Başkan Joe Biden Cumhuriyetçi Partili Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson'ın Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a yardım sağlanması önerisini desteklediğini belirtti. Böylelikle Biden, bu hafta ABD müttefiklerine 95 milyar dolarlık finansmanın onaylanmasına yönelik girişime partilerüstü destek verdi.
Hafta sonu yapılacak olası oylama öncesinde Johnson Temsilciler Meclisi başkanlığı koltuğunu kaybetmekle Ukrayna'ya yardım etmek arasında bir seçimle karşı karşıya kaldı.
Mike Johnson, Çarşamba günü erken saatlerde Temsilciler Meclisi üyelerine, sağ kanadın artan öfkesine rağmen plana devam edeceğini bildirdi. Johnson'ın yardım planını açıklamasından kısa bir süre sonra Demokrat Başkan Biden pakete kesin desteğini sundu.
Biden, "Temsilciler Meclisi bu hafta paketi geçirmeli ve Senato da bunu hızla takip etmeli. Dünyaya bir mesaj göndermek için bunu derhal imzalayacağım: Dostlarımızın yanındayız ve İran ya da Rusya'nın başarılı olmasına izin vermeyeceğiz" dedi.
Paket üzerinde nasıl ilerleneceği konusunda günlerce uğraştıktan sonra Johnson, Ukrayna için yaklaşık 61 milyar dolar, İsrail için 26 milyar dolar ve Hint-Pasifik'teki müttefikler için 8 milyar dolar olmak üzere üç finansman paketinin yanı sıra dördüncü bir tasarıdaki diğer bazı dış politika önerilerini oylamaya sunma planı üzerinde ilerledi. Plan, Senato'nun halihazırda onayladığı miktarlarla kabaca eşleşiyor.
Ukrayna'ya verilecek paranın büyük bir kısmı ABD'li savunma şirketlerinden silah ve mühimmat satın alınmasına harcanacak. Johnson ayrıca Kiev'e yapılacak 9 milyar dolarlık ekonomik yardımın affedilebilir krediler olarak yapılandırılmasını ve askeri yardımın daha fazla denetlenmesini öneriyor.
Ancak Ukrayna'yı destekleme kararı Temsilciler Meclisi'ndeki popülist muhafazakarları kızdırdı ve Johnson'ın Temsilciler Meclisi Başkanlığı görevinden alınmasına yönelik tehditlere yeni bir ivme kazandırdı.
Kendisini bir "Reagan Cumhuriyetçisi" olarak tanımlayan Johnson gazetecilere yaptığı açıklamada, "Tarih bizi yaptıklarımızla yargılıyor. Şu anda kritik bir dönemden geçiyoruz" dedi. Johnson, pakete ilişkin oylamaların Cumartesi akşamı yapılmasının beklendiğini söyledi.
Plana göre Temsilciler Meclisi ayrıca bir dizi dış politika önerisini de oylayacak. Bu teklifler arasında ABD'nin Ukrayna'nın yeniden inşası için dondurulmuş Rus merkez bankası varlıklarına el koymasına izin verilmesi; İran, Rusya, Çin ve fentanil ticareti yapan suç örgütlerine yaptırım uygulanması ve Çin merkezli sahibinin bir yıl içinde hisselerini satmaması halinde TikTok’un potansiyel olarak yasaklanması yer alıyor.
Temsilciler Meclisi'nin önerisi, Gazze ve diğer çatışma bölgelerindeki sivillere yönelik yaklaşık 9 milyar dolarlık insani yardımı olduğu gibi muhafaza ediyor. Ancak ilerici Demokratlar, İsrail'e binlerce sivilin ölümüne neden olan Gazze operasyonu için kullanılabileceği kaygısıyla maddi kaynak sağlanmasına karşı çıkıyor.
Bu arada, Georgia eyaletindeki Cumhuriyetçi Partili aşırı muhafazakar Temsilciler Meclisi üyesi Marjorie Taylor Greene'in Johnson'ı görevden uzaklaştırma çabaları bu hafta hız kazandı.
Bir başka Cumhuriyetçi, Kentucky'den Thomas Massie de Greene'e katıldığını söyledi ve Johnson'ı istifaya çağırdı. Diğer Cumhuriyetçiler de Johnson'ın liderliğine açıkça meydan okudu.
Süreçte Trump etkisi
Öte yandan Johnson'ın haber kanalı Fox News'da Trump ile önemli gündem maddeleri üzerinde "yüzde 100 birleştiklerini" söylemesi, sorun yarattı. Destek vermek amacıyla Temsilciler Meclisi Başkanı'nı ağırlayan Trump, denizaşırı yardımların çoğuna ve ayrı bir ulusal güvenlik gözetim tasarısına karşı çıkıyor.
Johnson, CNN'e verdiği demeçte Trump'ın başkan seçilmesi halinde Ukrayna ile Rusya arasında "bir barış anlaşmasına aracılık etmek üzere dünya sahnesine çıkabilecek kadar güçlü" olacağını düşündüğünü söyledi.
Johnson'ın dış yardımı Temsilciler Meclisi’nden geçirme çabası, Washington'da Ukrayna'daki kötüleşen durum karşısında alarmın arttığı bir döneme denk geliyor.
Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin Cumhuriyetçi Başkanı Michael McCaul "Ukrayna çöküşün eşiğinde" dedi.
Austin: "Savaş alanında bazı şeylerin Rusya'nın lehine değişmeye başladığını görüyoruz"
Çarşamba günü yapılan bir oturumda ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de, Ukrayna ve İsrail'in askeri silahlara çok ihtiyacı olduğunu ifade etti ve "Savaş alanında bazı şeylerin Rusya'nın lehine değişmeye başladığını şimdiden görüyoruz" dedi.
Yardım tasarısının Temsilciler Meclisi versiyonu, Biden yönetimine, Ukrayna'ya Rus ikmal hatlarını hedef almak için kullanılabilecek uzun menzilli ATACMS (Ordu Taktik Füze Sistemleri) sağlamak için baskı yapıyor.
ABD, bu silahların Rusya'nın ve Rusya'nın kontrolündeki toprakların derinliklerine ulaşabileceği için Moskova tarafından gerilimi tırmandırıcı olarak değerlendirileceği endişesiyle bu silahların gönderilmesine karşı çıkmıştı.
Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen yasa, ulusal güvenlik çıkarlarına aykırı olması halinde Başkan'ın ATACMS göndermeyi reddetmesine de imkan tanıyor, ancak bunun Kongre'ye bildirilmesi gerekiyor.
Forum