Erişilebilirlik

Başkan adayı Harris İsrail'e öfkeli Amerikalı-Arap liderlerle buluştu


ABD Başkan Yardımcısı ve Demokrat Parti Başkan Adayı Kamala Harris
ABD Başkan Yardımcısı ve Demokrat Parti Başkan Adayı Kamala Harris

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, ABD’nin Gazze ve Lübnan’daki savaşlarında İsrail'e verdiği desteğe kızan seçmenleri geri kazanmaya çalışırken Cuma günü Michigan eyaletinin Flint kentinde Amerikalı Arap ve Müslüman liderlerle bir araya geldi.

Toplantı, 2020'de Demokrat Başkan Joe Biden'ı büyük bir çoğunlukla destekleyen ancak Harris'e kilit eyalet Michigan'ı kaybettirecek sayıda oylarını Harris'ten çekebilecek Müslüman ve Arap seçmenlerle arayı düzeltmek için son günlerde yapılan birkaç girişimden biri olarak görülüyor.

Bir kampanya yetkilisine göre, Harris yarım saat süren görüşmede Gazze'de yaşanan acıların boyutları, Lübnan'daki sivil kayıplar ve yerinden edilmeler konusundaki endişelerini dile getirdi, ayrıca savaşı sona erdirme çabalarını ele aldı. Yetkili, Harris'in bölgesel bir savaşı önleme çabalarını da katılımcılarla değerlendirdiğini belirtti.

Kısa süre önce Harris’i destekleyen Emgage Action'ın CEO'su Wa'el Alzayat, katılımcıların ABD'nin krizi ele alış biçiminden duydukları derin hayal kırıklığını paylaştıklarını ve savaşı sona erdirmek, ABD'nin bölgedeki politikasını yeniden düzenlemek için elinden gelen her şeyi yapmaya çağırdıklarını söyledi.

Harris'ten Gazze ve Lübnan'daki şiddete bir an önce son verilmesinin aciliyetini Biden'a vurgulamasını istediklerini aktaran Alzayat, “Kendisi de bu savaşın sona ermesi gerektiği konusunda hemfikir” dedi.

Lübnan İçin Amerikan Görev Gücü Başkanı Ed Gabriel ise toplantıda “Ateşkes ihtiyacı, insani krizin çözümü için ABD ve müttefiklerinin desteği, Lübnan'daki başkanlık boşluğu ve Lübnan Silahlı Kuvvetleri’nin önemli rolü” gibi konularda iyi bir görüş alışverişi yapıldığını söyledi.

Gabriel, “Bu çift taraflı değerli bir görüşmeydi. İlişkilerimizde önemli ilerlemeler kaydettik. Görüşmeye devam edeceğiz.” diye konuştu.

Diğer katılımcılar arasında Michigan'ın en kalabalık ilçesi olan Wayne County'nin ilçe yönetici yardımcısı Assad Turfe de vardı.

Harris müslüman seçmenlerin temsilcileriyle biraraya geldi.
Harris müslüman seçmenlerin temsilcileriyle biraraya geldi.

Arap Amerikan Enstitüsü'nün kurucusu ve Demokratik Ulusal Komite'nin uzun süredir üyesi olan Jim Zogby ise daveti reddettiğini söyledi. Çekimser Ulusal Hareket adlı protesto kampanyasının liderleri de toplantıya davet edilmediklerini söyledi. Harris'in uzun süredir arkadaşı olan ve ailesinden onlarca kişiyi Gazze'de kaybeden Hala Hijazi de toplantıya katılamadı.

Anketlere göre, Demokrat Harris, Cumhuriyetçi eski Başkan Donald Trump ile 5 Kasım'daki başkanlık seçimine başa baş girecek. Arap Amerikan Enstitüsü tarafından bu hafta yayımlanan bir ankete göre, her iki aday da Arap Amerikalılar arasında aşağı yukarı eşit düzeyde desteğe sahip.

Harris'in Cuma günkü toplantısı, ekibinin bu haftaki diğer çabalarının hemen ardından geldi. Perşembe günü, başkan yardımcısı adayı Minnesota Valisi Tim Walz, Müslüman seçmenlerle yaptığı bir Zoom görüşmesinde, Müslümanların Harris yönetiminde eşit bir role sahip olacağı sözünü verdi.

Gazze'deki yıkım Biden ve Harris yönetimine tepkilere neden oluyor.
Gazze'deki yıkım Biden ve Harris yönetimine tepkilere neden oluyor.

Harris'in ulusal güvenlik danışmanı Phil Gordon da Çarşamba günü Arap ve Müslüman toplumunun liderleriyle bir araya geldi ve yönetimin Gazze'de ateşkesi, Lübnan'da diplomasiyi ve İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da istikrarı desteklediğini söyledi.

Biden ve Harris'i eleştirenler, ikilinin İsrail'in Gazze'deki askeri harekatını durdurmak için çok az şey yaptıklarını ve İsrail'e bu harekatı yürütmesi için silah sağlamaya devam ettiklerini söylüyor.

Bazı Amerikalı Araplar, İsrail saldırılarını tırmandırırken Harris'in, Başkan Biden'ın Orta Doğu'daki politikalarıyla arasına mesafe koymamasının Kasım ayında kendisine pahalıya mal olacağına inanıyor.

Lübnan asıllı Amerikalı bir avukat ve toplum lideri olan Ali Dagher, “Harris Michigan'ı kaybedecek. Kamala Harris'e oy vermeyeceğim. Tanıdığım hiç kimse ona oy vermeyecek. Toplumda onu destekleyen tek bir kişi bile bulamıyorum.” dedi.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG