Erişilebilirlik

BM: “Türkiye’de ekonomik büyüme geçen yıla oranla yavaşlayacak, enflasyon kademeli olarak düşecek’’


Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Dairesi (DESA), 2024 yılında Türkiye’de ekonomik büyümenin yüzde 3,2 oranında gerçekleşerek geçen yıla göre yavaşlayacağı tahmininde bulundu.
Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Dairesi (DESA), 2024 yılında Türkiye’de ekonomik büyümenin yüzde 3,2 oranında gerçekleşerek geçen yıla göre yavaşlayacağı tahmininde bulundu.

Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Dairesi (DESA), 2024 yılında Türkiye’de ekonomik büyümenin yüzde 3,2 oranında gerçekleşerek geçen yıla göre yavaşlayacağı tahmininde bulundu. DESA’nin raporuna göre Türkiye’de yüksek enflasyon oranı da kademeli olarak azalacak.

DESA’nın “Dünya Ekonomik Durum ve Beklentiler 2024” yıl ortası raporunda, Türkiye’de ekonominin 2023 yılında yüzde 4,5 oranında büyüdüğü; ancak bu yıl bu düzeyde bir büyüme öngörülmediği kaydedildi.

Raporda, Türk Lirası’nda yaşanan hızlı değer kaybının enflasyonist baskıları arttırdığı, para politikasını yönetenlerin bu nedenle bazı ekonomik tedbirler almak zorunda kaldığı belirtildi.

Türkiye’de 2024 yılında ithalatın iç talepteki düşüş nedeniyle azaldığı, buna bağlı olarak yılbaşından itibaren cari açığın da düşme eğilimine girdiği belirtildi.

Türkiye’nin, Angola, Arjantin, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Mısır, Etiyopya, Gambiya, Gana, Lübnan, Malavi, Nijerya, Sierra Leone, Venezuela ve Zimbabve gibi ülkelerle birlikte, oldukça yüksek oranlarda enflasyona sahip olduğu raporda yer aldı.

Türkiye ve enflasyonun yüksek olduğu diğer ülkelerdeki merkez bankalarının, 2024 yılının ilk çeyreğinde ek politika faizi artışı yaparak ulusal para birimlerinin değerini korumak için para politikasını sıkılaştırmaya gittikleri kaydedildi.

“2024 yılının ikinci yarısından itibaren parasal genişleme bekliyoruz”

Raporda, 2024 yılında Lübnan, Suriye ve Türkiye'de yüksek enflasyonun devam ettiği; ancak bu yılın ilk aylarından itibaren Ürdün, Umman ve Katar'da enflasyonun azaldığı belirtildi.

Bölge ülkelerinin genelinde yaşanan yüksek enflasyonun bu yıldan itibaren kademeli olarak azalmasının beklendiği ifade edilen raporda, enflasyonist baskıların azalması halinde Ürdün ve Türkiye'de 2024 yılının ikinci yarısından itibaren parasal genişleme beklendiği kaydedildi.

“Dünya Ekonomik Durum ve Beklentiler 2024’’ raporunun Ocak ayında yayınlayan ilk versiyonunda, Türkiye'nin 2024 yılında yüzde 2,7 oranında büyüyeceği, enflasyon oranının ise 2025 yılına kadar çift hanelerde kalacağının tahmin edildiği açıklanmıştı.

“Dünya ekonomilerini aşağı çeken çok yönlü riskler var”

Ocak ayındaki raporla kıyaslandığında bugün yayınlanan raporun, küresel ekonomik beklentilerin iyileştiği ancak ihtiyatlı bir iyimserlik içerdiği kaydedildi.

Son raporda, kırılganlıklar devam ettiği için yakın vadeli küresel ekonomik görünüme temkinli bir iyimserlik içinde yaklaşıldığı kaydedildi.

Dünya ülkelerinin sürekli olarak yüksek faiz oranları, borçların sürdürülebilirliği, devam eden jeopolitik gerilimler ve artan aşırı hava olaylarıyla karşılaştığı, tüm bu olumsuz koşulların ülkelerin ekonomilerini aşağıya çeken çok yönlü riskler oluşturduğu belirtildi.

Raporda iklim risklerinin, büyümenin önünde zorluklar yaratmaya devam edip onlarca yıllık kalkınma kazanımlarını tehdit ettiğine de yer verildi.

Raporda dünya ekonomisinin 2024 yılında yüzde 2,7, 2025'te ise yüzde 2,8 büyüyeceği öngörülüyor.

Dünya ekonomilerinin kararlılıkla yüksek enflasyonla boğuşmaya devam ettiği, gelişmekte olan birçok ekonominin de yüksek borçlanma maliyetleri, kalıcı döviz kuru baskıları ve siyasi baskılar gibi farklı zorluklarla karşı karşıya kaldıkları da raporda yer aldı.

“Küresel ekonomi büyüme oranı tahmini Ocak ayına göre yükseldi”

DESA Ekonomik Analiz ve Politika Bölümü Direktörü Shantanu Mukherjee, dünya genelinde ekonomik olarak geçen Ocak ayında yayınladıkları rapora göre bazı iyileşmeler kaydedilmiş olsa da son raporun, ihtiyatlı bir iyimserlik içerdiğini söyledi.

Mukherjee, New York’taki BM Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, “2025 yılı için de daha önce düşündüğümüzden biraz daha yüksek bir artış öngörüyoruz. 2025 yılı için küresel büyüme beklentimiz yüzde 2,8. Bu değişiklikler aslında bazı büyük gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerin beklenenden çok daha iyi performans göstermesinden kaynaklanıyor. Bir süredir dünya ülkelerini etkisi altına alan yüksek enflasyon bazı ülkelerde 2023'teki zirve yaptığı oranlardan çok daha düşük. Gelişmiş ülkelerde ise sıkı işgücü piyasalarında nüfusun bazı kesimlerinde ücret artışları görülüyor’’ dedi.

Forum

XS
SM
MD
LG