Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırıları ve İsrail’in karşılık vermeye başlamasının birinci yıldönümü öncesinde on binlerce Filistin yanlısı protestocu ateşkes çağrısında bulunmak üzere hafta sonunda Avrupa'nın büyük şehirlerinde ve dünyanın dört bir yanında sokaklara döküldü.
Birçok Avrupa kentinde büyük mitingler düzenlendi. Gösterilerin hafta sonu boyunca devam etmesi ve 7 Ekim'in yıldönümü olan Pazartesi günü zirveye ulaşması bekleniyor.
Roma'da Cumartesi öğleden sonra binlerce kişi barışçıl bir gösteride biraraya geldi. Ancak yetkililerin yasağına rağmen daha küçük bir grup mitingi şehrin merkezine doğru taşımaya çalıştı. Siyah giyimli ve yüzleri kapalı bazı protestocular polise taş ve şişe fırlattı. Polis de göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla karşılık vererek kalabalığı dağıttı. İtalyan medyasının bildirdiğine göre çatışmalarda en az 30 polis ve 3 gösterici yaralandı.
İngiltere’nin başkenti Londra'da ise binlerce kişi başkentin içinden Downing Street'e doğru yoğun güvenlik önlemleri eşliğinde yürüdü. Filistin yanlıları ve bazıları İsrail bayrakları taşıyan karşıt göstericiler birbirlerinin yanından geçerken ortam gerildi. Polis memurları kordonu aşmaya çalışan eylemcileri geri iterken arbede yaşandı. Londra polisi, en az 17 kişinin asayiş suçları, yasaklı bir örgütü desteklemek ve saldırı şüphesiyle gözaltına alındığını söyledi.
Almanya'nın kuzeyindeki Hamburg kentinde yaklaşık 950 kişi barışçıl bir gösteri düzenledi. DPA haber ajansına göre, göstericiler Filistin ve Lübnan bayrakları taşıyarak “Soykırımı durdurun” sloganları attı. İsrail yanlısı iki küçük karşıt gösteri de olaysız geçti.
Paris’teki gösteride binlerce kişi Republique Meydanı'nda toplandı. Filistin ve Lübnan halklarıyla dayanışma için biraraya gelen göstericilerin birçoğu Filistin bayrakları ve “soykırımı durdurun”, “özgür Filistin”, “Lübnan'dan elinizi çekin” yazılı pankartlar taşıdı.
ABD’de ise New York'un Times Meydanı'nda toplanan Filistin yanlısı göstericiler ateşkes çağrısında bulunarak davullar eşliğinde “Gazze” sloganları attı. Bazıları kefiye takan, Filistin ve Lübnan bayrakları sallayan göstericiler, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun, yüzü kanı simgeleyen kırmızıya boyalı karton üzerine yapılmış resmini tuttu.
ABD'deki diğer bazı şehirlerin yanısıra Danimarka, İsviçre, Güney Afrika ve Hindistan dahil dünyanın birçok ülkesinde de mitingler planlandı. Filipinler'de sol görüşlü aktivistler Manila'daki ABD Büyükelçiliği yakınlarında protesto gösterisi düzenledi. Polis, göstericilerin deniz kenarındaki yerleşkeye yaklaşmalarını engelledi.
Endonezya'nın başkenti Cakarta'da binlerce Filistin yanlısı protestocu Pazar günü sıkı korunan ABD Büyükelçiliği’ne yürüdü. Yetkililer büyükelçiliğe giden yolları jiletli teller ve beton bariyerlerle kapattı. Yerleşkenin etrafına binden fazla polis konuşlandırıldı.
1200 İsraillinin ölümüne neden olan ve Gazze'de devam eden savaşı tetikleyen Hamas saldırısının birinci yıldönümü olan 7 Ekim, bu yıl Yahudi takviminde yılbaşı olan Roş Aşana ve bir diğer önemli gün Yom Kippur arasındaki 10 günün ortasına rastlıyor. İsrail yanlısı protestolar da bekleniyor.
