Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Cuma günü yaptığı açıklamada, Türkiye'nin devlete ait enerji şirketi Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Somali Petrol İdaresi'nin Somali'de ortak kara hidrokarbon aramalarına ilişkin bir anlaşma imzaladığını kaydetti.
Bakan Bayraktar, Mart ayında imzalanan anlaşma uyarınca Somali açıklarında petrol ve doğalgaz aramaya başlayacak olan Türkiye'nin Oruç Reis sismik araştırma gemisini karşılamak üzere Mogadişu'da düzenlenen törende konuştu.
Oruç Reis gemisinin altı ay boyunca her biri beş kilometrekarelik üç blokta sismik arama yapacağını bildiren Bayraktar, geminin faaliyetlerinin Somali ve Türkiye işbirliği açısından bir dönüm noktası olduğunu vurguladı. 5 Ekim'de İstanbul'dan yola çıkan Oruç Reis, Akdeniz ve Süveyş Kanalı üzerinden 20 gün süren yolculuk sonrasında Mogadişu'ya ulaştı.
Mogadişu'daki konuşmasında Bayraktar, “18 Temmuz'da Somali deniz alanlarında her biri yaklaşık beş bin kilometrekarelik alanı kaplayan üç blok için üretim anlaşması imzaladık. Oruç Reis gemimiz yaklaşık 5 bin 750 kilometrekare üç boyutlu sismik arama yapacak. Altı ay sürmesini planladığımız bu sismik arama faaliyetlerinden elde edilen veriler değerlendirildikten sonra sonuçlara bağlı olarak sondaj aşamasına geçeceğiz” dedi.
Yeni anlaşmanın Türkiye'nin Somali ile işbirliğini genişleteceğini söyleyen Bayraktar, “Bu anlaşmayla Somali kara sahalarında petrol ve doğalgaz araştırma çalışmaları yürüteceğiz” dedi.
Bakan Bayraktar, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Mogadişu Limanı’nda Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi'ni karşıladıklarını aktardı.
Bayraktar, X paylaşımında, “Türkiye olarak Somali’yi Afrika kıtasında en önemli ortaklarımızdan biri olarak görüyor ve petrol-doğal gaz başta olmak üzere enerjinin tüm alanlarında iş birliklerimizi önümüzdeki süreçte daha da geliştirmek istiyoruz” dedi.
Bayraktar, konuya ilişkin ikinci X paylaşımındaysa “Somali’nin gelişmesini, büyümesini istemeyenlere inat liderlerimizin güçlü iradesi ile önümüze çıkarılabilecek tüm engelleri aşacağımıza yürekten inanıyorum” ifadesini kullandı.
Somali'de Oruç Reis gemisinin karşılandığı güne özel olarak bestelendiğini belirttiği Gerçek Dostluk adlı şarkıya atıfta bulunan Alparslan Bayraktar, şarkı sözlerinden yaptığı “Gerçek dostluk gizlenemez, Türkler Somali'nin derin tarihinin bir parçasıdır, kardeşlik sevgisiyle kök salmış, Somali halkının kalbine yazılmış ve asla silinmeyecek” alıntısıyla mesajını tamamladı.
Bakan Bayraktar, düzenlenen törende Türkiye'nin Somali'ye verdiği desteğe değinerek, “Tüm uluslararası toplumun adeta terk ettiği Somali'de 2011'den bu yana Türkiye olarak Somali halkının yanında yer aldık. Bundan sonra da çok güçlü bir şekilde yanınızda olmaya devam edeceğiz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011'de gerçekleştirdiği tarihi ziyaretten itibaren Somali'nin egemenliğini, istikrarını tahkim edecek, Somali halkının refahına huzuruna katkıda bulunacak projeler için Türkiye, tüm kurumlarıyla birlikte yoğun ve samimi bir gayret gösteriyor” dedi.
Bayraktar, Somali Başbakanı Hamza Abdi Barre ile yaptığı görüşmeyi de X hesabından, “Gücünü ortak tarihimizden ve halklarımız arasındaki samimiyet ve içtenlikten alan Türkiye-Somali ilişkileri, ortak geliştirdiğimiz projelerle her geçen gün daha da güçleniyor. Biz de sadece petrol ve doğal gaz değil, maden ve elektrik sektörlerine de yatırım yaparak Somali halkının refahına katkı yapmak, dostluğumuzu pekiştirmek istiyoruz” paylaşımıyla aktardı.
Mogadişu’da Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud'la yaptığı görüşmeyi de X üzerinden aktaran Bakan Bayraktar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2011'deki Somali ziyareti sonrası iki ülke ilişkilerinin ivme kazandığını kaydetti ve “Oruç Reis gemimizin faaliyetlerine başlamasıyla yeni bir döneme giriyor. İlişkilerimizde ikinci bir milat niteliği taşıyan bu anlaşmanın bundan sonraki işbirliklerimizin de önünü açacağına inanıyorum” dedi.
Bu yılın başlarında Türkiye ve Somali, Somali Savunma Bakanı'nın Ankara ziyareti sırasında bir savunma ve ekonomik işbirliği anlaşması imzalamıştı.
Türkiye son yıllarda Somali hükümetinin yakın bir müttefiki haline geldi. Okullar, hastaneler ve altyapı inşa eden Türkiye, Somalililer'in Türkiye'de eğitim görmeleri için de burslar sağladı.
2017 yılında yurtdışındaki en büyük askeri üssünü Somali'nin başkenti Mogadişu'da açan Türkiye ayrıca Somali ordusu ve polisine de eğitim veriyor.
Forum