Erişilebilirlik

Diyarbakır ve Mardin’deki yangınlarda ölü sayısı 12’ye yükseldi, tartışmalar sürüyor


Diyarbakır ve Mardin’deki köyleri etkileyen yangın yarattığı tahribat havadan daha net görülüyor.
Diyarbakır ve Mardin’deki köyleri etkileyen yangın yarattığı tahribat havadan daha net görülüyor.

Diyarbakır ve Mardin’de önceki gün çıkan yangınlarda hayatını kaybedenlerin sayısı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya göre 12’ye, DEM Parti’ye göre 14’e yükseldi. Durumu ağır olan üç yaralı, entübe edilirken yangınlarla ilgili tartışmalar sürüyor.

Köylülerin iddiasına göre, elektrik tellerinden çıkan kıvılcımlarla başlayan ve Mardin’in Mazıdağı İlçesi’ne bağlı köylere yayılan yangında yaralananların tedavisi sürüyor. Entübe edilen yaralılardan biri daha dün gece hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ölü sayının 12’ye yükseldiğini belirterek “Diyarbakır ve Mardin’de, iki ilimizin yakın köy ve mahallelerinde meydana gelen yangın sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı maalesef 12’ye yükseldi. Olaydan 78 kişi etkilendi. Hastalarımızdan 5’inin tedavi ve takiplerine devam ediyoruz. 5’i de Diyarbakır’da tedavi gören hastalarımızdan 3’ü, entübe durumda” dedi.

Bu arada yangından sonra sosyal medya üzerinden yapılan kışkırtıcı paylaşımlar hakkında Diyarbakır Barosu suç duyurusunda bulundu. Baro yönetimi savcılık başvurusunda şu taleplerde bulundu; “Şüpheliler tarafından yangından etkilenen yurttaşlara yönelik hakaret içerir, ayrımcı ve nefret içerikli söylemlerde bulunulmuştur. Müsnet suç açısından, kamu barışının bozulma ihtimali suçun işlenmesi için yeterlidir. Bu kapsamda, şüphelilerin yangından etkilenen yurttaşlara yönelik aleni bir şekilde Kürt kimliğine nefret ve hakaret edici, sözlü saldırıları gözetildiğinde, şüphelilerin TCK’nın 216. Maddesi gereğince yargılanması ve cezalandırılması gerekir”

Yangınların kontrol atlına alınmasına sonra başlatılan soğutma çalışmaları saatlerce sürdü.
Yangınların kontrol atlına alınmasına sonra başlatılan soğutma çalışmaları saatlerce sürdü.

Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu’dan çağrı

Bu arada bünyesinde Diyarbakır’daki 100’ü aşkın meslek odası, sendika ve derneğin bulunduğu Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, sorumluların ortaya çıkarılması, zararların karşılanması çağrısı yaptı. Yangın bölgesinde inceleme yapan platform üyeleri tarafından, yangının yaklaşık 55 bin dekar alanı etkilendiği ve bunun 20 bin dekardan fazlasının ekili alan olduğu belirtildi. Yangında 504 hayvanın telef olduğu, kurtulma ihtimali olmayan 214'nün kesime gönderildiğini belirten Platform üyeleri:

- Yangından etkilenen bölgenin Afet Bölgesi ilan edilmesi
- Tüm yetkililerin etkin bir soruşturma yürüterek, sorumluların tespiti ve cezalandırılmasına yönelik yargı sürecini yürütmesi
- Yangından etkilen yurttaşlara ilişkin hasar tespiti ile birlikte zararların karşılanmasına yönelik yetkililerin gerekli çalışmaları yapması çağrılarında bulundu ve taleplerini iletti.

DEDAŞ iddiaları kabul etmedi

Hem köylülerin hem platform üyelerinin dikkat çektiği elektrik şebekesinden sorumlu olan Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) iddialara yazılı açıklamayla yanıt verdi. DEDAŞ yangınların anız yakılmasından kaynaklandığını savunarak “Bazı medya kanallarında yangının elektrik kaynaklı olduğu belirtilmiş olsa da yaptığımız incelemelerde yangının elektrik iletim hatlarından kaynaklanmadığını belirledik. Hatta yangının meydana çıktığı bölge olarak belirtilen bazı alanlardan elektrik iletim hatlarının dahi geçmediğini gördük. Tespit çalışmalarımıza ilgili kamu birimleriyle devam ediyoruz. Elimizde bulunan her türlü bilgi ve bulguyu yetkili birimlerle paylaşacağız” açıklaması yaptı.

