Erişilebilirlik

Gazze’de ateşkes için girişimler sürerken İsrail güçleri Refah saldırılarını yoğunlaştırdı


İsrail Başbakanı Netanyahu'nun, Hamas'ın önerilerini reddetmesinin ardından, diplomatlar ateşkes görüşmelerinin devamının sağlanmasına çalışırken İsrail güçleri Perşembe günü Refah’ı bombaladı.
İsrail Başbakanı Netanyahu'nun, Hamas'ın önerilerini reddetmesinin ardından, diplomatlar ateşkes görüşmelerinin devamının sağlanmasına çalışırken İsrail güçleri Perşembe günü Refah’ı bombaladı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun, Hamas'ın önerilerini reddetmesinin ardından, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Mısırlı ve Katarlı diplomatlar ateşkes görüşmelerinin devamının sağlanmasına çalışırken İsrail güçleri Perşembe günü Refah’ı bombaladı. Mısır’la güney sınırı olan bölgeye Gazze nüfusunun yarısından fazlası sığınmış durumda.

Diplomatik girişimlerin henüz bitmediğinin son işareti, üst düzey yetkili Halil El Hayya liderliğindeki bir Hamas heyetinin, arabulucular Mısır ve Katar ile ateşkes görüşmeleri yapmak üzere Perşembe günü Kahire'ye gitmesi oldu.

Netanyahu Çarşamba günü yaptığı açıklamada Hamas'ın dört aydır devam eden savaşta ateşkes için öne sürdüğü şartların "hayal ürünü" olduğunu söylemiş ve zafere sadece aylar kaldığını söyleyerek savaşmaya devam sözü vermişti.

Çoğu derme çatma çadırlarda yaşayan bir milyondan fazla insana evsahipliği yapan Gazze'nin güney sınırındaki Refah'ta ise ateşkes beklentileri yerini İsrail bombardımanına bıraktı.

Bölge sakinleri, İsrail uçaklarının Perşembe sabahı şehrin bazı bölgelerini bombaladığını ve iki eve düzenlenen saldırılarda en az 11 kişinin öldüğünü bildirdi.

Tanklar da Refah'ın doğusundaki bazı bölgeleri bombalayarak bölgede kara harekatı korkusunu arttırdı.

Evini bırakarak Refah'a sığınan altı çocuk babası Emad, en büyük korkusunun kaçacak hiçbir yer kalmadan bir kara saldırısına uğramak olduğunu söyledi.

55 yaşındaki Emad, "Sırtımız (sınır) çitlerine, yüzümüz Akdeniz'e dönük. Nereye gidelim?" dedi.

Beyaz Saray: “Refah'ta büyük bir askeri operasyonu desteklemeyiz”

Beyaz Saray ise Perşembe günü yaptığı açıklamada İsrail'in Refah'ta büyük askeri operasyon planlarını desteklemeyeceğini ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in ABD'nin bu tür operasyonlarla ilgili endişelerini açıkça dile getirdiğini söyledi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Refah'a sığınan ve sığınmakta olan bir milyondan belki de bir buçuk milyondan fazla Filistinli’nin güvenliğini dikkate almadan, şu anda, bu koşullar altında Refah'a yapılacak büyük bir askeri operasyon felaket olur ve biz bunu desteklemeyiz" dedi.

İsrail'in Hamas'ın önerisini reddetmesine rağmen daha fazla görüşme yapılması planlanıyor. Savaşın başlamasından bu yana bölgeye yaptığı beşinci seyahatinde bu hafta arabulucularla biraraya gelen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, müzakereler için hala bir zemin olduğunu söyledi.

İsrail'in operasyonlarında sivillerin korunmasına öncelik verilmesi gerektiğini yineleyen Blinken, "Bu durum özellikle de çoğu Gazze'nin diğer bölgelerinde yerlerinden edilmiş 1,2 ila 1,4 milyon insanın yaşadığı Refah için geçerli" dedi.

İsrailli liderlerle yaptığı görüşmelerde zararı en aza indirmek için bazı yollar önerdiğini söyleyen ancak ayrıntı vermeyen Blinken, Perşembe günü öğleden sonra ABD'ye dönmek üzere bölgeden ayrıldı.

Mısırlı güvenlik kaynakları, Hamas heyetinin Mısır istihbarat şefi Abbas Kamil'in de aralarında bulunduğu yetkililerle görüşmesinin beklendiğini söyledi.

Hamas, tüm rehinelerin serbest bırakılacağı, İsrail'in askerlerini geri çekeceği ve savaşın sona erdirilmesi konusunda bir anlaşmaya varılacağı 4 buçuk aylık bir ateşkes önermişti.

Hamas'ın teklifi, ABD ve İsrail istihbarat yetkililerinin, Katar ve Mısır'la birlikte hazırladığı ve geçen hafta Hamas'a iletilen öneriye yanıt niteliğindeydi.

Hamas savaşın sona ermesini ve İsrail'in çekilmesini içermeyen hiçbir anlaşmayı kabul etmeyeceğini söylüyor. İsrail ise Hamas ortadan kaldırılmadan çekilmeyeceğini ya da savaşı durdurmayacağını vurguluyor.

İsrail ordusu Perşembe günü yaptığı açıklamada askerlerinin Gazze'nin güneyinde savaşın en yoğun yaşandığı Han Yunus'ta 20'den fazla militanı öldürdüğünü duyurdu. Geçen ay şehre yönelik bir operasyon başlattığından bu yana İsrail her gün bağımsız olarak teyit edilemeyen sayılar açıklıyor.

Han Yunus, Hamas'ın Gazze lideri Yahya Sinvar'ın memleketi. Sinvar 7 Ekim'deki Hamas saldırıları ve rehin alma eylemlerinin planlayıcısı olarak görülüyor.

Üst düzey bir İsrailli subay, ordunun Sinvar'ın Han Yunus’ta saklandığına inandığını söyledi.

Ordu ayrıca ilitan olduğundan şüphelenilen onlarca kişinin yakalandığını; daha önce tutuklanan 71 kişinin serbest bırakıldığını açıkladı.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı çatışmaların başlamasından bu yana en az 27 bin 840 Filistinlinin öldüğünün doğrulandığını ve 67 binden fazla kişinin de yaralandığını açıkladı.

Bölge sakinleri ve militanlar, İsrail'in aylar önce bölgeyi kontrol altına aldığını iddia etmesine rağmen çatışmaların yeniden başladığı kuzeydeki Gazze Şehri'nde de silahlı çatışmalar yaşandığını bildirdi.

Birleşmş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi (UNRWA) Başkanı Philippe Lazzarini, X'te yaptığı açıklamada, halkın kıtlığın eşiğinde olduğu bölgelere, kurumun gıda götürmesine izin verilmediğini söyledi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk de İsrail ordusunun Gazze'nin sınır çiti içinde bir tampon bölge oluşturmak için sivil altyapıyı buldozerle yıktığını ve bunun bir savaş suçu olabileceğini söyledi.

Üst düzey bir İsrailli askeri yetkili ise iddiayı yalanlayarak, "Sınır boyunca yürüttüğümüz operasyonlar tünelleri ortaya çıkarmayı amaçlıyor. Bunun şu anda bir tampon bölgeyle ilgisi yok” dedi.

Forum

XS
SM
MD
LG