ABD’de bugün milyonlarca seçmen, Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in mi yoksa eski Başkan Donald Trump'ın mı ülkenin bir sonraki lideri olacağına karar vermek üzere sandık başına gidiyor.
Seçim gününe doğru yapılan son anketler, özellikle kazananı belirlemede kilit rol oynayacak yedi eyalette yarışın sıkı geçeceğine işaret ediyor.
Her iki aday da dün son mitinglerini çekişmeli eyaletlerden biri olan Pennsylvania ve Pittsburgh bölgesinde yaptı.
Demokrat aday Kamala Harris, Pittsburgh'daki bir çelik tesisinde toplanan destekçilerine, “Yarın seçim günü ve ivme bizden yana. Kampanyamız Amerikan halkının hırslarına, özlemlerine ve hayallerine hitap ediyor ve Amerika'da yeni nesil bir liderliğin zamanının geldiğini biliyoruz. Hiç şüpheniz olmasın, kazanacağız” diye seslendi.
Bir spor salonunda destekçilerine seslenen Cumhuriyetçi başkan adayı Trump ise, yönetiminin “dünyanın gördüğü en olağanüstü ekonomik patlamayı başlatacağını” söyledi.
Donald Trump, “Kamala'ya oy verirseniz, dört yıl daha sefalet, başarısızlık ve felaket yaşayacaksınız. Ülkemiz asla toparlanamayabilir. Bana oy verin, ben de her ırktan, dinden, renkten ve inançtan Amerika'ya artan ücretler, yükselen gelirler ve muazzam bir iş, zenginlik ve fırsat dalgası sunayım” diye konuştu.
Seçim günü öncesinde 81 milyondan fazla Amerikalı sandık başına giderek ya da posta yoluyla erken oy kullandı. Bu sayı, Başkan Joe Biden'ın Trump'ı mağlup ettiği 2020 seçimlerinde oy kullanan 158 milyon kişinin yarısından fazlası.
Trump 2020 seçim sonuçlarına itiraz etmiş, çoğu Trump tarafından atanan hakimler tarafından verilen düzinelerce mahkeme kararı eski Başkan’ın aleyhine çıkmıştı.
Donald Trump, seçim sonucunu ancak adil bir şekilde yapıldığına kanaat getirirse kabul edeceğini söyledi. Demokrat eleştirmenler, bunun Trump’ın sadece kendisinin kazanması halinde sonuçları kabul edeceği anlamına geldiği yorumunda bulundu.
Her iki adayın da hukuk ekipleri hazır
Hem Trump hem de Harris, akşam saatlerinde ve sonraki günlerde net bir kazanan ortaya çıkana kadar oylama ve oy sayımıyla ilgili sorunlara itiraz etmek üzere geniş avukat ekipleri oluşturdu.
Donald Trump seçimi kazanırsa, 1880’lerde Grover Cleveland'dan sonra Beyaz Saray'ı ikinci kez, ancak art arda değil arayla kazanan ikinci başkan olacak. Ayrıca, 2016'daki başkanlık adaylığı öncesinde, bir porno film yıldızına sus payı ödemesiyle bağlantılı 34 suçlamadan hüküm giydikten sonra Kasım ayının sonlarına doğru cezasını çekmeyi beklerken başkan olarak görev yapan ilk suçlu olacak.
Trump, kampanyasını Demokrat rakibine yönelik öfkeli sözlerle noktaladı ve Harris’i “ülkenin içindeki düşman ve geleceğine yönelik tehdit” olarak nitelendirdi. Trump seçim kampanyası boyunca rakibi Harris'i “sınırlı zekaya sahip bir kişi” olarak küçümsedi ve “uluslararası ilişkilerde diğer dünya liderlerinin piyonu olacağını” savundu.
Kamala Harris ise ülkenin 47. başkanı olmaya hazır olduğunu ifade ediyor. Harris seçildiği takdirde Amerika'nın ilk kadın lideri, ilk Güney Asya kökenli başkanı ve Barack Obama'dan sonra ikinci siyahi başkanı olacak.
Trump'ı “ciddiyetsiz bir adam” olarak nitelendiren ve Harris’i destekleyen Barack Obama, “Trump'ın Amerikan demokrasisi için bir tehdit olacağını ve ABD Yüksek Mahkemesi'nin bu yılın başlarında başkanların resmi eylemleriyle bağlantılı herhangi bir yanlıştan dolayı yargılanamayacağına karar vermesinin ardından normal başkanlık kısıtlamalarına uymayacağını” söyledi.
Derin ayrışma
Anketörler, ülke seçmeninin iki aday arasında derin bir ayrışma yaşadığını söylüyor. Bu değerlendirme, büyük medya kuruluşlarının seçim gününden hemen önce olası sonuçlara nasıl baktığına da yansıyor.
Son dakika anketleri Harris-Trump yarışının, istatistiksel hata payı dahilinde, çekişmeli eyaletlerinde berabere olduğunu gösteriyor.
ABC News anketi Trump'ın yedi çekişmeli eyaletinden beşini kazandığını gösterirken, Washington Post anketleri topladığında Harris'in dört eyalette önde olduğunu söylüyor. New York Times ise Trump'ın dört, Harris'in iki eyalette önde olduğunu ve Pennsylvania'da yarışın berabere bittiğini aktarıyor.
Forum