Erişilebilirlik

“Hamas, Gazze'de ateşkes önerisine İsrail'in vereceği yanıtı bekliyor” 


Gazze'de çatışmalar devam ederken, İsrail ordusu son bir günde 30 silahlı Filistinli'nin öldürüldüğünü açıkladı.
Gazze'de çatışmalar devam ederken, İsrail ordusu son bir günde 30 silahlı Filistinli'nin öldürüldüğünü açıkladı.

Hamas'ın Gazze'de dokuz aydır devam eden savaşı sona erdirmeyi amaçlayan ABD planının önemli bir bölümünü kabul etmesinden beş gün sonra iki Hamas yetkilisi, ateşkes önerisine İsrail'den yanıt beklediğini söyledi.

Reuters'a konuşan ve adlarının açıklanmasını istemeyen iki Hamas yetkilisinden biri, kendi yanıtlarını arabuluculara ilettiklerini ve İsrail'in yanıtını beklediklerini ifade etti.

Filistin bölgesi için üç aşamalı plan Mayıs sonunda ABD Başkanı Joe Biden tarafından sunulmuştu. Görüşmeler Katar ile Mısır'ın arabuluculuğunda yürütülüyor. Plan savaşı sona erdirmeyi ve Hamas'ın elinde bulunan yaklaşık 120 İsrailli rehineyi serbest bırakmayı amaçlıyor.

Ateşkes görüşmeleri hakkında bilgi sahibi olan bir başka Filistinli yetkili de İsrail'in Katarlılar’la görüştüğünü söyledi.

Adının açıklanmasını istemeyen yetkili Pazar günü Reuters'a verdiği demeçte "Hamas'ın yanıtını görüştüler ve İsrail'in cevabını birkaç gün içinde vereceklerine söz verdiler" dedi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu müzakerelerin bu hafta devam edeceğini söyledi ancak ayrıntılı bir takvim vermedi.

Gazze'yi kontrol eden Hamas, İsrail'in bir anlaşma imzalamadan önce kalıcı bir ateşkes taahhüt etmesi yönündeki kilit talebinden vazgeçti. Görüşmelerin özel olması nedeniyle isminin açıklanmaması koşuluyla Cumartesi günü Reuters'a konuşan Hamas'tan bir kaynak, altı haftalık ilk aşama boyunca müzakerelerin bu amaca ulaşmasına izin vereceğini söyledi.

William Burns bu hafta müzakereler için Katar'a mı gidiyor?

Barış çabalarına yakın bir Filistinli yetkili, teklifin İsrail tarafından kabul edilmesi halinde bir çerçeve anlaşmasına yol açabileceğini ve savaşı sona erdirebileceğini söyledi.

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynak, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı Başkanı (CIA) William Burns'ün bu hafta müzakereler için Katar'a gideceğini söyledi.

CIA Başkanı William Burns ve Beyaz Saray Ortadoğu Koordinatörü Brett McGurk Haziran ayı başında Gazze’de üç aşamalı ateşkes teklifi konusunda Katar ve Mısır’da temaslarda bulunmuştu.

Çatışmalar, dokuz ay önce 7 Ekim'de Hamas’ın Gazze'den İsrail'in güneyine saldırarak 1200 kişiyi öldürmesi ve İsrail'in resmi rakamlarına göre yaklaşık 250 kişiyi rehin almasıyla tetiklendi.

Gazze’deki sağlık yetkililerine göre, İsrail'in askeri saldırısında 38 binden fazla Filistinli öldürüldü ve kıyı bölgesi büyük ölçüde enkaza döndü.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi (UNRWA), X'te yayınladığı bir mesajda durumun giderek daha trajik hale geldiğini belirtilerek, "Aileler zorla yerinden edilmeye, büyük bir yıkım ve sürekli bir korkuyla karşı karşıya kalmaya devam ediyor. Temel ihtiyaç malzemeleri eksik, sıcaklık dayanılmaz, hastalıklar yayılıyor" denildi.

İsrail’de protestolar

İsrailli protestocular Pazar günü Gazze'de tutulan rehinelerin geri getirilmesi için bir anlaşmaya varılması amacıyla hükümete baskı yapmak üzere sokaklara döküldü.

Ülke genelinde önemli kavşaklarda trafiği tıkayan protestocular, politikacıların evlerini işgal etti.

Prostestocular, Tel Aviv-Kudüs ana otoyolunda kısa süreliğine lastikleri ateşe verdi.

İsrail ordusu son bir günde 30 silahlı Filistinli'nin öldürüldüğünü açıkladı

Bu arada Gazze'de çatışmalar devam etti ve İsrail'in kuzeyi Lübnan'daki İran destekli Hizbullah'ın roket saldırısına uğradı.

Hava saldırısını haber veren sirenler nedeniyle 24 İsrail kasabasının sakinleri sığınaklara koşturdu. Polis, bir kişinin ağır yaralandığını söyledi. Hizbullah, bir ordu üssüne roket attığını açıkladı.

Gazze'deki Filistinli sağlık yetkilileri Pazar günü İsrail ordusunun ayrı ayrı düzenlediği saldırılarda en az 15 kişinin öldüğünü söyledi.

Sağlık yetkilileri, İsrail'in Gazze'nin merkezindeki Zuveyda kasabasında bir eve düzenlediği hava saldırısında en az 6 kişinin öldüğünü ve birkaç kişinin de yaralandığını, Gazze'nin batısındaki bir eve düzenlenen hava saldırısında da 6 kişinin daha öldüğünü söyledi.

İsrail tankları Refah'ın orta ve kuzey bölgelerinde saldırılarını arttırdı. Sağlık yetkilileri şehrin doğu kesiminde İsrail ateşiyle öldürülen üç Filistinli’nin cesedine ulaştıklarını söyledi.

İsrail ordusu Pazar günü yaptığı açıklamada son bir gün içinde Refah'ta yakın çatışma ve hava saldırıları sırasında 30 silahlı Filistinli'nin öldürüldüğünü söyledi.

Gazze Şehri'nin doğu banliyösü Şecaiye'de ordu güçlerinin birkaç Filistinli silahlı kişiyi öldürdüğü, silah ve patlayıcılar bulunduğu da belirtildi.

Hamas ve İslami Cihat'ın silahlı kanatları, savaşçılarının Gazze Şeridi'nin çeşitli yerlerinde İsrail güçlerine tanksavar roketleri ve havan toplarıyla saldırdığını açıkladı.

Forum

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG