaklanıyor.
Yeni Avrupa Anayasasının yürürlüğe girebilmesi için, 25 üye ülkenin tümü tarafından onaylanması gerekiyor. Yeni anayasanın Fransa gibi Avrupa Birliği’nin kurucuları arasında yer almış bir ülkede reddedilmesi kaygı yarattı.
Anayasa, birliğe yeni üye kabulünün daha sıkı kurallara bağlanması, ortak bir göçmen politikasının belirlenmesi ile iç piyasaların işleyişini biraz daha liberalleştirme gibi politikalara ağırlık verilmesini gerektiriyordu.
Paris'te bulunan gazeteci Mine Kırıkkanat'ın, Fransa'daki referandumun yankıları konusundaki değerlendirmesini yukarıdaki linke tıklayarak dinleyebilirsiniz.