Erişilebilirlik

Latin Amerika’da 2024’ün ilk yarısında dang hummasından ölenlerin sayısı 4 bin 500’ü aştı


Dang hummasının en etkili olduğu bölge, toplam vakaların yüzde 92,3’ünün görüldüğü Brezilya, Arjantin, Uruguay, Paraguay ve Şili’den oluşan ve Güney Konisi olarak adlandırılan coğrafya
Dang hummasının en etkili olduğu bölge, toplam vakaların yüzde 92,3’ünün görüldüğü Brezilya, Arjantin, Uruguay, Paraguay ve Şili’den oluşan ve Güney Konisi olarak adlandırılan coğrafya

Panamerikan Sağlık Örgütü (OPS) verilerine göre Latin Amerika ve Karayipler’de 2024’ün ilk yarısında dang hummasına yakalanan 9 milyon 386 bin 82 kişiden, 4 bin 529’u yaşamını kaybetti.

Bu yılın ilk yarısındaki vaka ve can kaybı sayısı, 2023’te yıl boyunca görülen 4,6 milyon vaka ve 2 bin 370 can kaybının yaklaşık iki katına çıktı.

OPS yetkilileri yüksek sıcaklık, uzun süren yağış dönemleri, yetersiz su ve sanitasyon hizmetlerinin taşıyıcı sivrisinek ve vaka sayısının artmasında etkili olduğu uyarısında bulunuyor.

Dang humması olan bir kişiyi ısırarak enfekte olan aedes cinsi sivrisineğin, ısırdığı diğer kişilere bulaştırdığı dang virüsü, kana karışarak ateşin yükselmesine ve grip benzeri semptomlara neden oluyor.

Sonu ölüme kadar varan şiddetli vakalarda, mide ve karın ağrısı, kan kusma, burun kanaması, aşırı yorgunluk gibi belirtiler yaşanıyor.

Vakaların yüzde 92’si güney ülkelerinde

Dang hummasının en etkili olduğu bölge, toplam vakaların yüzde 92,3’ünün görüldüğü Brezilya, Arjantin, Uruguay, Paraguay ve Şili’den oluşan ve Güney Konisi olarak adlandırılan coğrafya.

OPS raporunda Güney Konisi’ndeki vakaların bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 244 arttığı kaydediliyor.

Bölgede en çok vakanın görüldüğü ülke 7 milyon 866 bin 769 ile Brezilya oldu.

Arjantin’de ise vakalar, 504 bin 580 vaka ile son 5 yılın ortalamasının yaklaşık 14 katına ulaştı.

Latin Amerika’da kayıt altına alınan 4 bin 529 ölümden 3 bin 643’ü Brezilya’da, 355’i Arjantin’de, 203’ü Peru’da, 100’ü Paraguay’da ve 74’ü Kolombiya’da gerçekleşti.

“Aedes soğuğa alışıyor”

Arjantinli enfeksiyon uzmanı Tomas Orduna, dang virüsü taşıyan Aedes sivrisineğinin soğuğa alışmaya başladığını, Arjantin’in Cordoba bölgesinde görülen vakaların bunun bir göstergesi olduğunu kaydediyor.

Dang humması salgınının yayılmasında yoksul bölgelerin kilit bir role sahip olduğuna dikkat çeken uzman, nüfusun büyük bir bölümünün yaşadığı gecekondularda su birikintileri, altyapı ve temizlik hizmetlerindeki eksiklikler gibi faktörlerin sivrisineklerin üremesi için uygun ortamlar oluşturduğunu belirtiyor.

Orduna, vakaların soğuk bölgelerde de görülmeye başlanmasının ardından hükümetlerin ve halkın dang hummasına karşı aldığı önlemleri acilen arttırması gerektiğini söylüyor.

Forum

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG