CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin İstanbul Saraçhane’de düzenlediği Büyük Eğitim Mitingi’ne katıldı. Müfredat ve mülakatı üzerinden iktidarı eleştiren Özel, atanamayan öğretmenlerle ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslendi. Özel, “Madem atamayacaktın, bu 1 milyon günahsızı niye okuttun?" dedi.
Saraçhane Meydanı’ndaki mitingde Özel’e İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da eşlik etti.
Konuşmasının başında Saraçhane'nin tarihi önemine dikkat çeken CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Bu meydan Cumhuriyet tarihinin ilk kitlesel işçi mitinginin yapıldığı, grev hakkı için, örgütlenme hakkı için, sendikal hakları için mücadele edenlerin 31 Aralık 1961'de toplandıkları Saraçhane Meydanı'dır. Saraçhane'den Türkiye işçi sınıfını saygıyla selamlıyoruz” dedi.
Eğitimde başlıca sorunları atanamayan öğretmenlerin durumu, müfredat, mülakat, eğitimcilerin ekonomik koşulları olarak sıralayan Özel, “Türkiye’de iyi eğitim sınıfsal hale gelmiştir” değerlendirmesinde bulundu.
“Atama bekleyen 1 milyon öğretmen ve 91 bin norm kadro açığı var”
Atanamayan öğretmenlerle ilgili 2002 yılında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’e koalisyon hükümeti döneminde “Madem atamayacaktın bu 68 bin günahsızı niye okuttun, niye diploma verdin?” dediğini hatırlatan Özel, Erdoğan’a “Madem atamayacaktın bu 1 milyon günahsızı niye okuttun, niye umut verdin, niye diploma verdin, hala niye onlara sırtını dönüyorsun?” diye sordu.
“Türkiye'de 91 bin norm kadro açığı var” diyen Özel, kamuda tasarruf tedbirleri paketinde yer alan emekli kadar atama maddesine vurgu yaptı.
Özel, “Bugün kamuda 114 bin öğretmeni atadığınızda bir tane öğretmen fazlası olmuyor. Ama ne yapıyorsunuz? Diyorsunuz ki ‘Emekli kadar atarız.’ 23 bin emekli var, 20 binini atıyorlar ve diyorlar ki; 'Üç yıl boyunca tasarruf tedbirleri yapacağız ve emekli kadar öğretmen atayacağız.’ Bu hesapla mevcut öğretmenlerin göreve gelmesi için tam 65 yıla ihtiyaç var. Hiç öğretmen almasak bütün eğitim fakültelerini kapatsak 65 yıl sürecek bütün öğretmenlerin atanması. Diyorlar ki; ‘Tasarruf tedbiri var.’ Buradan hatırlatıyorum; ne diyordunuz 'İtibardan tasarruf olmaz.' Yanlış. İtibardan tasarruf olur ancak eğitimde tasarruf olmaz” ifadelerini kullandı.
“Öğretmenler her ay dokuz çeyrek altın kaybediyor”
“2002 yılında en düşük öğretmen maaşı 635 liraydı” diyen CHP Genel Başkanı, “Her hesap şaşar altın hesabı şaşmaz. Bakın 2002'de en düşük öğretmen maaşı 635 lira ve 20 tane çeyrek altın alıyor. Bugün en düşük öğretmen maaşı 31 bin lira ve sadece 11 çeyrek altın alıyor. En düşük öğretmen maaşında AK Parti iktidarı boyunca tam yarı yarıya neredeyse 20 çeyrekten 11 çeyrek altına gerileme var. Öğretmenler tam olarak her ay dokuz çeyrek altın kaybediyorlar” dedi.
Özel, iktidara “Atanmayan öğretmenin sesini duyun. Mülakat mağdurlarının sesini duyun” diye seslendi.
"Eğitimin anayasasını katılımcı yapmayanlarla, anayasa yapılmaz”
Müfredatta Türkiye Cumhuriyeti ifadesinin Türkiye olarak değiştirilmesini eleştiren Özel, “İnsanın fikri neyse zikri odur” dedi.
CHP lideri, “Cumhuriyet’le derdi olan bir bakan Cumhuriyet’le sorunu olan bir müfredat dayatmaktadır. Bu müfredatta ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün adı yok denecek kadar az anılmıştır. Bu müfredatta Cumhuriyet'in kurucu kadrolarının adı yoktur. Onlara saygı, hürmet yoktur. Kurtuluş Savaşı kahramanları bu ülkenin kurucuları Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarıyla sorunu olan bu müfredat yok hükmündedir” diye konuştu.
Özel, “Müfredat yapmak anayasa yapmak gibidir. Eğitimin anayasasını katılımcı yapmayanlarla, anayasa yapılmaz” dedi.
Mitinge katılanlara göre, düşük katılımın sebebi “mülakattan elenme ve fişlenme korkusu”
Atama bekleyen bir milyon öğretmene karşı mitinge katılım düşük gözlendi. Saraçhane’deki mitinge katılanlara VOA Türkçe mikrofon uzattı. En yoğun tepki mülakat sistemine geldi. Atanamayan öğretmenler bu sisteme asla güven duymadıklarını paylaştılar.
Mitinge Tarsus’tan katılan fizik öğretmeni İlkay Kati, “Branşımda 94’üncüyüm. Ben mülakatta elenmek istemiyorum. Mülakatın ülkemizde, adaletsizlik, torpil, liyakatsizlik demek olduğunu biliyoruz” dedi.
Kati, pek çok arkadaşının mülakat süreci ve fişlenme korkusuyla mitinge gelmediğini de“Bizim arkadaşlarımız mitingi CHP düzenliyor diye, fişlenmekten ve mülakattan elenmekten korktukları için mitinge gelemediler maalesef” sözleriyle anlattı.
Atanamayan tarih öğretmeni Zahir Baran da “Senelerdir atama bekliyorum, yüzde 50 mülakat diyor sayın bakan. Yüzde 50 mülakat da tutarsız ve torpildir. İnsanlar mülakattan elenirim korkusuyla burada değiller, gelmediler” dedi.
Özgür Özel de konuşmasında, “Mülakat haksızlıktır. Mülakat adam kayırmadır. Mülakat kul hakkına girmektir” dedi ve iktidar kanadının seçimlerden önce mülakatı kaldırma vaadini yerine getirmeye çağırdı.
Önce eğitimcilerin söz aldığı mitingde atanamayan öğretmen Hilal Başkapan bir konuşma yaptı.
"Ataması yapılmayan öğretmenler ya düşük ücretlerle okullarda çalışmaya ya da asgari ücretin neredeyse yarı fiyatına ücretli öğretmenlik yapmaya mecburlar. Bizler mesleğimizi insanca şartlarda yerine getirmek istiyoruz" diyen Başkapan, seçim öncesi öğretmenlere verilen vaatlerin yerine getirilmesi talebini paylaştı.
Mitingde EŞİK (Eşitlik için Kadın) Platformu adına konuşan Türkiye Üniversiteli Kadınlar Derneği Genel Başkanı Meral Güler, hazırlanan yeni müfredat programında kadının adının olmadığını, kadın-erkek eşitliğinin bulunmadığını söyledi.
Özel mitingden önce İmamoğlu’nu ziyaret etti: “Atatürk’ün partisini iktidara taşıma sorumluluğumuz var”
CHP Genel Başkanı, mitingden önce de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu makamında ziyaret etti.
Özel ziyaret sırasındaki açıklamasında “31 Mart seçimlerinden önce şöyle bir sorumluluğumuz vardı. CHP’nin israftan kaçan, hizmete yönelen, herkesi kucaklayan belediyeciliğinin İstanbul’da bir dönem daha tescillenmesi gerekiyordu. Ama bu seferki sorumluluğumuz, CHP’nin bu adil ve kamucu yönetim anlayışının, ‘Artık buraları böyle yönetenler, Türkiye’yi de çok iyi yönetir’ diyerek yapılacak ilk genel seçimlerde CHP’yi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün partisini iktidara taşıma sorumluluğumuz var. Bu anlamda herkes bize bu gözle bakıyor” dedi.
Özel’e ziyaretinden dolayı teşekkürlerini sunan İmamoğlu da, “16 milyon insana en güçlü şekilde hizmet etmek bilinciyle hareket ediyoruz. Özellikle son yerel seçimden sonra, milletimizin bize yüklemiş olduğu sorumlulukları da derinden hissediyor ve buna layık olma konusunda da büyük bir organizasyon çalışmaları yürütüyoruz. Rutin işlerimizi ortaya koyarken, bir yandan da daha yenilikçi, daha güçlü ve daha değerli işlere imza atan bir dönemi var etmek adına, beş yılın, bir önceki beş yılla yarışan ama onun çok daha üzerine çıtayı koyabilen bir anlayışı ortaya koyma çabası içerisindeyiz” diye konuştu.
Forum