Erişilebilirlik

FED’in 50 baz puanlık faiz indirimine piyasaların verdiği suskun tepki yerini borsalarda yükselişe bıraktı


FED’in 50 baz puanlık faiz indirimine piyasaların verdiği suskun tepki yerini borsalarda yükselişe bıraktı
FED’in 50 baz puanlık faiz indirimine piyasaların verdiği suskun tepki yerini borsalarda yükselişe bıraktı

ABD Merkez Bankası'nın (FED) son dört yılda ilk kez faiz indirimine gitmesine piyasaların verdiği suskun tepki, belirsizliğin azalması ve yatırımcıların para politikasındaki gevşemenin sonuçlarını sindirmesiyle yerini ABD hisse senetlerinde artışa bıraktı.

S&P 500 Perşembe günü yüzde 1,9 yükselerek gün içi en yüksek seviyeye ulaştı. Bu yükseliş, FED'in 50 baz puanlık faiz indiriminin ardından gösterge endeksin binde 3 düşüşle kapandığı önceki günle keskin bir tezat oluşturdu. Tahvil fiyatlarına ters yönde hareket eden Hazine getirileri yükselmeye devam etti.

FED toplantısı piyasalar için kritik olarak görülüyordu. 4 yıl aradan sonraki ilk faiz indiriminin ne kadar büyük olacağına dair tahminler yeniden şekillenirken, vadeli faiz oranları etkinlikten saatler önce dalgalanmaya başladı.

Sermaye danışmanlığı ve varlık yönetimi firması Tallbacken Capital Advisors CEO'su Michael Purves, ilk faiz indiriminin kayıtlara geçmesi ve FED'in ileriye dönük para politikası hakkında daha iyi bir fikre sahip olunmasıyla, yatırımcıların odaklarını bu yıl sağlam olan kurumsal kazanç büyümesine çevirebileceklerini söyledi.

Purves, “Hisse senetleri yükseliyorsa bu daha çok FED toplantısının geride kalmasıyla ilgilidir” dedi.

Piyasa araştırmaları şirketi Yardeni Research'ün kurucusu Ed Yardeni, para politikasının daha az kısıtlayıcı olmasıyla birlikte yatırımcıların, FED'in büyümeye zarar vermeden enflasyonu düşürebileceği bir ekonomik yumuşak iniş olasılığını da hesaba katıyor olabileceğini söyledi.

Yardeni, Perşembe sabahı yayınladığı bir raporda, “FED artık ekonomiyi canlandırdığına göre, sert iniş yapan kalabalık dağılmalı,” diye yazdı.

Yardeni ayrıca, düşük faiz oranlarının daha ucuz borca dayanan daha küçük, yüksek kaldıraçlı şirketlere ve ekonomik olarak hassas değerli hisse senetlerine fayda sağlayacağını söyledi.

Küçük sermaye odaklı Russell 2000 endeksi, bir önceki seansı yatay seyirle tamamladıktan sonra Perşembe günü yüzde 1,9 artış gösterdi.

Mali danışmanlık firması Truist Advisory Services’in eş yatırım müdürü Keith Lerner'in paylaştığı verilere göre, tarihsel olarak hisse senetleri, resesyondan kaçınıldığı sürece düşen faizlere iyi tepki verme eğilimi gösteriyor. 1989'dan bu yana FED’in faiz indirimine gittiği altı gevşeme döngüsünden dördünde ilk indirimden bir yıl sonra S&P 500'ün yükseldiği gözleniyor.

Ancak bu durum, FED kararının piyasalarda dalgalanmaya yol açması nedeniyle kısa vadede dalgalanma olasılığını ortadan kaldırmıyor.

Döviz piyasalarını yorumlayan ödeme şirketi Corpay'in baş piyasa stratejisti Karl Schamotta, “Önümüzdeki saatler tehlikeli olabilir. Diğer ekonomilerde faiz beklentileri güçlendikçe hisse alıp satanlar ani dalgalanmalara maruz kalabilir,” dedi.

Doların değeri Perşembe günü sepet para birimi karşısında çok az değişti ve yaklaşık bir yılın en düşük seviyesine yakın seyretti.


Faiz indirimine suskun tepki

Opsiyon analiz hizmeti ORATS'a göre, hisse senedi opsiyonları Çarşamba günü S&P 500 için aşağı ya da yukarı yönlü yaklaşık yüzde 1,1'lik bir dalgalanmayı fiyatlamıştı. Ancak Çarşamba günü işlemlerin kapanmasıyla birlikte endeks yedi günlük kazanç serisini binde 29 düşüşle tamamlayarak daha önceki kazançlarını tersine çevirdi.

Mali danışmanlık firması Carson Group’tan küresel makro stratejisti Sonu Varghese, kapanıştan kapanışa piyasa tepkisinin sessiz kalmasının bir nedeninin, varlık fiyatlarının FED kararından önceki günlerde nasıl hareket ettiğiyle ilgili olduğunu söyledi.

Salı gününe kadar, Russell 2000 önceki beş seansta yüzde 5 yükselmiş ve FED'in uzun zamandır beklenen faiz indirim döngüsünün başlayacağı beklentisiyle dolar binde 7 düşmüştü.

Merrill ve Bank of America Private Bank sabit gelir stratejisi başkanı Matt Diczok, “Çok aptalca bir klişe, ‘dedikoduyu satın al, haberi sat’, ama olan şey bu” dedi.

Fiyatlar düştüğünde tırmanan Hazine getirileri Perşembe günü yükselmeye devam etti. 10 yıllık getiriler yüzde 3,75'e; iki yıllık getiriler yüzde 3,62'ye yükseldi.

Bu hareket, işgücü piyasasının güçlenmeye devam ettiğini gösteren haftalık istihdam verileriyle daha da şiddetlendi.

Forum

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG