ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Salı günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın İran'dan balistik füzeler aldığını ve bunları muhtemelen birkaç hafta içinde Ukrayna'da kullanacağını belirtti. Blinken, Moskova ve Tahran arasındaki işbirliğinin Avrupa'nın güvenliğini tehdit ettiği uyarısında bulundu.
İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy ile birlikte Kiev'e yapacağı ziyaret öncesinde Londra'da basın toplantısı düzenleyen Blinken, Washington'un İran'ı Rusya'ya balistik füze sağlamasının gerilimde “dramatik bir tırmanma” olacağı konusunda özel olarak uyardığını ve Salı gününden itibaren yeni yaptırımların uygulanacağını söyledi.
Blinken, ABD'nin dünya genelindeki müttefikleri ve ortaklarıyla paylaşıldığını söylediği istihbarata atıfta bulunarak, “Rusya şimdi bu balistik füzelerin sevkiyatını aldı ve muhtemelen birkaç hafta içinde bunları Ukrayna'da, Ukrayna'ya karşı kullanacak” dedi.
ABD Maliye Bakanlığı'nın internet sitesine göre, İran'dan Rusya'ya silah sevkiyatında kullanılan dokuz Rus bandıralı gemi ABD tarafından tespit edilerek Washington'un yaptırımları kapsamında “bloke edilmiş mülk” olarak belirlendi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, daha önce yaptırım uygulanan havayolu şirketi Iran Air'e de ek tedbirler getirildiği belirtildi.
İran'dan Rusya'ya askeri personel eğitimi
Blinken, İran'ın onlarca Rus askeri personelini, azami 121 kilometre menzile sahip Fetih-360 yakın menzilli balistik füze sistemini kullanmak üzere eğittiğini söyledi.
Reuters'in geçen ay bildirdiğine göre, Rusya Savunma Bakanlığı temsilcilerinin Aralık ayında İranlı yetkililerle Fetih-360 ve İran'ın bir başka balistik füze sistemi için bir sözleşme imzaladığına inanılıyor.
İran, daha önce Rusya'nın Ukrayna'da kullandığı Şahid insansız hava araçlarını tedarik etmiş ancak Rusya'ya balistik füze tedarik ettiği iddialarını reddetmişti. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasır Kanaani Salı günü X’te yaptığı açıklamada, İran'ın bu haberleri Batı'nın İsrail'e verdiği askeri desteği gizlemeye yönelik “çirkin bir propaganda” olarak gördüğünü söyledi.
Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov haberleri doğrulamayı reddetti ancak gazetecilere Rusya'nın İran ile “en hassas” alanlar dahil işbirliği yaptığını söyledi.
İki buçuk yıldır süren savaşta Ukrayna kuvvetleri, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki istikrarlı ilerleyişine karşı koymaya çalışıyor. Geçtiğimiz ay Kiev, ilk büyük çaplı sınır ötesi harekâtında Rusya'ya asker gönderdi.
Blinken, İran füzelerinin daha yakın hedeflerde kullanılabileceğini ve Rusya'nın Ukrayna'daki cephe hattından daha uzaktaki hedefler için kendi cephaneliğinden daha fazlasını kullanabileceğini söyledi.
Blinken, “Bu gelişme ve Rusya ile İran arasında artan işbirliği Avrupa'nın güvenliğini tehdit ediyorve İran'ın istikrarsızlaştırıcı etkisinin Ortadoğu'nun çok ötesine nasıl ulaştığını gösteriyor” şeklinde konuştu.
Daha önce İran'a yönelik Birleşmiş Milletler kısıtlamalarına imza atan Rusya'nın Tahran'ın istediği teknolojiyi de paylaştığını sözlerine ekleyen Blinken, “Bu, nükleer konuların yanısıra bazı uzay bilgileri dahil iki yönlü bir yol” dedi.
Daha fazla yaptırım
İran halihazırda dünyanın en ağır yaptırımlara maruz kalan ülkelerinden biri. Bazı uzmanlar İran orta sınıfına ülke liderlerinden daha fazla zarar verebilecek ilave ekonomik cezaların faydalı olup olmayacağını sorguluyor.
ABD Maliye ve Dışişleri Bakanlığı, İran ve Rusya'da yerleşik 10 kişi ve dokuz kuruluşa yaptırım uyguladığını açıkladı.
Yaptırımlar, hedef alınan kişilerin sahip olduğu ABD varlıklarını dondurarak erişimlerini engelliyor ve genel olarak Amerikalılar’ın bu kişilerle iş ilişkileri kurmasını yasaklıyor.
Fransa, Almanya ve İngiltere de ortak bir bildiri yayınlayarak İran ve Rusya'yı gerilimi tırmandırdıkları gerekçesiyle kınadı. Üç Avrupa ülkesi, havayolu firması İran Air'e yaptırım uygulama ve İran ile sivil havacılık hizmetleri anlaşmalarını iptal etme sözü verdi.
İngiltere, İran yaptırım rejimi kapsamında yedi, Rusya rejimi kapsamındaysa üç yeni yaptırım kararı aldığını duyurdu.
Ukrayna, füzeler nedeniyle İran'a daha fazla yaptırım uygulanmasını memnuniyetle karşıladı.
Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Andriy Yermak, Kiev'in ABD tarafından tedarik edilen silahları Rusya'nın derinliklerinde kullanmak için Washington'dan izin istediğini yineledi.
Biden yönetimi bu yılın başlarında Ukrayna'nın Rusya içindeki hedeflere yönelik saldırılarda ABD tarafından tedarik edilen silahları kullanmasını yasaklayan bir politikayı gevşetmişti. Ancak yetkililer bu silahların yalnızca sınır ötesine saldıran ya da saldırmaya hazırlanan Rus güçlerine karşılık vermek için kullanılacağını söyledi.
Yermak, X'te yaptığı açıklamada, “Rusya topraklarındaki askeri hedeflere karşı Batılı silahları kullanmak, daha uzun menzilli füzeler temin etmek ve hava savunma sistemlerimizi güçlendirmek için de izne ihtiyacımız var” dedi.
Blinken, Çarşamba günü Ukrayna'ya yapacağı ziyaretin amacının, Ukrayna liderlerinden mevcut ihtiyaç ve hedeflerini öğrenmek ve ABD'nin yardım etmek için neler yapabileceğini doğrudan dinlemek olduğunu söyledi.
Blinken ve Lammy, Kiev'e birleşik batı desteğini göstermek amacıyla ziyareti birlikte yapacak. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Blinken Perşembe günü Polonya'yı da ziyaret edecek.
Forum