Güvenlik uyarıları arttı
Ortadoğu'da tırmanan çatışmaların Avrupa'da yeni terör saldırılarına yol açabileceği ya da protestoların şiddete dönüşebileceği endişesiyle birçok ülkenin güvenlik güçleri büyük şehirlerde alarm seviyesinin yükseltilmesi uyarısında bulundu.
Avrupa ve dünya genelinde son bir yılda Gazze’de acil ateşkes çağrısı yapan çok sayıda Filistin yanlısı gösteri düzenlendi. Bunların bazılarında göstericilerle kolluk kuvvetleri arasında çatışmalar yaşandı.
İtalyan basınındaki haberlere göre İtalyan yetkililer, Cumartesi günü Roma'da düzenlenen mitingin zamanlamasının 7 Ekim saldırısının “yüceltilmesi” riskini taşıdığını düşünüyor. İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi, yıldönümü öncesinde Avrupa'nın olası terör saldırılarına karşı yüksek alarmda olduğunu vurguladı. Piantedosi, “Bu normal bir durum değil. Halihazırda azami önlem almış durumdayız” dedi.
Pazar günü Brandenburg Kapısı'ndan Bebelplatz'a yürüyüş planlanan Berlin’de güvenlik güçlerinin protestoların büyüklüğü nedeniyle olası bir “aşırı yüklenme” konusunda uyarıda bulunduğu bildirildi. Alman yetkililer, son günlerde artan Yahudi karşıtı ve şiddet içeren olaylara dikkati çekti.
Fransa'da ise bu hafta başında İçişleri Bakanı Bruno Retailleau, ülkenin bölge valilerini uyararak olası gerginliklere ilişkin endişelerini dile getirdi ve terör tehdidinin yüksek olduğunu söyledi.
Washington’da binlerce kişi toplandı
ABD’nin başkenti Washington’da ise yaklaşık 3 bin kişi Beyaz Saray yakınlarında gösteri düzenledi. Protestocular, yoğun güvenlik içinde 2020'de polis şiddetine ve George Floyd'un öldürülmesine karşı düzenlenen protestolarla aynı yerde, Lafayette Parkı'nda toplandı. Göstericiler, “İşgal olduğunda direniş haklıdır!” sloganları attı.
Sahneye çıkan bir konuşmacı 7 Ekim 2023'ü “Gazzeliler’in nihayet hapishanelerinden çıktıkları gün” olarak adlandırdı. Kalabalık daha sonra polisin önlerindeki caddeleri kapatmasıyla şehir merkezine doğru yürüyüşe geçti. Protestocular Biden-Harris yönetiminin konuyu ele alışını eleştiren pankartlar taşıdı.
Gergin ve kanlı bir yıl
Hamas, geçen yıl 7 Ekim'de İsrail'e sürpriz bir saldırı düzenleyerek 1200 İsrailliyi öldürmüş, 250 kişiyi rehin almıştı. Saldırı sonrası İsrail, Hamas’ın kontrol ettiği Gazze Şeridi'nin büyük bölümünü yerle bir eden bir savaş başlatmıştı.
Savaşçılar ve siviller arasında ayrım yapmayan Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre o tarihten bu yana Gazze'de 41 binden fazla Filistinli öldürüldü.
Gazze'de 100'e yakın İsrailli rehine bulunuyor. Bunların 70'ten azının hayatta olduğuna inanılıyor. İsrailliler, İran ve Hizbullah'ın attığı füzeler, Yemen'den atılan patlayıcı dronlar, ölümcül silahlı saldırılar ve bıçaklamalar gibi saldırılara maruz kalırken, bölge gerilimin daha fazla tırmanmasına hazırlanıyor.
Eylül ayı sonlarında İsrail dikkatinin bir kısmını, Hizbullah’ı sınırdan uzaklaştırmak için Lübnan’ın güneyine kaydırmıştı.
Forum