Erişilebilirlik

Trump suikast girişiminden sonraki ilk etkinliğini düzenlerken, Harris rakibi hakkında ölçülü bir dil kullanmaya dikkat etti


ABD'de 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçiminde Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump ile Demokrat Parti adayı Kamala Harris yarışacak.
ABD'de 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçiminde Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump ile Demokrat Parti adayı Kamala Harris yarışacak.

Eski Başkan Donald Trump dün akşam, Pazar günü kendisine yönelik ikinci suikast girişiminden bu yana ilk kez Michigan’da kamuoyunun karşısına çıktı ve ABD Gizli Servis ajanları kendisini korumak için sahnenin etrafını sararken “Tanrı Trump'ı korusun!” ve “savaş, savaş, savaş” sloganları atan bir kalabalığa seslendi.

Cumhuriyetçi başkan adayı, Michigan eyaletinin Flint kenti belediye binasında binlerce destekçisiyle biraraya geldi. Trump, başkan adaylığını araba yarışı ya da boğa biniciliğine benzer “tehlikeli bir iş” olarak nitelendirdi ve “Sadece önemli başkanlar vurulur” dedi.

Cumhuriyetçi başkan adayı Trump dün seçim kampanyasına Michigan'da devam etti- 17 Eylül 2024.
Cumhuriyetçi başkan adayı Trump dün seçim kampanyasına Michigan'da devam etti- 17 Eylül 2024.

Başkan Yardımcısı Kamala Harris ise günün erken saatlerinde Ulusal Siyah Gazeteciler Birliği’nden gazetecilerle biraraya geldi. Trump, aynı grup önüne oldukça tartışmalı bir şekilde çıkmıştı.

Ölçülü bir ton kullanarak Trump'a açık bir tezat oluşturan röportajda Harris, rakibinin ismini anmaktan bile kaçındı.

Harris'ten ilk ismiyle bahsettiğinde kalabalık yuhalasa da Trump, “çok, çok güzel” olarak tanımladığı bir telefon görüşmesinde farklılıklarını bir kenara bıraktı. Harris günün erken saatlerinde yaptığı açıklamada Trump'a “ülkemizde siyasi şiddete yer olmadığını” söylediğini belirtti.

Florida'daki suikast girişimi, Cumhuriyetçiler’in, Demokratlar’ın Trump'a yönelik eleştirilerinin şiddet içeren saldırılara ilham verdiği yönündeki suçlamalarını yeniden gündeme getirmişti.

Saldırıya rağmen Trump, takviminde herhangi bir değişiklik yapmadan kampanya çalışmalarını hızlandırıyor. Demokratlar geçmişte de Trump'ı kışkırtıcı kampanya söylemleri ve siyasi düşmanlarının hapse atılmasını ya da yargılanmasını savunmakla suçlamışlardı. Ancak Harris son olayın ardından daha dikkatli davranıyordu.

Ulusal Siyah Gazeteciler Birliği ile yaptığı oturum, Harris'in Temmuz ayında Başkan Joe Biden'ın yerine Demokrat Parti'nin başına geçmesinden bu yana yaptığı birkaç kapsamlı röportajdan biriydi. Harris, Trump'ı Covid-19 salgınını ele alış biçimi ve kürtaj erişimine muhalefeti gibi konularda defalarca eleştirdi, ancak Trump'tan eski başkan olarak bahsetmeye özen gösterdi ve doğrudan adını vermekten kaçındı.

Trump, yaklaşan 2024 seçimlerinin güvenliğine ilişkin korkuları körüklemeye çalışırken seçim çalışanlarına, bağışçılara ve diğerlerine yönelik geçmişteki misilleme tehditlerini yineledi.
Dün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Vicdansız davranışlarda bulunanlar aranacak, yakalanacak ve maalesef daha önce hiç görülmemiş seviyelerde yargılanacak” dedi.

Michigan'daki belediye toplantısının, savaşın yaşandığı eyaletin temel taşlarından biri olan otomobil endüstrisine odaklanacağı açıklanmıştı. Trump, Demokratlar’ın elektrikli araçların benimsenmesi için baskı yaparak Amerikan otomobil üretimini baltalayacağını iddia etti ve Çinli otomobil üreticilerinin ABD'yi araçlarla doldurmak için Meksika sınırında büyük fabrikalar inşa ettiğine dair yanlış iddiaları tekrarladı.

İki aday da kararsız bölgelere odaklanıyor

Trump hafta içinde New York, Washington, D.C. ve Kuzey Carolina'da temaslarda bulunacak.

Harris'in de önümüzdeki günlerde Washington'ın yanısıra Michigan ve Wisconsin'de durakları var; iki aday da endüstriyel Ortabatı, Pennsylvania ve Kuzey Carolina'ya odaklanıyor ki bu bölgelerin hepsi de son derece yakın geçmesi beklenen bir seçimi belirleyebilecek kararsız bölgeler.

Harris, kamu radyo istasyonu WHYY'nin Philadelphia stüdyolarında küçük ve nispeten sessiz bir ortamda üç dernek gazetecisinin sorularını yanıtladı. Bu, Trump'ın Temmuz ayında Chicago'da düzenlenen NABJ konferansında moderatörlere karşı düşmanca bir tavır takındığı ve başkan yardımcısının ırksal kimliğini sorgulayarak bir kargaşaya yol açtığı konuşmasından çok farklıydı.

Harris'in tavrı, sık sık yüksek alkış aldığı kampanya mitinglerinden farklıydı.

Siyah erkek seçmenler arasındaki desteğin azaldığına dair haberler üzerine Harris, “Siyah olduğum için bu desteğe sahip olacağımı varsaymıyorum” dedi. Kongre'deki bazı Demokratlar’ın, kölelerin torunlarına atalarının yıllarca ücretsiz çalıştırılmaları karşılığında devlet tarafından tazminat ödenmesi yönündeki çabalarını destekleyip desteklemeyeceğine ilişkin bir soruyu geçiştirdi. Biden en azından tazminat konusunun incelenmesi fikrini destekledi.

Demokrat başkan adayı Harris ise dün seçim kampanyasına Philadelphia'da devam etti.-17 Eylül 2024.
Demokrat başkan adayı Harris ise dün seçim kampanyasına Philadelphia'da devam etti.-17 Eylül 2024.

Trump: “Kurşunların uçuşmasına, Demokratlar’ın söylemlerinin neden olduğuna inanıyorum”

Biden ve Harris şu ana kadar Pazar günkü suikast girişimine verdikleri yanıtlarda siyasetten uzak durmaya çalıştı ve bunun yerine her türlü siyasi şiddeti kınadılar. Başkan ayrıca Kongre'yi Gizli Servis'e ayrılan fonları arttırmaya çağırdı.

Trump, kendisini Amerikan demokrasisi için bir tehdit olarak nitelendiren Harris ve Biden'ın aylardır kendisine yönelttiği eleştirilerin son saldırıya ilham verdiğini, kanıt olmaksızın iddia etti.

Trump Washington Post'a verdiği röportajda, “Demokratların söylemlerinin kurşunların uçuşmasına neden olduğuna gerçekten inanıyorum. Ve bu çok tehlikeli. Onlar için tehlikeli. Her iki taraf için de tehlikeli” dedi.

Yetkililer, suikast girişiminde bulunan Ryan Wesley Routh'un, Trump'ın Pazar günü oyun oynadığı West Palm Beach'teki golf sahasının dışında yaklaşık 12 saat boyunca yiyecek ve bir tüfekle kamp yaptığını ancak bir Gizli Servis ajanının kendisini görüp ateş etmesi üzerine ateş etmeden kaçtığını söyledi. Daha sonra otoyolda araba kullanırken tutuklandı.

Routh'un geçmişteki çevrimiçi paylaşımları, Demokratlar’ı ya da Cumhuriyetçiler’i destekleme konusunda tutarlı bir politika izlemediğini gösteriyor. Saldırı, Trump'ın Pennsylvania'daki bir miting sırasında yaralanmasından iki ay sonra gerçekleşti.
Trump dün ayrıca Routh'un gözaltına alınmasına neden olan trafik çevirmesini yapan şerif yardımcısı ile de bir araya geldi.

Vance: “Kimse Kamala Harris'i öldürmeye çalışmadı”

Başkan yardımcısı adayı, Ohio Senatörü JD Vance, Pazartesi günü Georgia İnanç ve Özgürlük Koalisyonu'nun bir etkinliğinde yaptığı konuşmada, “Solun pek çok köşesinde her iki tarafta da sorun olduğunu söylemek popüler. Ancak son birkaç ay içinde kimse Kamala Harris'i öldürmeye çalışmadı ve şimdi iki kişi Donald Trump'ı öldürmeye çalıştı” dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre dün gazetecilere verdiği brifing sırasında şiddeti teşvik eden söylemlere sıfır tolerans gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Biden ve Harris'in Trump'ı demokrasi için bir tehdit olarak nitelendirerek bölünmeyi körükledikleri iddiasına karşı çıkan Jean-Pierre, eski başkanın 6 Ocak 2021'de ABD Kongre Binası'na yönelik bir saldırının kışkırtılmasına yardım etmesi gibi somut örnekler olduğunu söyledi.

Vance'in yorumlarına yanıt olarak Jean-Pierre,: “Bu tür bir dil kullandığınızda tehlikeli oluyor. Tehlikeli çünkü insanlar o ulusal lidere saygı duyuyor ve sizi dinliyorlar” dedi ve bu tür yorumların “insanların sizi çok ciddiye almasına” kapı açtığını ekledi.

Forum

XS
SM
MD
LG