DEM Parti’den DEDAŞ’a çağrı

Bu arada yangından etkilenen köye siyasilerin ziyaretleri de sürüyor. Dün AK Parti milletvekilleri ve İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu ve HÜDA-PAR heyetinden sonra bugün de DEM Parti Eş Genel Başkanları yangından etkilenen köyleri ziyaret etti.

Ziyaretlerin ardından, Mardin’in Mazıdağı İlçesi’ne bağlı Yücebağ köyünde bir açıklama yapan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, iddiaların araştırılmasını istedi. Ölü sayısının 14’e çıktığını ifade eden Bakırhan, bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi çağrısı yaptı. Yangına havadan müdahale edilmemesini eleştiren Bakırhan, “Buranın afet bölgesi ilan edilmesi gerekiyor. Yüzlerce hayvan, buğday tarlaları, ekili arazi zarar gördü. 14 canımız yaşamını yitirdi. Milyonlarca lira zarar ortaya çıktı. Bir an önce buranın afet bölgesi ilan edilmesi gerekiyor ve buradaki zarar gören halkımızın zararlarının da tazmin edilmesi gerekiyor. Burada saatlerce arazi yanıyor, içerisinde canlar yanıyor, insanlarımız yanıyor ama maalesef helikopter gelmedi. Bu meselenin de Türkiye kamuoyu tarafından iyi izlenmesi iyi bilinmesi gerekiyor” diye konuştu.

Yangınlarda tarlalarla bulunan tonlarca ekin zarar gördü.
Yangınlarda tarlalarla bulunan tonlarca ekin zarar gördü.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ise ihmal olduğunu savundu. DEDAŞ’ın olaydan sorumlu olduğunu öne süren Hatimoğulları, görgü tanıklarının dinlenmesini önerdi. DEDAŞ’ın bölgedeki bütün elektrik şebekelerini yenilemesini isteyen Hatimoğulları, “Türkiye’nin en çok gündemde olan elektrik şirketi DEDAŞ’tır. Parlamento kayıtlarına baktığınızda en fazla soru önergesi ve araştırma önergesi DEDAŞ üzerinden verilmiştir. Elektrik tellerinde tam 37 senedir bakım yapılmamış. İncecik tahtalar üzerinden çekilmiş elektrik hatlarının bakımsızlığından bu yangınların yaşandığı aşikardır. Burada ikinci ve en acil talep bu yangınları durdurmak için DEDAŞ’ın acilen bölgedeki bütün elektrik şebekesini bakımdan onarımdan geçirmeli ve çağımıza uygun teknolojik gelişmeler çerçevesinde yeniden yapılanmasıdır. DEDAŞ bu görevi yapmadığı sürece bundan sonra çıkacak herhangi bir yangın, çiftçilerimizin emekçilerimizin yaşayacağı herhangi bir zararın birinci dereceden sorumlusu olacaktır” dedi.

Beşiktaş Belediyesi’nden Diyarbakır'a hayvan ambulansı desteği

Yüzlerce hayvanın öldüğü yangının ardından İstanbul’un Beşiktaş Belediyesi, yaralı hayvanlar için harekete geçti.

Beşiktaş Belediyesi yaralı hayvanların tedavisi için Diyarbakır’a hayvan ambulansı gönderdi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, şunları söyledi: “Bu felaketten etkilenen sadece insanlar değil; aynı dünyayı paylaştığımız, bizimle aynı gökyüzünün altında yaşayan sevimli dostlarımız da bu acıyı yaşıyor. Veterinerlik Müdürlüğümüz olarak, bu zor zamanlarda yaralanan hayvan dostlarımızın yardımına koşmak için 7/24 hizmet veren Mobivet hayvan ambulansımızı hemen bölgeye gönderiyoruz. Amacımız, bu masum canlıların tedavi ve bakımlarını en hızlı şekilde gerçekleştirmek, onların da güvenle iyileşmelerini sağlamak.”

Forum

STÜDYO VOA

Trump için sınırlı dokunulmazlık – 1 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG